|
4759 Sosyal Sigortalar Kanunu, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
|

01.06.2002 24772
|
|
Kabul Tarihi
|
23.05.2002
|
|
4759 Sosyal Sigortalar Kanunu, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
( Genel Gerekçe )
|
|
T.C.
Başbakanlık
Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü
|
Sayı |
B.02.0.KKG.0.10/101-400/2620 |
13.05.2002 |
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulunca 30.4.2002 tarihinde kararlaştırılan “Sosyal Sigortalar Kanunu, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir.
Gereğini arz ederim.
Bülent Ecevit
Başbakan
GENEL GEREKÇE
25.8.1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, 8.9.1999 tarihli ve 23810 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. Ancak, 4447 sayılı Kanunun bazı maddeleri, Anayasa Mahkemesinin 23.2.2001 tarihli ve E.1999/42 , K.2001/41 sayılı Kararı ile iptal edilmiş ve iptal hükmünün Resmî Gazetede yayımlanmasını takip eden 6 aylık sürede yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştır. Anılan karar, 23.11.2001 tarihli ve 24592 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
Tasarı ile;
- Yüksek Mahkemenin bahse konu Kararında belirtilen iptal gerekçeleri dikkate alınarak yeniden kademelendirme yapılmış,
- Kademelendirmede hizmet süreleri bakımından oransal eşitlik sağlanmış,
- Kadın ve erkek çalışanların asgarî emeklilik yaşlarının kademelendirilmesinde kademeler arasındaki farklılık giderilmiş,
- Sosyal güvenlik kuruluşlarının aktüeryal dengesi gözetilmiş,
ve böylece yasal boşluk doğmasını önlemek amacıyla adil, makul ve ölçülü düzenleme yapılması amaçlanmıştır.
MADDE GEREKÇELERİ
Madde 1:
Madde ile, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca yaşlılık aylığından yararlanabilmek için gerekli şartların daha anlaşılabilir hale getirilmesi ve uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.
Madde 2:
Madde ile, Anayasa Mahkemesinin 23.2.2001 tarihli ve E.1999/42, K.2001/41 sayılı Kararında belirtilen iptal gerekçeleri dikkate alınarak, geçiş süreci ile ilgili kademelendirmede hizmet süresi bakımından oransal eşitliğin sağlanması, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi kadın ve erkek sigortalıların asgarî emeklilik yaşları arasındaki farklılıkların giderilmesi, aktüeryal dengeler de gözetilerek adil, makul ve ölçülü bir geçiş dönemi amaçlanmaktadır.
Madde 3:
Madde ile, Anayasa Mahkemesinin 23.2.2001 tarihli ve E.1999/42, K.2001/41 sayılı Kararında belirtilen iptal gerekçeleri dikkate alınarak, geçiş süreci ile ilgili kademelendirmede hizmet süresi bakımından oransal eşitliğin sağlanması, 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi sigortalıların asgarî emeklilik yaşları arasındaki farklılıkların giderilmesi, aktüeryal dengeler de gözetilerek adil, makul ve ölçülü bir geçiş dönemi amaçlanmaktadır.
Madde 4:
Madde ile, Anayasa Mahkemesinin 23.2.2001 tarihli ve E.1999/42, K.2001/41 sayılı Kararında belirtilen iptal gerekçeleri dikkate alınarak, geçiş süreci ile ilgili kademelendirmede hizmet süresi bakımından oransal eşitliğin sağlanması, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tâbi kadın ve erkek iştirakçilerin asgarî emeklilik yaşları arasındaki farklılıkların giderilmesi, aktüeryal dengeler de gözetilerek adil, makul ve ölçülü bir geçiş dönemi amaçlanmaktadır.
Madde 5:
4447 sayılı Kanunla yaş haddinden emekliye ayrılanlara aylık bağlanabilmesi için aranan 10 yıl hizmet şartı 15 yıla çıkarılmıştır.
Anayasa Mahkemesinin, 4447 sayılı Kanunla 5434 sayılı Kanuna eklenen geçici 206 ncı maddenin iptaline ilişkin Kararında yer alan; yeni düzenleme ile getirilen 8 yıl fiilî hizmeti olanların önceden olduğu gibi 10 yıl hizmet süresini ve 61 yaşını tamamlamaları halinde emekliliğe hak kazanmalarının ve ayrıca 8 yıldan az hizmeti olanların değişiklik gereği 15 yıla çıkartılmasının adil ve makul bir düzenleme olmadığı; ayrıca, önceki kurala göre 10 yıl sonra emekli olabileceği düşüncesiyle 50 yaşın üzerinde ve 8 yıldan az hizmeti olan iştirakçiler 65 yaşında zorunlu olarak görevden ayrılacaklarından bunların emekli olabilmeleri olanağı da imkânsızlaşacağı gerekçeleri dikkate alınarak, madde ile, 8.9.1999 tarihinde iştirakçi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanların yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re’sen emekliye ayrıldıklarında kendilerine emekli aylığı bağlanabilmesi için kazanılmış hakları olan 10 yıllık fiilî hizmet süresinin muhafaza edilmesi amaçlanmaktadır.
Madde 6:
Madde ile, Anayasa Mahkemesinin 23.2.2001 tarihli ve E.1999/42, K.2001/41 sayılı Kararında belirtilen iptal gerekçeleri dikkate alınarak, geçiş süreci ile ilgili kademelendirmede hizmet süresi bakımından oransal eşitliğin sağlanması, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa tâbi kadın ve erkek sigortalıların asgarî emeklilik yaşları arasındaki farklılıkların giderilmesi, aktüeryal dengeler de gözetilerek adil, makul ve ölçülü bir geçiş dönemi amaçlanmaktadır.
Madde 7:
Madde ile, Anayasa Mahkemesinin 23.2.2001 tarihli ve E.1999/42, K.2001/41 sayılı Kararında belirtilen iptal gerekçeleri dikkate alınarak, geçiş süreci ile ilgili kademelendirmede hizmet süresi bakımından oransal eşitliğin sağlanması, 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi kadın ve erkek sigortalıların asgarî emeklilik yaşları arasındaki farklılıkların giderilmesi, aktüeryal dengeler de gözetilerek adil, makul ve ölçülü bir geçiş dönemi amaçlanmaktadır.
