|
0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|

02.05.1961 10796
|
|
Kabul Tarihi |
26.04.1961 |
|

0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|
|
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Seçim Kurulları
BİRİNCİ KESİM
Seçmen Kütükleri
Madde 0033: Seçmen kütüğü düzenlenmesi
(Fıkranın 22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Değişmeden önceki şekli)
(17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Seçmen kütüğü; her dört yılda bir yeniden düzenlenir, sürekli bilgi toplama ve her iki yılda bir genel denetleme ile güncelleştirilir.
Madde 0033: Seçmen kütüğü düzenlenmesi
(17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (24.03.1973 tarih ve 1700 sayılı Kanunun hükmüdür.) Her seçim bölgesi için, bir daimi seçmen kütüğü düzenlenir. Daimi seçmen kütüklerinin ilk düzenlenmesinde,daimi seçmen kütüklerinin yıllık denetimlerinde,sandık seçmen listelerinin hazırlanmasında ve seçmen kartlarının düzenlenip, dağıtılmasında; ilçe seçim kurulu başkanları; mahalle ve köy muhtar ve ihtiyar heyetlerini görevlendirebileceği gibi, Devlet, katma bütçeli idare, özel idare, belediye,iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu tüzel kişiliklerindeki (hakimler, vali ve kaymakamlar, nahiye müdürleri, askeri şahıslar,zabıta amir ve memurları hariç) bütün memurları görevlendirebilir; dışardan da gerekli gördüğü kimseleri çalıştırabilir.
Vali ve kaymakamlar, ilçe seçim kurulu ve il seçim kurulu başkanları tarafından, bu konuda istenen her türlü yardımı yapmak zorundadırlar.
Madde 0033: Seçmen kütüğü düzenlenmesi
(24.03.1973 tarih ve 1700 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (26.04.1961 tarih ve 298 sayılı Kanunun hükmüdür.) Seçmen kütükleri aşağıda yazılı esaslara göre hazırlanır:
- Her seçim bölgesi için tek bir kütük düzenlenir. Bu kütük, seçmenlerin oturdukları cadde, sokak ve kapı numarası sırasına göre tertiplenir.
Her seçmene, (1) den başlıyan ve kütüğe yazılma sırasını gösteren bir seçmen sıra numarası verilir.
- Seçmen kütüğü, ilçe seçim kurulu başkanlığınca görevlendirilen kimse veya kimseler tarafından, krokiye göre muhtarlığın bir sınırından başlıyarak sokak sokak ve bir sokağın önce tek numaralı, sonra çift numaralı binaları ve bir bina içinde, varsa muhtelif daireleri, muhtarlık bölgesi içinde kütüğe yazılmamış hiçbir seçmen kalmamak üzere, birer birer ve sıra ile yazılarak tesbit edilir. Krokisi yapılamamış bulunan seçim bölgelerinde, bu iş (Binalar cetveli) ne göre yapılır.
- Her evde, seçme yeterliğini ve o bölgede oy kullanmak hakkını haiz olan kimseler, o ev halkından bir veya birkaçının önünde, seçmen kütüğüne yazılır. Ve her seçmene, adının hizasındaki imza yeri imzalatılır. Ev halkından, seçme yeterliğini ve o seçim bölgesinde oy kullanma hakkını haiz olup da o esnada evde bulunmıyanlar da, ev halkının beyanına göre yazılır. Bu gibi adların hizasına da beyanı yapanın adı, okunaklı bir surette yazıldıktan sonra, beyanı yapana imzalatılır. (İmza edemiyenlere parmak bastırılır.)
- Seçmen kütüğü, her seçmen için, cadde veya sokak adı, bina, kapı numarası, apartman, daire numarası, seçmen sıra numarası, seçmenin adı ve soyadı, babasının adı, doğum yeri, doğum tarihi ve imzası yazılabilecek şekilde hazırlanmış cetvellerin doldurulması suretiyle düzenlenir.
