|
Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliği
Maliye Bakanlığından
|

21.09.1997 23117
|
|
Seri No |
64 |
2. İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE İADE EDİLECEK VERGİLERİN HESABI
(Maddenin 23.06.2012 tarih ve 28332 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile Yürürlükten Kaldırılmadan önceki şekli)
Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c maddesinde düzenlenen ihraç kaydıyla teslimlerde teslim bedeli üzerinden hesaplanan verginin tecil edilemeyen kısmı; ihraç kaydıyla teslim yapanlara iade edilebilmektedir. Ancak, sözü edilen madde hükmüne göre iade edilecek tutar ihraç kaydıyla teslim bedeli üzerinden hesaplanan vergiden fazla olamamaktadır.
Ancak; nakliye, makine-teçhizat, ambalaj; enerji gibi girdilerde genel vergi oranının uygulanması nedeniyle, indirimli orana tabi malların ihraç kaydıyla teslimi dolayısıyla yüklenilen vergiler, bazı hallerde teslim bedeli üzerinden hesaplanan vergilerden fazla olabilmektedir.
Bu nedenle; Katma Değer Vergisi Kanununun 29/4. maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak indirimli orana tabi malların ihraç kaydıyla teslimlerinde iade edilecek verginin hesabında; ihraç kaydıyla teslim bedelinin genel vergi oranıyla çarpılması ile bulunacak tutardan fazla olmamak kaydıyla, teslimin bünyesine giren vergilerin esas alınması uygun görülmüştür. Bu husus, vergilendirme dönemine bakılmaksızın, bu Tebliğin yayımı tarihinden sonra, indirimli orana tabi mallarla ilgili olarak tecil terkin kapsamında yapılacak iade ve mahsup işlemlerinde geçerli olacaktır.
- İADE UYGULAMASI
(23.11.2001 tarih ve 24592 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 84 Seri No'lu KDVK. Genel Tebliği ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) 38 ve 56 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerine göre, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullandığı, düzenlediği veya bilerek kullandığı konusunda haklarında rapor bulunan mükelleflerle ilgili olarak daha sonra bir olumlu raporun vergi dairesine intikal ettiği tarihi izleyen dönemlerde genel esaslara göre işlem yapılması mümkün olabilmektedir.
Ancak olumlu raporun ait olduğu dönem ile vergi dairesine intikal ettiği dönem arasındaki sürenin çeşitli nedenlerle uzayabileceği göz önüne alınarak, olumsuz raporda öngörülen vergi, ceza, zam ve faizlerin ödenmiş olması şartıyla, olumlu raporun ait olduğu vergilendirme dönemini takip eden dönemden başlamak üzere normal teminat uygulamasına dönülmesi uygun görülmüştür.
Buna göre, olumlu raporun vergi dairesine intikal ettiği tarihte; raporun ait olduğu:dönemden sonraki dönemlerde verilen teminatlar, genel esaslara göre teminat uygulaması çerçevesinde düzeltilerek fazla teminatlar iade edilecek, olumlu raporun vergi dairesine intikal ettiği tarihten sonraki dönemlerde de genel esaslar çerçevesinde teminat uygulamasına devam edilecektir.