Madde 8:
Yürürlük maddesidir.
Madde 9:
Yürütme maddesidir.
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Raporu
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu |
Esas No |
1/981 |
Karar No |
24 |
16.05.2002 |
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
25.8.1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, 8.9.1999 tarihli ve 23810 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. Ancak, 4447 sayılı Kanunun bazı maddeleri, Anayasa Mahkemesinin 23.2.2001 tarihli ve E. 1999/42, K. 2001/41 sayılı kararı ile iptal edilmiş ve iptal hükmünün Resmî Gazetede yayımlanmasını takip eden 6 aylık sürede yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştır. Anılan Karar, 23.11.2001 tarihli ve 24592 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
Anayasa Mahkemesinin bu kararı üzerine bu defa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Sosyal Sigortalar Kanunu, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız ÇalışanlarSosyal SigortalarKurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” Bakanlar Kurulu tarafından 13.5.2002 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığınca 14.5.2002 tarihinde Tali Komisyon olarak Komisyonumuza, Esas Komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen söz konusu Tasarı, Komisyonumuzun 16.5.2002 tarihlerinde yaptığı 38 inci birleşiminde, hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başkanlığında, Başbakanlık, Adalet, Maliye ve Çalışma bakanlıkları ile Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü temsilcilerinin de katılımlarıyla incelenip görüşülmüştür.
Tasarı ile;
Anayasa Mahkemesinin iptal kararı üzerine söz konusu kararında belirtilen iptal gerekçeleri dikkate alınarak, ilgili kanunlarda emekliliğe geçiş süreci ile ilgili kademelendirmede hizmet süresi bakımından oransal eşitlik sağlanarak, kadın ve erkek bakımından asgarî emeklilik yaşları arasındaki farklılığın giderilmesi ve aktüeryal dengeler de dikkate alınarak daha dengeli geçiş dönemi sağlanması amaçlanmıştır.
Tasarı ile ayrıca 8.9.1999 tarihinde sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanların, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine ya da resen emekliye ayrılmaları halinde fiilî hizmet sürelerinin 10 yılı doldurmuş olmaları şartıyla emekli aylığına hak kazanmaları öngörülmektedir. Burada da emekli aylığına hak kazanmak için kazanılmış hak olan 10 yıllık fiilî hizmet süresinin korunması amaçlanmıştır.
Tasarının Komisyonumuzda görüşülmesi sırasında, Hükümeti temsilen Komisyon Toplantısına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından Tasarı ile ilgili verilen bilgide, Tasarı hazırlanırken öncelikle Yüksek Mahkemenin bahse konu kararında belirtilen iptal gerekçelerinin dikkate alındığı belirtilmiştir.
Sayın Bakan tarafından Tasarının genel gerekçesi işaret edilerek,
Sosyal güvenlik kuruluşlarının aktüeryal dengesinin göz önünde bulundurularak kademelendirmede hizmet süreleri bakımından oransal eşitliğin sağlandığı ve kadın ve erkek çalışanların asgarî emeklilik yaşlarının kademelendirilmesinde kademeler arasındaki farklılığın giderildiği, böylece yasal boşluk doğmasını önlemek amacıyla adil, makul ve ölçülü düzenleme yapıldığı tekrar belirtilmiştir.
Komisyon toplantısında Tasarının geneli üzerinde yapılan görüşmelerin ardından Tasarı ve gerekçesi kabul edilerek maddelerine geçilmiştir.
Tasarının çerçeve 2 nci maddesinin görüşülmesi sırasında malûllük, yaşlılık ve ölüm aylığından yararlanabilmek için ödenmesi gereken prim gün sayısının madde bentlerinde sadece erkekler için öngörülmediğine dikkat çekilerek, bunun hem kadınları hem de erkekleri kapsadığı belirtilmiştir.
Tasarının; çerçeve 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 nci maddeleri ile yürürlük ve yürütmeye ilişkin 8 ve 9 uncu maddeleri Komisyonumuzda aynen kabul edilmiştir.
Raporumuz Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulmak üzere saygıyla arz olunur.
MUHALEFET ŞERHİ
Görüşülen Kanun Tasarısının emeklilik yaşı Türkiye gerçekleriyle uyuşmamaktadır. Kadında 58, erkekte 60 yaş Türkiye için fazladır. Bunun kadınlarda 50, erkeklerde 55 olarak düzenlenmesi Türkiye’nin sosyal yapısına daha uygundur.
Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu
Plan ve Bütçe Komisyonu |
Esas No |
1/981 |
Karar No |
100 |
17.05.2002 |
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanarak, Bakanlar Kurulunca 13.5.2002 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan, Başkanlıkça 14.5.2002 tarihinde tali komisyon olarak Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna, esas komisyon olarak da Komisyonumuza havale edilen, "Sosyal Sigortalar Kanunu, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" Komisyonumuzun 16.5.2002 tarihinde yapmış olduğu 41 inci birleşimde, Hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı ve T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü temsilcilerinin de katılımıyla incelenip görüşülmüştür.
Bilindiği gibi; sosyal güvenliğe ilişkin çeşitli kanunlarda değişiklik öngören ve İşsizlik Sigortası uygulamasını getiren 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu 25.8.1999 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 8.9.1999 tarihinde Resmi Gazetede yayımı ile yürürlüğe girmiştir. Ancak, sözkonusu Kanunun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru üzerine, Anayasa Mahkemesi 23.2.2001 tarih ve 2001/41 sayılı kararı ile anılan Kanunun, emeklilikte kademeli bir geçiş öngören maddelerini, kademelerin eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde düzenlendiği gerekçesiyle iptal etmiş ve uygulamada hukuki bir boşluk doğmasını önlemek için iptal hükmünün Resmi Gazetede yayımlanmasını takiben altı ay sonra yürürlüğe gireceğine karar vermiştir. Anılan iptal kararı 23.11.200l tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Tasarı, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonrasında doğabilecek hukuki boşluğun giderilmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Tasarı ve gerekçesi incelendiğinde; Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri ile sosyal güvenlik kuruluşlarının aktüeryal dengeleri gözetilerek, kadın ve erkek çalışanların asgari emeklilik yaşlarının yeniden kademelendirilmesinin amaçlandığı anlaşılmaktadır.
