|
0193 Gelir Vergisi Kanunu
(GVK.)
|

06.01.1961 10700
|
|
Kabul Tarihi |
31.12.1960 |
|

0193. GVK.
|
|
İKİNCİ KISIM
MUAFLIK VE İSTİSNALAR
(202 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle eklenmiştir.)
SEKİZİNCİ BÖLÜM
YATIRIM İNDİRİMİ
Ek Madde 0003: Yatırım indiriminin konusu ve nispeti
(24.04.2003 tarih ve 25088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4842 sayılı Kanunun 37/1-c maddesiyle yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) (4108 sayılı Kanunun 17 nci maddesi hükmüdür. Yürürlük: 01.01.1995 tarihinden geçerli olmak üzere 02.06.1995.) Yatırım indirimine, kaynağı ne olursa olsun, ek 2 nci maddede yazılı şartları haiz bulunan yatırımlarla ilgili harcamalardan; bina, makine, tesisat, araç (sadece işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olanlar) ve benzeri amortismana tabi aktif değerlerin yeni olanlarının maliyet bedelleri esas teşkil eder.
Aktif değerlerin yeni olmasından maksat, bunların yurt içinde veya dışında daha önce hiçbir şekilde kullanılmamış bulunmasıdır. Yurt dışında kullanılmış olsa dahi Hazine Müsteşarlığınca uygun görülen makine ve tesislerin ithali halinde, bu aktif kıymetler yatırım indirimi uygulaması bakımından yeni addolunur.
Personel lojmanları inşası (kalkınmada öncelikli yörelerde yapılanlar hariç) ve tefrişi, arazi veya arsa tedariki, yedek parça temini, esas proje dışında münferit tesisat, makine, araç mubayaası için yapılan harcamalara yatırım indirimi uygulanmaz. İnşa edilmiş olarak veya inşa halinde satın alınan binaların satın alma bedeli üzerinden yatırım indirimi yapılmaz.
Petrol Kanununa göre yürütülen arama ve sondaj faaliyetleri için yapılan ve aktifleştirilen harcamalardan, ilgili bakanlığın görüşü alınmak suretiyle, Maliye Bakanlığınca belirlenenler, yatırım indirimi uygulaması bakımından yatırım harcaması sayılır.
(22.07.1998 tarih ve 4369 sayılı Kanunun 30 uncu maddesiyle değişen ve 01.01.1999 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Yatırım indirimi oranı, yatırım tutarının %40'ıdır. Bakanlar Kurulu bu oranı kalkınma planı ve yıllık programlarda özel önem taşıdığı belirtilen sektörlerde yapılan yatırımlar için %100'e, 250 milyon ABD Dolar karşılığı Türk Lirasını aşan sınai yatırımlarda %200'e kadar artırmaya veya kanuni orandan az olmamak üzere yeniden tespit etmeye yetkilidir. Bu oran, organize sanayi bölgelerinde ve kalkınmada öncelikli yörelerde %100 olarak uygulanır.
Bakanlar Kurulunca tespit edilen yeni oranlar, Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren yapılan harcamalara uygulanır.
Ek Madde 0003: Yatırım indiriminin konusu ve nispeti
(4108 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle değişen ve 1.1.1995 tarihinden geçerli olarak 2.6.1995 tarihinde yürürlüğe girmeden önceki şekli.) (3946 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle değişen ve 1.1.1994 tarihinden itibaren yürürlüğe giren şekli) yatırım indirimine, kaynağı ne olursa olsun 2 nci maddede yazılı şartları haiz bulunan yatırımlarla ilgili harcamalardan; bina (sadece turizm işletmeleri için), makina, tesisat, araç (sadece işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olanlar) ve benzeri amortisma tabi aktif değerlerinin yeni olanlarının maliyet bedelleri esas teşkil eder.
Aktif değerlerin yeni olmasından maksat, bunların yurt içinde veya dışında dah önce hiç bir şekilde kullanılmamış bulunmasıdır. Yurt dışında kullanılmış olsa dahi Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığınca uygun görülen makina ve tesislerin ithali halinde, bu aktif kıymetler yatırım indirimi uygulaması bakımından yeni addolunur.
Arazi veya arsa tedariki, yedek parça temini, esas proje dışında münferit makina, tesisat, araç mübayaası için yapılan harcamalara indirim uygulanmaz. Turizm işletmelerinde inşa edilmiş olarak veya inşa halinde satın alınan bedeli üzerinden, yatıtım indirimi yapılmaz.
Petrol Kanununa göre yürütülen arama ve sondaj faaliyetleri için yapılan ve aktifleştirilen harcamalardan, ilgili bakanlığın görüşü alınmak suretiyle, Maliye Bakanlığınca belirlenenler, yatırım indirimi uygulaması bakımından yatırım harcaması sayılır.
Maliye Bakanlığı, yukarıda yer alan harcamalardan hangilerinin yatırım indirimine konu olacağını belirlemeye yetkilidir.
(3/5 Paragraf: 22.7.1998 tarih ve 4369 sayılı Kanunun 30 uncu maddesiyle değiştirilmeden önceki şekli) Yatırım indiriminin nispeti, yatırım miktarının %30'udur. Bakanlar kurulu bu oranı, kalkınmada öncelikli yöreler ile kalkınma planı ve yıllık programlarda özel önem taşıdığı belirtilen sektörlerde yapılan yatırımlar için %100 oranına kadar artırmaya veya kanuni oranından az olmamak üzere yeniden tespit etmeye yetkilidir.