|
0213 Vergi Usul Kanunu (VUK.) |

10.01.1961 10703
|
|
Kabul Tarihi |
04.01.1961 |
|

0213. VUK.
|
|
BEŞİNCİ KİTAP
(2686 sayılı Kanunun 49 uncu maddesiyle değişen şekli)
VERGİ DAVALARI
BİRİNCİ KISIM
BİRİNCİ BÖLÜM
Madde 0384:
(06.01.1982 tarih ve 2577 sayılı Kanunun 63 üncü madesiyle 20.01.1982 tarihinden geçerli olarak yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) (Fıkranın: 19.02.1963 tarih ve 205 sayılı Kanunla değişen şekli.) İtiraz komisyonu, re'sen veya taraflardan birinin, talebi üzerine lüzum görürse, hususi teknik bir bilgi veya ihtisasa taallük etmiyen işlerde başkan veya üyeleri arasından belli edeceği bir zat, hususi teknik bir bilgi veya ihtisasa taallük eden işlerden bu zatın naipliği altında tarafsız bilirkişi marifetiyle arazi ve binaları gözden geçirmek, mükellefin defter ve vesikalarını incelemek ve her türlü tetkikatı yaptırmak, lüzumlu kimseleri çağırıp izahat veya yazı ile malümat almak veya mükelleften gayri üçüncü şahısların defter ve vesikalarını tetkik etmek veya ettirmek suretiyle incelemeleri derinleştirir ve gerekirse yeni deliller istiyebilir. İlgililerin sözlü izahatı zapta geçirilerek sahiplerine imzalattırılır. İtirazın mevzuu tarhiyat bir vergi incelemesine taallük ettiği ve bilirkişi raporu ile inceleme raporu arasında açık bir mubayenet mevcut olduğu takdirde; itiraz komisyonu, karar vermeden önce incelemeyi yapanın ve mükellefin yazılı mütalaasını alır. Komisyonca tayin edilecek müddet içinde bu mütalaanın verilmemesi halinde mütalaa verilmekten sarfınazar edilmiş sayılır.
Bu maddede yazılı yeminli bilirkişi itiraz komisyonunca seçilir.
Mükellefin istemesi üzerine yaptırılacak tetkiklerde bilirkişiye Hazinece verilecek ücret karşılığı olmak üzere itiraz komisyonunca takdir olunan miktar, yapılacak tebliğ tarihinden itibaren on gün içinde mükellef tarafından emaneten mal sandığına yatırılır. Tetkikat neticesinde itiraz komisyonunca mükellefin itirazının reddi halinde emaneten alınan para irat kaydedilir. Mükellefin itirazının tamamen veya kısmen kabulü halinde bu para komisyon kararına müsteniden mükellefe iade edilir.
On günlük süre içinde bilirkişi ücreti malsandığına yatırılmadığı takdirde mükellef bu talebinden vazgeçmiş sayılır.
Madde 0384:
(1. Fıkranın: 19.02.1963 tarih ve 205 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (04.01.1961 tarih ve 213 sayılı Kanunun hükmüdür.) İtiraz komisyonu re'sen veya taraflardan birinin talebi üzerine lüzum görürse fenni ihtisasa taallük etmiyen işlerde başkan veya üyeleri arasından belli edeceği bir zat, fenni ihtisasa taallük eden işlerde bu zatın naipliği altında tarafsız bilirkişi marifetiyle arazi ve binaları gözden geçirmek, mükellefin defter ve vesikalarını incelemek ve her türlü tetkikatı yaptırmak, lüzum gördüğü kimseleri, çağırıp izahat veya yazı ile malümat almak veya mükelleften gayri üçüncü şahısların defter ve vesikalarını tetkik etmek veya ettirmek suretiyle incelemeleri derinleştirir ve gerekirse yeni deliller istiyebilir. İlgililerin sözlü izahatı zapta geçirilerek sahiplerine imzalattırılır.