Komisyonumuzda Tasarının geneli üzerinde yapılan görüşmelerde;
- Tasarı ile getirilen düzenlemelerin 4447 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 8/9/1999 tarihinden itibaren değil, Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu 6 aylık sürenin sona erdiği 23/5/2002 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi gerektiği, aksi halde geriye dönük bir kanun çıkarılarak uygulamada hukuki sorunlara yol açılabileceği,
- Sosyal güvenlik kuruluşlarının mali dengesinin aynı zamanda işverenleri ve işgücü maliyetlerini de yakından ilgilendirdiği, işgücü maliyeti artırılmadan mali dengenin sağlanmasına çalışılması gerektiği,
- Yürürlük tarihinin, Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu altı aylık sürenin sona erdiği tarih olarak belirlenmesinin, Anayasa Mahkemesinin muhtemel bir iptal gerekçesini de ortadan kaldırmış olacağı,
- Emeklilik aylıklarına ilişkin olarak, hem sosyal güvenlik kurumları arasında, hem de kurumların kendi içlerinde önemli dengesizlikler bulunduğu, bunların giderilmesi gerektiği,
- Tasarı ile Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçelerinin tam olarak karşılanıp, karşılanmadığı,
Şeklindeki görüş, eleştiri ve soruları takiben Hükümet adına yapılan tamamlayıcı açıklamalarda;
- Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesinin; kademelendirmenin eşitliğe ve hakkaniyete uygun olarak yapılmadığı esasına dayandığı, Tasarının bu gerekçeler doğrultusunda hazırlandığı,
- Tasarı ile getirilen hükümlerin yürürlük tarihi olarak, 4447 sayılı Kanunun yürürlük tarihinin esas alındığı, yürürlük tarihinin Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu sürenin sona erdiği tarih olarak değiştirilmesinin, sosyal güvenlik kuruluşlarına ek mali yükler getireceği,
İfade edilmiştir.
Geneli üzerindeki görüşmeleri müteakip Tasarı ve gerekçesi Komisyonumuzca da benimsenerek maddelerinin görüşülmesine geçilmiştir.
Tasarının;
- Çerçeve 1 inci maddesi; aynen,
- Emekli maaş ödemelerinde ortaya çıkabilecek tereddütlerin ve hukuki ihtilafların giderilmesi amacıyla; 506 sayılı Kanunun ek 38 inci maddesini değiştiren bir düzenlemenin metne yeni çerçeve 2 nci madde olarak eklenmesi suretiyle,
- Çerçeve 2 nci maddesi; (B) bendinin başında yer alan "8/9/1999" ibaresinin "23/5/2002" şeklinde değiştirilmesi, (a) alt bendinin başına, " A) bendi kapsamında olanlar hariç" ibaresinin eklenmesi, (B) bendinin (n), (o) ve (p) alt bentleri ile (C) bendinin (b) alt bendinde yer alan süre ve tarihlerin yukarıda yapılan değişiklik paralelinde yeniden düzenlenmesi suretiyle, çerçeve 3 üncü madde olarak,
- Çerçeve 3 üncü maddesi; (B) bendinin başında yer alan "8/9/1999" tarihinin "23/5/2002" şeklinde değiştirilmesi, (a) alt bendinin başına "(A) bendi kapsamında olanlar hariç" ibaresinin eklenmesi ve (B) bendinin alt bentlerinde yer alan sürelerin yukarıdaki değişikliğe paralel olarak yeniden düzenlenmesi ve (n) alt bendinin eklenmesi suretiyle, çerçeve 4 üncü madde olarak,
- Çerçeve 4 üncü maddesi; madde çerçevesinin kanun tekniğine uygun olarak yeniden düzenlenmesi, (b) bendinden önce gelmek üzere "23/5/2002 tarihinde" ibaresinin eklenmesi (o) ve (p) alt bentlerinde yer alan sürelerin yukarıda yapılan değişikliğe paralel olarak yeniden düzenlenmesi suretiyle, çerçeve 5 inci madde olarak,
- Çerçeve 5 inci maddesi; 6 ncı madde olarak aynen,
- Çerçeve 6 ncı maddesi; ilk cümlesi ile (a), (n) ve (o) bentlerinin yukarıdaki maddelerde yapılan değişikliklere paralel olarak yeniden düzenlenmesi, (p) ve (r) bentlerinin metinden çıkarılması suretiyle 7 nci madde olarak,
- Çerçeve 7 nci maddesi; ilk cümlesi ile (a), (n) ve (o) bentlerinin önceki madde doğrultusunda değiştirilmesi, (p) ve (r) bentlerinin metinden çıkarılması suretiyle 8 inci madde olarak,
- Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün kendi özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar mevcut yönetmelikleri ve genel hükümler çerçevesinde faaliyette bulunmalarını öngören bir düzenlemenin geçici 1 inci madde olarak metne eklenmesi suretiyle,
- Yürürlük ve yürütmeye ilişkin 8 ve 9 uncu maddeleri, 9 ve 10 uncu maddeler olarak aynen,
Kabul edilmiştir.
Raporumuz, Genel Kurulun onayına sunulmak üzere Yüksek Başkanlığa saygı ile arz olunur.
MUHALEFET ŞERHİ
Sosyal Güvenlik Kurumları Kanunlarında Değişiklik Yapan 1/981 sayılı Kanun Tasarısına ait muhalefet şerhi aşağıda takdim edilmiştir.
Tasarı ile 25.8.1999 tarih ve 4447 sayılı Kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümleri yeniden düzenlemektedir.
