|
0193 Gelir Vergisi Kanunu
(GVK.)
|

06.01.1961 10700
|
|
Kabul Tarihi |
31.12.1960 |
|

0193. GVK.
|
|
DÖRDÜNCÜ KISIM
VERGİNİN TARHI
İKİNCİ BÖLÜM
GELİRİN TOPLANMASI VE YILLIK BEYANNAME
Madde 0093: Aile reisi beyanı
(22.7.1998 tarih ve 4369 sayılı Kanunun 82 nci maddesiyle 29.7.1998 tarihinden geçerli olarak yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) (202 sayılı Kanunun 47 nci maddesiyle değişen şekli.) Tam mükellefiyette, eşlerin ve velayet altındaki çocukların yıllık beyanname ile bildirilmesi icabeden gelirleri (Medeni Kanunun cevaz verdiği hallere münhasır olmak üzere, ayrı yaşayan eşlerin gelirleri hariç) aşağıdaki esaslara göre aile reisi tarafından tek beyanname ile bildirilir.
- Eşlerin ve çocukların her birinin geliri beyannamede ayrı gösterilir;
- Geliri olan eşler beyannameyi ayrıca imzalar;
- Beyannamede gösterilen bütün gelirler birleştirilmek suretiyle toplam yapılır ve bu toplam üzerinden vergi aile reisi namına tarh olunur.
Eşlerin her biri yalnız kendi gelirine isabet eden vergi kısmından veya bunlara tekabül eden cezalardan sorumludur. Verginin eşelere isabet eden kısımları, bunların aile geliri içindeki hisseleri nispetinde hesaplanır.
Anonim ve limited şirketlerden alınan kar hisseleri ile komanditerlerin komandit şirketlerden aldıkları kar hisseleri hariç olmak üzere, eşlerin ve çocukların aşağıda yazılı iratları hakkında yukarki hükümler uygulanmaz:
- Karı koca arasında mal ayrılığı usulünün cari bulunması halinde, karının, evlenmeden evvel mevcut veya evlilik esnasında miras veya vasiyet yoluyla iktisap ettiği mallardan dolayı sağladığı menkul ve gayrimenkul sermaye iratları (Evlenmeden evvel kocadan veya kocasının yardımı ile başkalarından iktisap edilen mal ve hakların iratları hariç);
- Çocukların üçüncü bir şahıstan miras veya vasiyet yoluyla iktisap ettikleri mallardan dolayı sağladıkları menkul ve gayrimenkul sermaye iratları;
- Karı ve çocukların 1.1.1947 tarihinden evvel iktisap ettikleri mallardan dolayı sağladıkları menkul ve gayrimenkul sermaye iratları.
Bu madde hükmünün uygulanmasında; aile reisi, eşler için koca, çocuklar için baba, baba ölmüş veya velayeti nez'edilmişse anadır.
(3239 sayılı Kanunun 64 üncü maddesiyle değişen ve 1.1.1986 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Çocuk tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilmek suretiyle bakılanlar dahil) 18 yaşını doldurmamış evlatları ifade eder.