|
0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|

02.05.1961 10796
|
|
Kabul Tarihi |
26.04.1961 |
|

0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|
|
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Seçim Kurulları
BİRİNCİ KESİM
Seçmen Kütükleri
Madde 0034: Kütüğe yazılma esasları
(Üçüncü Fıkranın: 27.10.1995 tarih ve 4125 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (23.05.1987 tarih ve 3377 sayılı Kanunun hükmüdür.) 298 sayılı Kanunun uygulanmasında, herkes, nüfus kütüğünde doğduğu ay ve güne bakılmaksızın, nüfus kütüğünde gösterilen doğum yılının ilk günü doğmuş gibi işleme tabi tutulur.
Madde 0034: Kütüğe yazılma esasları
(Üçüncü Fıkranın: 23.05.1987 tarih ve 3377 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunun hükmüdür.) 298 sayılı Kanunun uygulanmasında, herkes, nüfus kütüğünde doğduğu ay ve günün yazılmış olup olmadığına bakılmaksızın, nüfus kütüğünde gösterilen doğum yılının son günü doğmuş gibi işleme tabi tutulur.
Madde 0034: Kütüğe yazılma esasları
(17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) (24.03.1973 tarih ve 1700 sayılı Kanunun hükmüdür.) Daimi seçmen kütükleri aşağıdaki şekilde düzenlenir:
- 1973 yılı Mayıs ayının ikinci Pazar günü, bütün yurtta, daimi seçmen kütüklerinin ilk düzenlenmesi için seçmen vatandaşların sayım ve yazım işlemi aynı zamanda yapılır.
Belli edilen günde, saat 0,5 ten itibaren; sayım ve yazım işlemlerinin bittiği, alışılmış araçlarla ilan edilinceye kadar, görevlilerden başka kimselerin bulundukları yerden ayrılmaları yasaktır. Ancak, sayım ve yazım işlemlerinin, her halde aynı gün saat 17.00 ye kadar bitirilmiş olması gerekir.
- Sayım ve yazım işlemlerinde seçim kurulu başkanlarınca görevlendirilenler; krokiye göre, muhtarlığın bir sınırından başlayarak, sokak sokak ve bir sokağın önce tek numaralı, sonra çitf numaralı binaları ve bina içinde varsa muhtelif daireleri muhtarlık belgesi içinde sayım ve yazımı yapılmamış hiçbir seçmen kalmamak üzere, birer birer, sıra ile yazarak tespit ederler. Krokisi yapılmamış bulunan seçim bölgelerinde bu iş, binalar cetveline göre yapılır. Geniş olan muhtarlık bölgelerinde, sayım ve yazım işlemlerinin yukardaki hüküm gereğince, yapılması, görevliler arasında önceden düzenlenecek bir plana göre yürütülür.
- Sayım ve yazım işlemleri, seçme vatandaşın beyanına göre yapılır. Sayım ve yazım günü her seçmen; nüfus cüzdanı, hüviyet kartı,evlenme cüzdanı,askerlik belgesi, nüfus idarelerinden herhangi bir iş için evvelden alınmış onaylı künyeyi kapsayan kayıt örneği, onaylanmış okul belgesi veya tasdikname gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan bir belgeyi hazır bulundurmak ve sayım ve yazım görevlilerince istendiği zaman, ibraz etmekle yükümlüdürler.
Kimlik tespiti, hiçbir belgenin mevcut olmaması halinde, o seçmen vatandaşı tanıyan diğer iki seçmen vatandaşın beyanına göre de yapılabilir. Bu gibi adların hizasına beyanı yapanların adı okunaklı surette yazıldıktan sonra, kimliği tespit edilen ve beyanı yapanlara ayrı ayrı imzalattırılır. (İmza edemiyenlere parmak bastırılır.)
Seçme yeterliği ve ikamet durumunun tespitinde resmi belgeler esas tutulur. Gerektiğinde muhtar ve ihtiyar heyetlerinin kayıt ve özel bilgilerine de başvurulur.