- Tasarı ile emeklilik yaşı yükseltilmektedir. Gerekçe olarak sosyal güvenlik kurumlarının geliri ile emeklilik giderlerinin karşılanamadığı ifade edilmektedir. Türkiye’de çalışma şartlarının ağırlığı ve işsizliğin yaygın oluşu sebebi ile ileri yaşlarda iş bulmayı zorlaştırmaktadır. Bu yaşlarda kişiler iş bulamama durumunda, emekli olma imkânları da ellerinden alınacağı için, yoksulluk ve sefalet şartlarında yaşamak zorunda kalacaklardır. İşsizlik sigortasının şartlarıda işsiz insanların ihtiyacını karşılamaktan uzaktır.
- Sosyal Güvenlik Kurumlarının açıkları bütçenin transfer kalemlerinden karşılanmalıdır. Bu devletin temel görevleri arasındadır. Kimseyi aç ve açıkta bırakmamak devletin temel görevidir.
- Sosyal Güvenlik Kurumları arasında ve aynı sosyal güvenlik kurumunun emeklileri arasında emeklilik maaşı bakımından farklılıklar bulunmaktadır. Hükümetin sosyal güvenlik kurumlarını, ödenen prim miktarını ve ödeme süresini esas alan anlayışla, emekliler arasında farkı giderecek şekilde yeniden düzenlemesi gerekir.
HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METİN
SOSYAL SİGORTALAR KANUNU, TARIM İŞÇİLERİ SOSYAL SİGORTALAR KANUNU, TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU, ESNAF VE SANATKÂRLAR VE DİĞER BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR SOSYAL SİGORTALAR KURUMU KANUNU İLE TARIMDA KENDİ ADINA VE HESABINA ÇALIŞANLAR SOSYAL SİGORTALAR KANUNUNUN BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
TASARISI
MADDE 1:
17.7.1964 Tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun değişik 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “A) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için;” ibaresi “A) Yaşlılık aylığından yararlanabilmek için sigortalıların;” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2:
506 sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin birinci fıkrasının Anayasa Mahkemesince iptal edilen (b) bendi ile (C) bendinin (b) alt bendi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
- "8.9.1999 tarihinde;
- Sigortalılık süresi 17 (dahil) yıldan fazla 18 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 41 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 21 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 23 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 45 yaşını doldurmaları ve en az 5000 gün,
- Sigortalılık süresi 16 (dahil) yıldan fazla 17 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 42 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 20 yıl (dahil) dan fazla 21 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 46 yaşını doldurmaları ve en az 5075 gün,
- Sigortalılık süresi 15 (dahil) yıldan fazla 16 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 43 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 18 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 20 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 47 yaşını doldurmaları ve en az 5150 gün,
- Sigortalılık süresi 14 (dahil) yıldan fazla 15 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 44 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 17 yıl (dahil) dan fazla 18 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 48 yaşını dordurmaları ve en az 5225 gün,
- Sigortalılık süresi 13 (dahil) yıldan fazla 14 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 45 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 15 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 17 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 49 yaşını doldurmaları ve en az 5300 gün,
- Sigortalılık süresi 12 (dahil) yıldan fazla 13 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 46 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 14 (dahil) yıldan fazla 15 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 50 yaşını doldurmaları ve en az 5375 gün,
- Sigortalılık süresi 11 (dahil) yıldan fazla 12 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 47 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 12 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 14 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 51 yaşını doldurmaları ve en az 5450 gün,
- Sigortalılık süresi 10 (dahil) yıldan fazla 11 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 48 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 11 (dahil) yıldan fazla 12 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 52 yaşını doldurmaları ve en az 5525 gün,
- Sigortalılık süresi 9 (dahil) yıldan fazla 10 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 49 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 9 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 11 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 53 yaşını doldurmaları ve en az 5600 gün,
- Sigortalılık süresi 8 (dahil) yıldan fazla 9 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 50 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 8 (dahil) yıldan fazla 9 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 54 yaşını doldurmaları ve en az 5675 gün,
- Sigortalılık süresi 7 (dahil) yıldan fazla 8 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 51 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 6 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 8 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 55 yaşını doldurmaları ve en az 5750 gün,
- Sigortalılık süresi 6 (dahil) yıldan fazla 7 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 52 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 5 (dahil) yıldan fazla 6 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 56 yaşını doldurmaları ve en az 5825 gün,
- Sigortalılık süresi 5 (dahil) yıldan fazla 6 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 53 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 3 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 5 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 57 yaşını doldurmaları ve en az 5900 gün,
- Sigortalılık süresi 4 (dahil) yıldan fazla 5 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 54 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 2 (dahil) yıldan fazla 3 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 58 yaşını doldurmaları ve en az 5975 gün,
- Sigortalılık süresi 3 (dahil) yıldan fazla 4 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 55 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 2 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 59 yaşını doldurmaları ve en az 6050 gün,
- Sigortalılık süresi 2 (dahil) yıldan fazla 3 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 56 yaşını doldurmaları ve en az 6050 gün,
- Sigortalılık süresi 2 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 57 yaşını doldurmaları ve en az 6050 gün,
Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunmaları şartı ile yaşlılık aylığından yararlanabilirler.”
- "8.9.1999 tarihinde (a) bendinde öngörülen şartları yerine getiremeyenlerden bu şartları;
- 9.9.1999 ile 8.9.2002 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 52, erkek ise 56 yaşını doldurmuş olmaları,
- 9.9.2002 ile 8.9.2005 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 54, erkek ise 57 yaşını doldurmuş olmaları,
- 9.9.2005 ile 8.9.2008 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 56, erkek ise 58 yaşını doldurmuş olmaları,
- 9.9.2008 tarihinden sonra yerine getiren kadınlar 58, 9.9.2008 ile 8.9.2011 tarihleri arasında yerine getiren erkekler 59 yaşını doldurmuş olmaları,
- 9.9.2011 tarihinden sonra yerine getiren erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları, şartı ile yaşlılık aylığından yararlanabilirler."
