|
0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|

02.05.1961 10796
|
|
Kabul Tarihi |
26.04.1961 |
|

0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|
|
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Seçim Günü İşleri
BİRİNCİ KESİM
Sandık Başı İşleri
Madde 0078: Birleşik oy pusulası ve zarflar
(2) (Fıkranın 16.03.2018 tarih ve 30362 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7102 Sayılı Kanunun 6. Maddesi ile Değişmeden önceki şekli) Oy zarfları, her seçim için ayrı renkte, eni 15 santimetre, boyu 21 santimetre olacak şekilde, Yüksek Seçim Kurulunca hazırlatılır. Oy zarflarının ön yüzünün sol üst köşesinde 4x4 santimetre ebadında Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu amblemi bulunur. Yüksek Seçim Kurulu zorunlu hallerde bu maddenin amacına uygun biçimde oy zarflarının standartlarında gerekli değişiklikleri yapabilir.
Madde 0078: Birleşik oy pusulası
(Maddenin 10.04.2010 tarih ve 27548 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Değişmeden önceki şekli)
Bağımsız adayların birleşik oy pusulasında kullanacakları özel işaretlerin, seçimin başlangıç tarihinden en çok onbeş gün içinde, Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesi gerekir.
Bu süre içinde bildirilmeyen veya Anayasanın temel ilkelerine aykırı olarak bildirilen özel işaretler kullanılmaz.
Özel işaretler birbirine benzerse, önce bildirilen kabul ve diğeri reddolunur. Ret iki gün içinde bağımsız adaya bildirilir. Bunlar üç gün içinde yenisini vermezler veya verdikleri özel işaret yine kendisinden önce verilmiş diğer işarete veya seçime katılan siyasi partilerin özel işaretlerine benzerse, artık o bağımsız aday işaret kullanamaz.
Bir siyasi partinin, 2596 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak, kendisince kabul edilmiş bulunan özel işaret ve benzerleri, diğer siyasi partiler ve bağımsız adaylar tarafından kullanılamaz.
Siyasi partilerin özel işaretleri hakkında, bağımsız adayların kullanacakları özel işaretler hakkındaki yukardaki hükümler uygulanır.
(Altıncı fıkra: 28.1./1993 tarih ve 3959 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)
Madde 0078: Birleşik oy pusulası
(Altıncı fıkranın: 28.12.1993 tarih ve 3959 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) (17.05.1979 tarihli ve 2234 sayılı Kanunun hükmüdür.) Milletvekili,belediye başkanları,belediye ve il genel meclisi üyeleri seçimlerinde siyasi partilerin ve bağımsız adayların birleşik oy puslaları, aşağıdaki esaslar dahilinde hazırlanır ve kullanılır.
- Oy puslaları, 14 üncü maddenin bir numaralı fıkrasındaki esaslara uygun olarak, kağıdında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan, içindeki yazı ve mühür izi arka tarafından fark edilmeyen ve zarf haline getirilip ucu yapıştırılabilen özel surette imal edilmiş kağıtlara, Yüksek Seçim Kurulu tarafından bastırılır.
- Birleşik oy puslasının en üstüne "Siyasi Partiler" ibaresi yazılır. Bu ibarenin altına, seçime katılan siyasi parti temsilcileri huzurunda Yüksek Seçim Kurulu tarafından çekilen kur'a sırasına göre, en başta ve ortada partinin özel işareti, özel işaretin altında adının baş harfleri, baş harflerinin altında tam yazı halinde adı, belirli bir aralık veya çizgiden sonra çapı 2 santimetre olan bir daire basılır.
Siyasi parti alanları arasında evet mühürünün yarıçapı kadar ve iki çizgi ile ayrılmış boş bir saha bırakılır.
Siyasi partilere ait sahanın hemen altına "Bağımsız Adaylar" ibaresi yazılır. Bu ibarenin altında yapılacak düzenleme, siyasi partiler için yukarıda belirtilen usullere göre yapılır.
- Siyasi partilere mensup adayların ad ve soyadları birleşik oy puslalarına yazılmaz.Bağımsız adayların ad ve soyadları, birleşik oy puslasında siyasi partilerin başharflerinin yazıldığı yerin kendi sahalarında tekabül ettiği yere yazılır.
- Her sandığın birleşik oy puslaları 400'lük paketler haline getirilir. Her pakete ayrı bir sıra numarası, paketler içindeki oy puslalarına da o paketin numarası bastırılır.
