|
0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|

02.05.1961 10796
|
|
Kabul Tarihi |
26.04.1961 |
|

0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|
|
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Seçim Kurulları
BİRİNCİ KESİM
Seçmen Kütükleri
Madde 0029: Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü çalışma amaç ve ilkeleri
(Maddenin 12.12.2017 tarih ve 30268 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7062 Sayılı Kanunun 12. Maddesi ile Yürürlükten Kaldırılmadan önceki şekli) (17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü kuruluşunun çalışma amacı; yasalara uygun olarak seçmen vatandaşın eksiksiz belirlenmesini, mükerrer yazımın önlenmesini, seçmenin kolay, hızlı, doğru oy vermesini, seçimin çabuk sonuçlanmasını, mükerrer oy kullanan seçmenlerin tespitini, vatandaşların görev ve sorumluluklarına uygun siyasal haklarını yüksek oranda kullanmalarını sağlayacak bilginin; toplanması, düzenlenmesi, saklanması, işlenmesi, kullanılır hale getirilmesi ve gerekli yerlere ulaştırılmasını ve dağıtımını sağlamaktır.
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü; çalışmalarını, proje, program, raporlama ve gelişmiş yönetim tekniklerine uygun olarak Yüksek Seçim Kurulunca tespit edilen ilkeler içinde yürütür. Genel Müdür, Yüksek Seçim Kurulunca onaylanan programına uygun, aylık ve haftalık raporlarla çalışmalarını Yüksek Seçim Kuruluna sunar.
Genel Müdürlüğün denetleme ilke ve yöntemi, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir ve uygulanır.
Yüksek Seçim Kurulunca; seçmen kütüğünün önemi, düzenleme yöntemleri, seçmenlerin görevleri, bu çalışmanın vatandaşa ve devlet hayatına katkı ve yararları, bu çalışmada uygulanan teknikler ve gerekli bilgiler; bütün ülke ve vatandaşları kapsayan, sürekli tanıtma programları ile yaygınlaştırılır.
Madde 0029: Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü çalışma amaç ve ilkeleri
(17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (24.03.1973 tarih ve 1700 sayılı Kanunun hükmüdür.) Her daimi seçmen kütüğü bürosunda bir büro şefi ve yeteri kadar memur ile bir yardımcı hizmetler personeli bulunur. Nüfusu 100 bini aşan yerlerde her yüz bin nüfus ve küsuru için ayrıca bir memur kadrosu ilave edilebilir.
Şef ve memurların nitelikleri, göreve alınmaları, yükseltilmeleri ve nakilleri ile haklarında disiplin kovuşturması yapılması ve sair özlük işlemleri hakkında 657 sayılı Devlet memurları Kanununun ilgili hükümleri,ilçelerin bağlı bulundukları adalet komisyonları tarafından, bu komisyonlarca atanmakta olan adalet personelinin tabi oldukları hükümler dairesinde uygulanır. Ancak, şef ve memurların sicil amirleri bağlı bulundukları ilçe seçim kurulu başkanıdır. İlçe seçim kurulu başkanı, şef ve memurlar hakkında disiplin cezalarından, uyarma ve kınama cezalarını doğrudan doğruya uygulamaya yetkilidirler.
İlçe seçim kurulu başkanı iş durumuna göre memurların bürolara dağıtımını ve gerektiğinde geçici olarak bir bürodan diğer bir büroya nakil suretiyle görevlendirilmelerini yapar.
İlçe seçim kurulu başkanı, işlerin müsaadesi nispetinde daimi seçmen kütükleri bürosu memurlarının adalet hizmetlerinde geçici olarak çalıştırılmalarına müsaade edebilir.
Daimi seçmen kütükleri bürolarında görevlendirilecek şef, memur ve yardımcı hizmetler personeli kadroları, Adalet Bakanlığı kadrolarına eklenir.
Daimi seçmen kütükleri bürolarının araç, gereç ve sair masrafları seçim ödeneğinden karşılanır.
Madde 0029: Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü çalışma amaç ve ilkeleri
(24.03.1973 tarih ve 1700 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (26.04.1961 tarih ve 298 sayılı Kanunun hükmüdür.) Seçme yeterliğine sahip olan her vatandaş, ikametgahının veya en az üç aydan beri oturmakta bulunduğu muhtarlığın, seçmen kütüğüne yazılır.
Devlet, katma bütçeli idare, özel idare, belediye kadrolarında ve İktisadi Devlet Teşekkül ve müesseselerinde, bunların ortaklıklarında ve kamu tüzel kişilikleriyle bu mahiyetteki müesseselerde sürekli görevli bulunanlar ve bunlarla birlikte oturanlar, süre kaydı aranmaksızın, oturdukları yer muhtarlığının seçmen kütüğüne yazılırlar. Yukarda sayılan yerlerde, geçici ve nöbetleşe çalışanlar 1 inci fıkradaki üç aylık müddet kaydına bağlıdırlar.
Yabancı memleketlerde bulunan vatandaşlar, istekleri üzerine, tayin ettikleri seçim bölgesi veya bildirdikleri son ikametgahları kütüğüne yazılırlar.