MADDE 3:
17.10.1983 tarihli ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 2 nci maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen (B) bendi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
- 8.9.1999 tarihinde;
- Sigortalılık süresi 12 (dahil) yıldan fazla 13 yıldan az olanlar kadın ise 41, erkek ise 45 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 11 (dahil) yıldan fazla 12 yıldan az olanlar kadın ise 42, erkek ise 46 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 10 (dahil) yıldan fazla 11 yıldan az olanlar kadın ise 43, erkek ise 47 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 9 (dahil) yıldan fazla 10 yıldan az olanlar kadın ise 44, erkek ise 48 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 8 (dahil) yıldan fazla 9 yıldan az olanlar kadın ise 45, erkek ise 49 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 7 (dahil) yıldan fazla 8 yıldan az olanlar kadın ise 46, erkek ise 50 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 6 (dahil) yıldan fazla 7 yıldan az olanlar kadın ise 47, erkek ise 51 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 5 (dahil) yıldan fazla 6 yıldan az olanlar kadın ise 48, erkek ise 52 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 4 (dahil) yıldan fazla 5 yıldan az olanlar kadın ise 49, erkek ise 53 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 3 (dahil) yıldan fazla 4 yıldan az olanlar kadın ise 50, erkek ise 54 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 2 (dahil) yıldan fazla 3 yıldan az olanlar kadın ise 51, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 1 (dahil) yıldan fazla 2 yıldan az olanlar kadın ise 52, erkek ise 56 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 1 yıldan az olanlar kadın ise 53, erkek ise 57 yaşını doldurmuş olmaları,
ve en az 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 gün prim ödeme şartlarını yerine getirmeleri halinde yaşlılık aylığından yararlanabilirler."
MADDE 4:
8.6.1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun geçici 205 inci maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edilen hükümleri ile birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
"Geçici Madde 205. – 8.9.1999 tarihinde;
Kadın iştirakçilerden 20, erkek iştirakçilerden 25 fiilî hizmet yılını dolduranların istekleri üzerine emekli aylığı bağlanır.
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya 2 tam yıl veya daha az kalan iştirakçilerden kadın ise 38, erkek ise 43 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 2 tam yıldan fazla, 3 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 41, 2 tam yıldan fazla, 3 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 45 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 3 tam yıldan fazla, 4 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 42, 3 yıl 6 aydan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 46 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 4 tam yıldan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 43, 5 yıldan fazla, 6 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 47 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 5 tam yıldan fazla, 6 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 44, 6 yıl 6 aydan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 48 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 6 tam yıldan fazla, 7 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 45, 8 yıldan fazla, 9 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 49 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 7 tam yıldan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 46, 9 yıl 6 aydan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 50 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 8 tam yıldan fazla, 9 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 47, 11 yıldan fazla, 12 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 51 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 9 tam yıldan fazla, 10 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 48, 12 yıl 6 aydan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 52 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 10 tam yıldan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 49, 14 yıldan fazla, 15 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 53 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 11 tam yıldan fazla, 12 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 50, 15 yıl 6 aydan fazla, 17 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 54 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 12 tam yıldan fazla, 13 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 51, 17 yıldan fazla, 18 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 55 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 13 tam yıldan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 52, 18 yıl 6 aydan fazla, 20 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 56 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 14 tam yıldan fazla, 15 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 53, 20 yıldan fazla 21 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 57 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 15 tam yıldan fazla, 16 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 54, 21 yıl 6 aydan fazla, 23 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 58 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 16 tam yıldan fazla, 17 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 55, 23 yıldan fazla, 24 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 59 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 17 tam yıldan fazla, 18 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 56 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 18 tam yıldan fazla, 19 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 57 yaşını,
doldurmaları ve kadın iştirakçinin 20, erkek iştirakçinin 25 fiilî hizmet süresini tamamlamaları halinde istekleri üzerine emekli aylığı bağlanır.
39 uncu maddenin (e) ve (f) fıkraları kapsamına girenlere 25 fiilî hizmet yılını ve yukarıdaki yaşları doldurmaları halinde emekli aylığı bağlanır.
32 nci madde gereğince fiilî hizmet sürelerine zam yapılanların bu maddede belirtilen yaş hadlerinden, hizmetlerine eklenen fiilî hizmet süresi zammı kadar indirim yapılır.
MADDE 5:
5434 sayılı Kanunun Anayasa Mahkemesince iptal edilen geçici 206 ncı maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
"Geçici Madde 206. – 8.9.1999 tarihinde sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re’sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılı doldurmuş olması şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar."
MADDE 6:
2.9.1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun geçici 10 uncu maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
"8.9.1999 tarihinden önce sigortalı olanlardan, 1.10.1999 tarihi itibariyle, kadın ise 20, erkek ise 25 tam yıl prim ödeme süresinin dolmasına,
- 2 tam yıldan fazla, 3 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 41 yaşını, 2 tam yıldan fazla, 3 yıl 6 aydan daha az kalan erkeklere 45 yaşını,
- 3 tam yıldan fazla, 4 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 42 yaşını, 3 yıl 6 aydan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 46 yaşını,
- 4 tam yıldan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 43 yaşını, 5 tam yıldan fazla, 6 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 47 yaşını,
- 5 tam yıldan fazla, 6 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 44 yaşını, 6 yıl 6 aydan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 48 yaşını,
- 6 tam yıldan fazla, 7 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 45 yaşını, 8 tam yıldan fazla, 9 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 49 yaşını,
- 7 tam yıldan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 46 yaşını, 9 yıl 6 aydan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 50 yaşını,
- 8 tam yıldan fazla, 9 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 47 yaşını, 11 tam yıldan fazla, 12 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 51 yaşını,
- 9 tam yıldan fazla, 10 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 48 yaşını, 12 yıl 6 aydan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 52 yaşını,
- 10 tam yıldan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 49 yaşını, 14 tam yıldan fazla, 15 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 53 yaşını,
- 11 tam yıldan fazla, 12 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 50 yaşını, 15 yıl 6 aydan fazla, 17 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 54 yaşını,
- 12 tam yıldan fazla, 13 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 51 yaşını, 17 tam yıldan fazla, 18 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 55 yaşını,
- 13 tam yıldan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 52 yaşını, 18 yıl 6 aydan fazla, 20 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 56 yaşını,
- 14 tam yıldan fazla, 15 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 53 yaşını, 20 tam yıldan fazla, 21 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 57 yaşını,
- 15 tam yıldan fazla, 16 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 54 yaşını, 21 yıl 6 aydan fazla, 23 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 58 yaşını,
- 16 tam yıldan fazla, 17 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 55 yaşını, 23 tam yıldan fazla, 24 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 59 yaşını,
- 17 tam yıldan fazla, 18 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 56 yaşını,
- 18 tam yıldan fazla, 19 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 57 yaşını,
Doldurmaları, kadın ise 20, erkek ise 25 tam yıl prim ödemeleri şartıyla ve talepte bulunmaları halinde, yaşlılık aylığı bağlanır.”
