|
0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|

02.05.1961 10796
|
|
Kabul Tarihi |
26.04.1961 |
|

0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|
|
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Seçim Kurulları
BİRİNCİ KESİM
Seçmen Kütükleri
Madde 0035: Yurt dışında oturan vatandaşların yazımı
(Maddenin Başlığı ile Birlikte 22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Değişmeden önceki şekli)
(17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Yazım sırasında Türkiye sınırları dışında oturmakta olanların seçmen kütüğüne yazımı aşağıdaki kurala uygun olarak Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce yapılır.
- Yurt dışında altı aydan fazla oturanlar, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünün belirteceği yerlerden sağlayacakları formu doldururlar.
- Bu formu bağlı oldukları yer konsolosunun veya belirleyeceği memurun yanında imzalarlar; form, konsoloslukça mühürlenir.
- Formun birinci nüshası Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne konsolosluk tarafından gönderilir.
- Formun ikinci nüshası konsoloslukça, sıra numarasına göre saklanır.
- Formun üçüncü nüshası vatandaşa iade edilir.
- Yurt dışında oturan vatandaşların Türkiye'deki son ikametgahları da forma yazılır. Sandık seçmen listesinde bu bildirim gözönüne alınır.
- Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü kendine gelen formlarda yazılı kişiyi seçmen kütüğüne kaydeder.
Madde 0035: Yurt dışında oturan vatandaşların yazımı
(17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (24.03.1973 tarih ve 1700 sayılı Kanunun hükmüdür.)
- Daimi seçmen kütükleri büroları, daimi seçmen kütüklerini, her yıl Mart ve Nisan ayları içinde denetlerler. Denetimlerde, seçim kurulu başkanlarınca gerektiği takdirde 33 üncü maddede belli edilen kimseler görevlendirilebilir.
Denetimlerde, daimi seçmen kütüğünün düzenlenmesinden sonra, o seçim veya başka seçim bölgesine ikametgahını nakletmiş yeniden seçmen sıfat ve yeterliğini kazanmış yahut kaybetmiş veya vefat etmiş bulunan seçmenlerin, mevcut seçmenlerle birlikte tespit, yeniden yazım ve denetleme işlemleri, 34 üncü maddenin (B) ve (C) fıkrası hükümleri dairesinde yapılır.
- Muhtarlar, bölgelerinde vefat eden seçmenleri derhal bulundukları daimi seçmen kütükleri bürosuna bildirirler. Daimi seçmen kütükleri büroları, kendi bölgelerinde kayıtlı olup da vefat ettiği muhtarlıklarca bildirilen veya denetimlerde anlaşılan seçmenlerle ilgili kayıtları, ait olduğu nüfus idaresinden tahkik ve tespit ederler.
- Denetim sonucu, daimi seçmen kütükleri bürosu,kütüklerden silinecek veya kütüklere ilave edilecek seçmenlerin ayrı ayrı listelerini hazırlar. Bu listeler, daimi seçmen kütükleri ile birlikte, Yüksek Seçim Kurulu tarafından bütün yurt için belli edilecek zaman ve sürelerde, ilçe seçim kurullarınca incelenir. İlçe seçim kurullarının kararları ile, kütüklerde gerekli ilave ve çıkarmalar yapılır.
- Siyasi partiler ve seçmenler, ilgili oldukları daimi seçmen kütüklerini inceleyebilirler.
Daimi seçmen kütüklerine kaydolmaları gerektiği halde, kaydolmamış seçmenler, açık kimliklerini ve ikametgahlarını gösterir onanlı belgelerle bizzat; yabancı memleketlerde bulunan seçmenler de, Türkiye'de ikamet ettikleri yeri bildirerek ve açık kimliklerini gösterir onanlı belgeleri ekleyerek ikametgahlarının bulunduğu yer daimi seçmen kütükleri bürosuna dilekçe ile başvurdukları takdirde, ikametgahlarının bulunduğu seçim bölgesi daimi seçmen kütüğüne kaydedilmek üzere, yeni kaydedilecekler için düzenlenen cetvele dahil edilirler.
İkametgahlarını başka bir seçim bölgesine nakleden seçmenler, o bölgenin bağlı bulunduğu daimi seçmen kütükleri bürosuna açık kimliklerini ve ikametgahlarını gösterir onanlı belge ile bizzat başvurabilirler. Bunların evvelki ikametgahları, aynı ilçenin başka bir seçim bölgesi bulunduğu takdirde, o bölgenin daimi seçmen kütüğünden çıkarılacak, yeni ikamet ettiği bölgenin daimi seçmen kütüğüne ilave edilecekler için düzenlenen cetvellere ayrı ayrı dahil edilirler. Eğer, evvelce ikamet edilen yer, başka bir ilçe ise, keyfiyet derhal o ilçenin daimi seçmen kütükleri bürosuna bildirilir ve seçmenin kayıtlı olduğu seçmen kütüğünden çıkarılması için düzenlenen cetvele dahil edilmesi istenir, alınacak cevaba göre de, seçmen, yeni ikamet ettiği bölgenin kütüğüne ilave edilecekler için düzenlenen cetvele dahil edilir.
Bu gibi seçmenleri; daimi seçmen kütüklerinden çıkarılma veya kütüklere ilavesi ile yeniden kayıtlarına ilişkin bundan sonraki işlemler, (C) fıkrası hükümleri gereğince yürütülür.
Cumhuriyet Senatosu ve Millet Meclisi üyeleri ve adayları seçmen kartını göstermek sureti ile kendi seçim çevrelerinde oy verebilirler.
Madde 0035: Yurt dışında oturan vatandaşların yazımı
(24.03.1973 tarih ve 1700 sayılı Kanunla değişmeden önceki.) (26.04.1961 tarih ve 298 sayılı Kanunun hükmüdür.) Her ilçe için (Merkez ilçe dahil) kroki ve binalar cetvelinin hazırlanması ve seçmen kütüklerinin düzenlenmesi işi, ilçe seçim kurullarının teşekkülünü takip eden günden başlıyarak en geç yirmi gün içinde, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından sağlanır.
Bu amaçla her ilçede, ilçe seçim kurulu başkanının yönetiminde kütük işlemlerinin devamı süresince bir (Kütük Bürosu) kurulur.
İlçe seçim kurulu başkanı, kütük işleri için mahalle ve köy muhtar ve ihtiyar heyetlerini görevlendirebileceği gibi, Devlet, katma bütçeli idare, özel idare, belediye, İktisadi Devlet Teşekkülleri ve kamu tüzel kişiliklerindeki (Yargıçlar, vali ve kaymakamlar, nahiye müdürleri, askeri şahıslar ve zabıta amir ve memurları hariç) bütün memurları görevlendirebilir; dışardan da gerekli gördüğü kimseleri çalıştırabilir.
