|
0211 Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu
|

10.01.1961 10703
|
|
Kabul Tarihi |
04.01.1961 |
|

0211 Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu
|
|
G) Sağlık İşleri
III - Hastalanan subay, askeri memur, astsubaylar ile emeklileri ve bunların aileleri
Madde 0070:
(1) (2. Cümlenin 06.01.2017 tarih ve 29940 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 681 Sayılı Khk ile [7073/6 md. ile Aynen Kabul] Yürürlükten Kaldırılmadan önceki şekli) Yukarıda belirtilenler dışında kalan yabancı uyruklu hastalar ise, 5510 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla ve sivil hastalara tanınan kontenjanlar dâhilinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
Madde 0070:
(Maddenin 03.02.2015 tarih ve 29256 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6586 Sayılı Kanunla Değişmeden önceki şekli)
(12.12.1991 tarih ve 469 sayılı KHK.'nin 1 inci maddesiyle değişen şekli.) (Değiştirilerek kabul: 17.06.1992 - 3810/2 md.) Subay, askeri memur, astsubay, uzman jandarma ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli 657 sayılı Kanuna tabi memur emeklileri ile, bunların 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek aile fertleri ve dul ve yetimleri, harp ve vazife malullüğünü gerektiren sebeplerden dolayı ölen yedeksubay, erbaş ve erlerin aylık almaya müstehak dul ve yetimleri, harp ve vazife malulü yedeksubay, erbaş ve erlerle bunların 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre sağlık hizmetinden yararlanabilecek aile fertleri ile dul ve yetimleri, Emekli Sandığı tarafından vazife malüllüğü aylığı bağlanan ve bu nedenle okullarından ilişiği kesilen harp okulları, üniversite ve yüksekokullar ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığına bağlı fakülte ve yüksekokullarda öğrenimde bulunan askeri öğrenciler ve astsubay sınıf okulu öğrencileri ile 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek aile fertleri, bunların vazife malullüğünü gerektiren sebeplerden dolayı ölümleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek aile fertleri, askeri sağlık kurum ve kuruluşları yanında diğer resmi sağlık kurum ve kuruluşlarından da yararlanırlar. Bunların tedavi giderleri Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığınca ilgili mevzuat hükümlerine göre karşılanır ve sağlık karneleri Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı tarafından verilir.
(26.02.2005 tarih ve 25739 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle eklenmiştir.) Uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklar nedeniyle okulları ile ilişikleri kesilen askeri öğrencilerin tedavileri, okuldan ilişiklerinin kesilmesine neden olan sağlık sorunu giderilinceye kadar, askeri sağlık kurum ve kuruluşlarının yanında diğer resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında sürdürülür. Bunların tedavi giderleri Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden ödenir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi emekliler ve aile fertleri ile dul ve yetimleri hariç olmak üzere, Birinci fıkrada sayılan hak sahipleri ayrıca 211 sayılı Kanunun 66 ncı maddesinin (b) fıkrası hükmünden de yararlanırlar.
(21.06.2005 tarih ve 25852 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5365 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişen şekli.) Subay, askeri memur, astsubay ve uzman jandarma emeklilerinin 69 uncu madde kapsamındaki büyük ebeveynleri ile erkek ve kız kardeşleri, evlat edinen ve evlatlıkları ile üvey çocuklarının muayene ve tedavileri sadece askeri sağlık kurum ve kuruluşlarında bu Kanun hükümlerine göre yapılır. Bunlara ait askeri sağlık kurum ve kuruluşlarındaki tedavi giderleri Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden ödenir. Birinci fıkrada belirlenenlerin çalışan veya emekli olup da diğer sosyal güvenlik kurumlarının sağlık hizmetlerinden istifade eden eşleri ile ana ve babaları, askeri kimlik kartı ve sahip oldukları sağlık karneleri ile askeri sağlık kurum ve kuruluşlarından da yararlanırlar. Bunların muayene ve tedavi giderleri çalıştıkları kamu kurum ve kuruluşları ya da bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumları tarafından ve kendi mevzuatı çerçevesinde ödenir.
(21.06.2005 tarih ve 25852 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5365 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle eklenmiştir.) Türk Silâhlı Kuvvetlerinden emekli olduktan sonra emeklilik hakkı tanınan başka bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışan emekli personelin bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, çalışmakta oldukları kamu kurum ve kuruluşunun sağlık karneleri ve askerî kimlik kartları ile askerî sağlık kurum ve kuruluşlarından da yararlanırlar. Bunların muayene ve tedavi giderleri çalıştıkları kurumlar tarafından, çalıştıkları kurumlarca ödenmesinin mümkün olmadığı hallerde ise, bu çalışmaları sebebiyle ilişkilendirilmiş oldukları sosyal güvenlik kurumu tarafından ve kendi mevzuatı çerçevesinde ödenir.
G) Sağlık İşleri
III - Hastalanan subay, askeri memur, astsubaylar ile emeklileri ve bunların aileleri
Madde 0070:
(4. Fıkranın: 21.06.2005 tarih ve 25852 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5365 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (12.12.1991 tarih ve 469 sayılı KHK.'nin 1 inci maddesi hükmüdür.) (Değiştirilerek kabul: 17.06.1992 - 3810/2 md.) Subay, askeri memur, astsubay ve uzman jandarma emeklilerinin 69 uncu madde kapsamındaki büyük ebeveynleri ile, erkek ve kız kardeşleri, evlat edinen ve evlatlıkları ile üvey çocuklarının muayene ve tedavileri sadece askeri sağlık kurum ve kuruluşlarında bu Kanun hükümlerine göre yapılır. Birinci fıkrada belirlenenlerin çalışan veya emekli olup da diğer sosyal güvenlik kurumlarının sağlık hizmetlerinden istifade eden eşleri askeri kimlik kartı ve bu sosyal güvenlik kurumlarının sağlık karneleri ile askeri sağlık kurum ve kuruluşlarından da yararlandırılırlar. Bunlara ait askeri sağlık kurum ve kuruluşlarındaki tedavi giderleri Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden ödenir.