MADDE 7:
17.10.1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun Geçici 7 nci maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
"8.9.1999 tarihinden önce sigortalı olanlardan, 1.10.1999 tarihi itibarıyla, kadın ise 20, erkek ise 25 tam yıl prim ödeme süresinin dolmasına;
- 2 tam yıldan fazla, 3 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 41 yaşını, 2 tam yıldan fazla, 3 yıl 6 aydan daha az kalan erkeklere 45 yaşını,
- 3 tam yıldan fazla, 4 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 42 yaşını, 3 yıl 6 aydan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 46 yaşını,
- 4 tam yıldan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 43 yaşını, 5 tam yıldan fazla, 6 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 47 yaşını,
- 5 tam yıldan fazla, 6 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 44 yaşını, 6 yıl 6 aydan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 48 yaşını,
- 6 tam yıldan fazla, 7 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 45 yaşını, 8 tam yıldan fazla, 9 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 49 yaşını,
- 7 tam yıldan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 46 yaşını, 9 yıl 6 aydan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 50 yaşını,
- 8 tam yıldan fazla, 9 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 47 yaşını, 11 tam yıldan fazla, 12 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 51 yaşını,
- 9 tam yıldan fazla, 10 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 48 yaşını, 12 yıl 6 aydan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 52 yaşını,
- 10 tam yıldan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 49 yaşını, 14 tam yıldan fazla, 15 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 53 yaşını,
- 11 tam yıldan fazla, 12 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 50 yaşını, 15 yıl 6 aydan fazla, 17 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 54 yaşını,
- 12 tam yıldan fazla, 13 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 51 yaşını, 17 tam yıldan fazla, 18 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 55 yaşını,
- 13 tam yıldan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 52 yaşını, 18 yıl 6 aydan fazla, 20 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 56 yaşını,
- 14 tam yıldan fazla, 15 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 53 yaşını, 20 tam yıldan fazla, 21 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 57 yaşını,
- 15 tam yıldan fazla, 16 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 54 yaşını, 21 yıl 6 aydan fazla, 23 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 58 yaşını,
- 16 tam yıldan fazla, 17 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 55 yaşını, 23 tam yıldan fazla, 24 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 59 yaşını,
- 17 tam yıldan fazla, 18 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 56 yaşını,
- 18 tam yıldan fazla, 19 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 57 yaşını,
doldurmaları, kadın ise 20, erkek ise 25 tam yıl prim ödemeleri şartıyla ve talepte bulunmaları halinde, yaşlılık aylığı bağlanır."
MADDE 8:
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 9:
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNUN KABUL ETTİĞİ METİN
SOSYAL SİGORTALAR KANUNU, TARIM İŞÇİLERİ SOSYAL SİGORTALAR KANUNU, TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU, ESNAF VE SANATKÂRLAR VE DİĞER BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR SOSYAL SİGORTALAR KURUMU KANUNU İLE TARIMDA KENDİ ADINA VE HESABINA ÇALIŞANLAR SOSYAL SİGORTALAR KANUNUNUN BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
TASARISI
MADDE 1:
17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun değişik 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "A) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için;" ibaresi "A) Yaşlılık aylığından yararlanabilmek için sigortalıların;" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2:
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun Ek 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Ek Madde 38.- Bu Kanuna göre bağlanan gelir ve aylıklar ile geçici 76 ncı maddeye göre yapılan telafi edici ödemeler, her ay ödeme tarihlerinde bir önceki aya göre Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksi artış oranı kadar artırılarak belirlenir."
MADDE 3:
506 sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin birinci fıkrasının Anayasa Mahkemesince iptal edilen (B) bendi ile (C) bendinin (b) alt bendi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
- "23/5/2002 tarihinde;
- (A) bendi kapsamında olanlar hariç sigortalılık süresi 17 (dahil) yıldan fazla olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 41 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 21 yıl 6 ay (dahil) dan fazla olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 45 yaşını doldurmaları ve en az 5000 gün,
- Sigortalılık süresi 16 (dahil) yıldan fazla, 17 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 42 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 20 yıl (dahil) dan fazla 21 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 46 yaşını doldurmaları ve en az 5075 gün,
- Sigortalılık süresi 15 (dahil) yıldan fazla, 16 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 43 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 18 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 20 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 47 yaşını doldurmaları ve en az 5150 gün,
- Sigortalılık süresi 14 (dahil) yıldan fazla, 15 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 44 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 17 yıl (dahil) dan fazla 18 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 48 yaşını doldurmaları ve en az 5225 gün,
- Sigortalılık süresi 13 (dahil) yıldan fazla, 14 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 45 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 15 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 17 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 49 yaşını doldurmaları ve en az 5300 gün,
- Sigortalılık süresi 12 (dahil) yıldan fazla, 13 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 46 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 14 (dahil) yıldan fazla 15 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 50 yaşını doldurmaları ve en az 5375 gün,
- Sigortalılık süresi 11 (dahil) yıldan fazla, 12 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 47 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 12 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 14 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 51 yaşını doldurmaları ve en az 5450 gün,
- Sigortalılık süresi 10 (dahil) yıldan fazla, 11 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 48 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 11 (dahil) yıldan fazla 12 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 52 yaşını doldurmaları ve en az 5525 gün,
- Sigortalılık süresi 9 (dahil) yıldan fazla, 10 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 49 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 9 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 11 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 53 yaşını doldurmaları ve en az 5600 gün,
- Sigortalılık süresi 8 (dahil) yıldan fazla, 9 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 50 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 8 (dahil) yıldan fazla 9 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 54 yaşını doldurmaları ve en az 5675 gün,
- Sigortalılık süresi 7 (dahil) yıldan fazla, 8 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 51 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 6 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 8 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 55 yaşını doldurmaları ve en az 5750 gün,
- Sigortalılık süresi 6 (dahil) yıldan fazla, 7 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 52 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 5 (dahil) yıldan fazla 6 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 56 yaşını doldurmaları ve en az 5825 gün,
- Sigortalılık süresi 5 (dahil) yıldan fazla, 6 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 53 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 3 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 5 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 57 yaşını doldurmaları ve en az 5900 gün,
- Sigortalılık süresi 4 (dahil) yıldan fazla, 5 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 54 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 2 yıl 8 ay 15 (dahil) günden fazla 3 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 58 yaşını doldurmaları ve en az 5975 gün,
- Sigortalılık süresi 3 (dahil) yıldan fazla, 4 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 55 yaşını doldurmaları ve en az 5975 gün,
- Sigortalılık süresi 2 yıl 8 ay 15 (dahil) günden fazla, 3 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 56 yaşını doldurmaları ve en az 6050 gün,
Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunmaları şartı ile yaşlılık aylığından yararlanabilirler."
