|
0213 Vergi Usul Kanunu (VUK.) |

10.01.1961 10703
|
|
Kabul Tarihi |
04.01.1961 |
BİRİNCİ KİTAP
Vergilendirme
YEDİNCİ KISIM
Yoklama ve İnceleme
İKİNCİ BÖLÜM
Vergi İncelemeleri
Madde 0140: İncelemede uyulacak esaslar
(1) 1. (Bendin 26.10.2021 tarih ve 31640 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7338 Sayılı Kanunun 18. Maddesi ile 1/6/2022 tarihinde Yürürlüğe Girecek Şekilde Değişmeden önceki şekli) İncelemeye tabi olana, bunun mevzuunu işe başlamadan evvel açık olarak izah ederler;
(1) 2. (Bendin 26.10.2021 tarih ve 31640 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7338 Sayılı Kanunun 18. Maddesi ile 1/6/2022 tarihinde Yürürlüğe Girecek Şekilde Yürürlükten Kaldırılmadan önceki şekli) (Bent 01.08.2010 tarih ve 27659 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6009 Sayılı Kanun ile Eklenmiş ve Diğer Bentler Buna Göre Teselsül Ettirilmiştir.) Vergi incelemesine başlanıldığı hususunu bir tutanağa bağlayarak bir örneğini nezdinde vergi incelemesi yapılana verirler. Ayrıca, tutanağın bir örneğini bağlı olduğu birime, diğer örneğini de ilgili vergi dairesine gönderirler.
Madde 0140: İncelemede uyulacak esaslar
(1) 6) (Bendin 06.04.2018 tarih ve 30383 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7104 Sayılı Kanunun 19. Maddesi ile Değişmeden önceki şekli) (Bent 01.08.2010 tarih ve 27659 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6009 Sayılı Kanun ile Eklenmiştir) İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde ise en fazla altı ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır. Bu süreler içinde incelemenin bitirilememesi halinde ek süre talep edilebilir. Bu talep vergi incelemesine yetkili olanların bağlı olduğu birim tarafından değerlendirilir ve altı ayı geçmemek üzere ek süre verilebilir. Bu durumda, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların bağlı olduğu birim tarafından incelemenin bitirilememe nedenleri yazılı olarak nezdinde inceleme yapılana bildirilir. Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların bağlı olduğu birimler vergi incelemesinin öngörülen süreler içinde bitirilmesi için gerekli tedbirleri alırlar.
Madde 0140: İncelemede uyulacak esaslar
(Fıkranın 10.07.2011 tarih ve 27990 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 646 Sayılı Khk ile Değişmeden önceki şekli) Maliye müfettişleri, hesap uzmanları ile bunların yardımcıları ve gelirler kontrolörleri ile stajyer gelirler kontrolörleri tarafından düzenlenen vergi inceleme raporları, işleme konulmak üzere ilgili vergi dairesine tevdi edilmeden önce, vergi incelemesine yetkili olanların bağlı olduğu birimler nezdinde meslekte on yılını tamamlamış en az üç kişiden oluşturulacak rapor değerlendirme komisyonları tarafından vergi kanunları ile bunlara ilişkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygunluğu yönünden değerlendirilir. İncelemeyi yapanla komisyon arasında uyuşmazlık oluşması halinde uyuşmazlığa konu vergi inceleme raporları üst değerlendirme mercii olarak, Maliye Bakanlığınca belirlenen tutarları aşan tarhiyat önerisi içeren vergi inceleme raporları ise doğrudan, Maliye Teftiş Kurulu Başkanlığı, Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı ve Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı bünyesinde oluşturulan rapor değerlendirme komisyonlarının üyeleri arasından görevlendirilecek üçer üyeden oluşan dokuz kişilik merkezi rapor değerlendirme komisyonu tarafından vergi kanunları ile bunlara ilişkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygunluğu yönünden değerlendirilir. İncelemeyi yapanlar, bu komisyon tarafından yapılacak değerlendirmeye uygun olarak düzenleyecekleri vergi inceleme raporlarını işleme konulmak üzere bağlı oldukları birime tevdi ederler.