- Her evde, seçme yeterliğini ve o bölgede veya diğer bölgelerde oy kullanmak hakkını haiz olan kimseler, o ev halkından bir veya bir kaçının önünde, seçmen kütüğüne yazılır. Ve her seçmene, adının hizasındaki imza yeri imzalatılır. Ev halkından seçme yeterliğini ve o seçim bölgesinde oy kullanma hakkını haiz olup da, o esnada yabancı ülkelerde bulunanlar da, ev halkının beyanına göre yazılır. Bu gibi adların hizasına da beyanı yapanların adı okunaklı surette yazıldıktan sonra, beyanı yapana imzalatılır. (İmza edemiyenlere parmak bastırılır.)
- Sayım ve yazım işlemleri iki şekilde yapılır:
- O seçim bölgesinde ikamet eden seçmenler, bulundukları ve ikamet ettikleri yerin cadde veya sokak adı, bina veya varsa daire kapı numarası, seçmenin adı, soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi ile ikamet ettikleri ilçe ve muhtarlık bölgesi itibariyle tespit ve kayıt edilir.
- Sayım ve yazım günü, o bölgede bulunmasına rağmen, başka bir seçim bölgesinde ikamet eden seçmenlerin, ayrı bir cetvele adı ve soyadı, baba adı,doğum yer ve tarihi, hangi seçim bölgesinde ikamet ediyorsa, ikametgahının bulunduğu ilçenin mahalle veya köyü, cadde, sokak adı, bina veya daire kapı numarası ile açık bir şekilde yazılarak tespit edilir.
- Sayım ve yazım işlemleri bitince, yukarıki fıkranın 1 ve 2 numaralı bentlerine göre ayrı ayrı düzenlenen cetveller, ilk tasnif kademesinde toplanarak ilçe daimi seçmen kütükleri bürosuna tutanakla teslim olunur.
- Daimi seçmen kütükleri bürosunda toplanan etveller, ilk olarak ikamet edilen seçim bölgesi başka bir ilçede bulunanlar bakımından ayırıma tabi tutularak, hemen o ilçe daimi seçmen kütüğü bürosuna, iadeli taahütlü olarak gönderilir.
- İlçe daimi seçmen kütükleri bürosuna teslim edilen ve o ilçede ikamet eden seçmenlere ait cetvellere ve o ilçede ikamet etmeyip de sayım ve yazım esnasında başka bir ilçede bulunmaları sebebiyle, sayım ve yazımın yapıldığı ilçeden gönderilmiş bulunan cetveller; seçim (muhtarlık) bölgeleri itibariyle ikinci bir ayırıma, tasnif ve birleştirmeğe tabi tutularak, her seçim bölgesi için ayrı bir daimi seçmen kütüğü düzenlenir.
Daimi seçmen kütükleri, o muhtarlık bölgesindeki mahalle, sokak, ev kapı numarası, varsa daire numarasına göre kroki ve binalar cetveli esas alınarak sıraya konur ve her seçmene (1) den başlanarak bir sıra numarası verilir.
Seçmen kütüğü; her seçmen için,seçim bölgesi,mahalle, cadde veya sokak adı, bina, kapı numarası, apartman, daire numarası, seçmen sıra numarası, seçmenin adı ve soyadı, babasının adı, doğum yeri ve tarihi ve imzası yazılabilecek şekilde hazırlanmış cetvellerin doldurulması suretiyle düzenlenir.
- Daimi seçmen kütüklerinin ilk düzenlenmesinde, seçim kurullarınca işlemlere ne zaman başlanacağı, her ilçe için (merkez ilçe dahil) kroki ve binalar cetvelinin düzenlenme zamanı ve süresi Yüksek Seçim Kurulunca belli edilir.
Madde 0034: Kütüğe yazılma esasları
(24.03.1973 tarih ve 1700 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (26.04.1961 tarih ve 298 sayılı Kanunun hükmüdür.) Seçmen kütüğüne yazılmaya esas olan seçme yeterliği ile ikamet süresi, memuriyet hali gibi hususların tesbitinde resmi belgeler esas tutulur. Muhtar ve ihtiyar heyetlerinin kayıt ve özel bilgilerinden de faydalanılır.