- "23/5/2002 tarihinde (a) bendinde öngörülen şartları yerine getiremeyenlerden bu şartları;
- 24/5/2002 ile 23/5/2005 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 52, erkek ise 56 yaşını doldurmuş olmaları,
- 24/5/2005 ile 23/5/2008 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 54, erkek ise 57 yaşını doldurmuş olmaları,
- 24/5/2008 ile 23/5/2011 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 56, erkek ise 58 yaşını doldurmuş olmaları,
- 24/5/2011 tarihinden sonra yerine getiren kadınlar 58, 24/5/2011 ile 23/5/2014 tarihleri arasında yerine getiren erkekler 59 yaşını doldurmuş olmaları,
- 24/5/2014 tarihinden sonra yerine getiren erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları,
Şartı ile yaşlılık aylığından yararlanabilirler."
MADDE 4:
17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanu-nunun geçici 2 nci maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen (B) bendi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
- "23/5/2002 tarihinde;
- (A) bendi kapsamında olanlar hariç sigortalılık süresi 12 yıl 3 (dahil) aydan fazla olanlar kadın ise 41, erkek ise 45 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 11 yıl 6 (dahil) aydan fazla 12 yıl 3 aydan az olanlar kadın ise 42, erkek ise 46 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 10 yıl 9 (dahil) aydan fazla 11 yıl 6 aydan az olanlar kadın ise 43, erkek ise 47 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 10 (dahil) yıldan fazla 10 yıl 9 aydan az olanlar kadın ise 44, erkek ise 48 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 9 yıl 3 (dahil) aydan fazla 10 yıldan az olanlar kadın ise 45, erkek ise 49 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 8 yıl 6 (dahil) aydan fazla 9 yıl 3 aydan az olanlar kadın ise 46, erkek ise 50 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 7 yıl 9 (dahil) aydan fazla 8 yıl 6 aydan az olanlar kadın ise 47, erkek ise 51 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 7 (dahil) yıldan fazla 7 yıl 9 aydan az olanlar kadın ise 48, erkek ise 52 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 6 yıl 3 (dahil) aydan fazla 7 yıldan az olanlar kadın ise 49, erkek ise 53 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 5 yıl 6 (dahil) aydan fazla 6 yıl 3 aydan az olanlar kadın ise 50, erkek ise 54 yaşını doldurmuş olmaları
- Sigortalılık süresi 4 yıl 9 (dahil) aydan fazla 5 yıl 6 aydan az olanlar kadın ise 51, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 4 (dahil) yıldan fazla 4 yıl 9 aydan az olanlar kadın ise 52, erkek ise 56 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 3 yıl 3 (dahil) aydan fazla 4 yıldan az olanlar kadın ise 53, erkek ise 57 yaşını doldurmuş olmaları,
- Sigortalılık süresi 2 yıl 8 ay 15 (dahil) günden fazla 3 yıl 3 aydan az olanlar kadın ise 54, erkek ise 58 yaşını doldurmuş olmaları,
ve en az 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 gün prim ödeme şartlarını yerine getirmeleri halinde yaşlılık aylığından yararlanabilirler.
MADDE 5:
8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun Geçici 205 inci maddesinin birinci fıkrasının, "b" bendinden önce satırbaşı olmak üzere "23.5.2002 tarihinde;" ibaresi eklenmiş, Anayasa Mahkemesince iptal edilen (b), (c), (d), (e), (f), (g), (h), (i) ve (j) bentleri ile ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve birinci fıkraya (j) bendinden sonra gelmek üzere (k), (l), (m), (n), (o) ve (p) bentleri ile aynı fıkranın sonuna " Emeklilik hizmet sürelerini 23/5/2002 tarihinde doldurmuş olan kadın iştirakçiler 40, erkek iştirakçiler 44 yaşını doldurduklarında emekli aylığına hak kazanırlar." cümlesi eklenmiştir.
- "Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 3 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 41, 3 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 45 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 3 tam yıldan fazla, 4 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 42, 3 yıl 6 aydan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 46 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 4 tam yıldan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 43, 5 yıldan fazla, 6 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 47 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 5 tam yıldan fazla, 6 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 44, 6 yıl 6 aydan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 48 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 6 tam yıldan fazla, 7 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 45, 8 yıldan fazla, 9 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 49 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 7 tam yıldan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 46, 9 yıl 6 aydan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 50 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 8 tam yıldan fazla, 9 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 47, 11 yıldan fazla, 12 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 51 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 9 tam yıldan fazla, 10 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 48, 12 yıl 6 aydan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 52 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 10 tam yıldan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 49, 14 yıldan fazla, 15 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 53 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 11 tam yıldan fazla, 12 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 50, 15 yıl 6 aydan fazla, 17 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 54 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 12 tam yıldan fazla, 13 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 51, 17 yıldan fazla, 18 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 55 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 13 tam yıldan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 52, 18 yıl 6 aydan fazla, 20 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 56 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 14 tam yıldan fazla, 15 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 53, 20 yıldan fazla, 21 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 57 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 15 tam yıldan fazla, 16 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 54, 21 yıl 6 aydan fazla, 22 tam yıl kalan erkek iştirakçiler 58 yaşını,
- Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 16 tam yıldan fazla, 17 tam yıl kalan kadın iştirakçiler 55 yaşını,
doldurmaları ve kadın iştirakçinin 20, erkek iştirakçinin 25 fiili hizmet süresini tamamlamaları halinde istekleri üzerine emekli aylığı bağlanır.
39 uncu maddenin (e) ve (f) fıkraları kapsamına girenlere 25 fiili hizmet yılını ve yukarıdaki yaşları doldurmaları halinde emekli aylığı bağlanır.
32 inci madde gereğince fiili hizmet sürelerine zam yapılanların bu maddede belirtilen yaş hadlerinden, hizmetlerine eklenen fiili hizmet süresi zammı kadar indirim yapılır."
MADDE 6:
5434 sayılı Kanunun Anayasa Mahkemesince iptal edilen geçici 206 ncı maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
"Geçici Madde 206.- 8/9/1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılı doldurmuş olması şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar."
MADDE 7:
2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun geçici 10 uncu maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
"23/5/2002 tarihini takip eden aybaşı itibarıyla, kadın ise 20, erkek ise 25 tam yıl prim ödeme süresinin dolmasına;
- 3 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 41, 3 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 45 yaşını,
- 3 tam yıldan fazla, 4 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 42 yaşını, 3 yıl 6 aydan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 46 yaşını,
- 4 tam yıldan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 43 yaşını, 5 tam yıldan fazla, 6 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 47 yaşını,
- 5 tam yıldan fazla, 6 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 44 yaşını, 6 yıl 6 aydan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 48 yaşını,
- 6 tam yıldan fazla, 7 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 45 yaşını, 8 tam yıldan fazla, 9 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 49 yaşını,
- 7 tam yıldan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 46 yaşını, 9 yıl 6 aydan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 50 yaşını,
- 8 tam yıldan fazla, 9 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 47 yaşını, 11 tam yıldan fazla, 12 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 51 yaşını,
- 9 tam yıldan fazla, 10 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 48 yaşını, 12 yıl 6 aydan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 52 yaşını,
- 10 tam yıldan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 49 yaşını, 14 tam yıldan fazla, 15 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 53 yaşını,
- 11 tam yıldan fazla, 12 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 50 yaşını, 15 yıl 6 aydan fazla, 17 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 54 yaşını,
- 12 tam yıldan fazla, 13 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 51 yaşını, 17 tam yıldan fazla, 18 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 55 yaşını,
- 13 tam yıldan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 52 yaşını, 18 yıl 6 aydan fazla, 20 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 56 yaşını,
- 14 tam yıldan fazla, 15 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 53 yaşını, 20 tam yıldan fazla, 21 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 57 yaşını,
- 15 tam yıldan fazla, 16 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 54 yaşını, 21 yıl 6 aydan fazla veya 22 tam yıl kalan erkeklere 58 yaşını,
- 16 tam yıldan fazla veya 17 tam yıl kalan kadınlara 55 yaşını, doldurmaları, kadın ise 20, erkek ise 25 tam yıl prim ödemeleri şartıyla ve talepte bulunmaları halinde, yaşlılık aylığı bağlanır."
MADDE 8:
17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 7 nci maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
"23/5/2002 tarihini takip eden aybaşı itibarıyla, kadın ise 20, erkek ise 25 tam yıl prim ödeme süresinin dolmasına;
- 3 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 41, 3 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 45 yaşını,
- 3 tam yıldan fazla, 4 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 42 yaşını, 3 yıl 6 aydan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 46 yaşını,
- 4 tam yıldan fazla, 5 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 43 yaşını, 5 tam yıldan fazla, 6 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 47 yaşını,
- 5 tam yıldan fazla, 6 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 44 yaşını, 6 yıl 6 aydan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 48 yaşını,
- 6 tam yıldan fazla, 7 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 45 yaşını, 8 tam yıldan fazla, 9 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 49 yaşını,
- 7 tam yıldan fazla, 8 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 46 yaşını, 9 yıl 6 aydan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 50 yaşını,
- 8 tam yıldan fazla, 9 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 47 yaşını, 11 tam yıldan fazla, 12 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 51 yaşını,
- 9 tam yıldan fazla, 10 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 48 yaşını, 12 yıl 6 aydan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 52 yaşını,
- 10 tam yıldan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 49 yaşını, 14 tam yıldan fazla, 15 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 53 yaşını,
- 11 tam yıldan fazla, 12 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 50 yaşını, 15 yıl 6 aydan fazla, 17 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 54 yaşını,
- 12 tam yıldan fazla, 13 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 51 yaşını, 17 tam yıldan fazla, 18 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 55 yaşını,
- 13 tam yıldan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 52 yaşını, 18 yıl 6 aydan fazla, 20 tam yıl veya daha az kalan erkeklere 56 yaşını,
- 14 tam yıldan fazla, 15 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 53 yaşını, 20 tam yıldan fazla, 21 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 57 yaşını,
- 15 tam yıldan fazla, 16 tam yıl veya daha az kalan kadınlara 54 yaşını, 21 yıl 6 aydan fazla veya 22 tam yıl kalan erkeklere 58 yaşını,
- 16 tam yıldan fazla veya 17 tam yıl kalan kadınlara 55 yaşını, doldurmaları, kadın ise 20, erkek ise 25 tam yıl prim ödemeleri şartıyla ve talepte bulunmaları halinde, yaşlılık aylığı bağlanır."
GEÇİCİ MADDE 1:
Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün kendi özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar, her türlü faaliyet ve işlemleri ile personeli hakkında bu Kurumların mevcut yönetmelikleri ve genel hükümler uygulanır.
MADDE 9: Yürürlük
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 10: Yürütme
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.