Bu paketler Yüksek Seçim Kurulunca mühürlenerek seçim çevrelerine gönderilir.
Paketleri alan ilçe seçim kurulları hangi numaralı paketin hangi sandık kuruluna verildiğini bir zabıtla tespit eder.
Paketi alan sandık kurulu oy verme günü, oy vermeye başlamadan evvel paketi açar ve birleşik oy puslalarının tamamını sandık kurulu mühürü ile mühürler, Sandık kuruluna gelen seçmene bu oy puslalarından bir adet verilerek hiç bir tarafında herhangi bir işaret bulunmadığı ve sandık kurulu mühürünü taşıdığı, kurul üyelerine, müşahitlere ve seçmene gösterilir.
- Oyunu, siyasi partilerden veya bağımsız adaylardan biri lehine kullanmak isteyen seçmen kapalı oy verme yerinde, birleşik oy puslası üzerinde, dilediği siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alanın herhangi bir yerine Yüksek Seçim Kurulunca imal ettirilip sandık kurullarına kadar ulaştırılmış ve sandık kurulu başkanında oy verme süresince bulundurulması mecburi olan ve birleşik oy puslası ile birlikte kendisine verilen "Evet" yazılı mühürü basar, birleşik oy puslasını usulüne uygun olarak katlar ve yapıştırır. Oyunu kullanan seçmen "Evet" yazılı mühürü sandık kurulu başkanına hemen geri verir.
- Kullanılmayan birleşik oy puslalarının her biri, karşılıklı köşeleri arasında çaprazlama iki çizgi çekilmek suretiyle birer büyük çarpı işaretiyle iptal edildikten sonra, kullanılmamış birleşik oy puslaları sayılır, bu sayı oylarını veren seçmen sayısına eklenir ve böylece kurula teslim edilen birleşik oy puslası toplamına uygun olup olmadığı tespit edilir. Kullanılmayan birleşik oy puslaları bir paket halinde mühürlenir ve üzerine sayısı yazılır. Bundan sonra sandıktan çıkacak oy puslalarının konmasına mahsus torbanın boş olduğu tespit edilir. Bütün bu işlemler tutanağa geçirilir.
- Bağımsız adaylar, aday olmak istedikleri seçim çevresinin il seçim kurulu başkanlığına başvururlar. Bağımsız adaylık için başvuranlar gerekli belgeler ile birlikte, en yüksek derecedeki devlet memurunun brüt iki aylığı kadar parayı ilgili mal sandığına emaneten yatırıp makbuzunu başvurma belgelerine eklerler. Seçim neticesinde, bağımsız adayın aldığı oy miktarı, o seçim çevresinin geçerli oy sayısının seçilecek adede bölünmesinden çıkan rakamın üçte birinden az olursa,emanete yatırılan para hazineye gelir kaydedilir.
Ölen veya yasal süre içinde adaylıktan vazgeçen veya adaylıkları reddedilen veya yukarıdaki fıkrada gösterilen sayıdan çok oy alan bağımsız adaylara veya bunların kanuni mirasçılarına müracaatları halinde emanetteki para geri verilir.
- Siyasi partilerin kesin adaylarının ad ve soyadları liste sırasına göre il seçim kurullarınca basılı listeler halinde oy verme yerinde ve sandık alanın da görülebilen yerlere asılır.
- Özel kanunlara göre; oy vermede, zarf ve ayrı oy puslaları kullanılması gerekiyorsa, zarf ve oy puslalarının sandık kurulunca nasıl sayılacağı, bastırılacağı ve diğer hususlar Yüksek Seçim Kurulunca tespit ve ilan edilir.
Madde 0078: Birleşik oy pusulası
(17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (13.02.1965 tarih ve 533 sayılı Kanunun hükmüdür.) Sandık kurullarında, kapalı oy verme yerine konmak üzere, o seçim çevresinde bağımsız aday varsa, boş ve beyaz kağıt bulundurulur.
Bağımsız adayların seçmenlere dağıtacakları basılı oy puslası renkli olabilir ve bunlarda kendilerince kabul edilmiş ve 2596 sayılı Kanun hükümlerine uygun özel işaretler basılı bulunabilir.
Bağımsız adayların oy puslalarında kullanacakları renk ve özel işaretlerin, aday gösterme süresinin bitmesinden en çok üç gün içinde, Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesi gerekir.
Bu süre içinde bildirmiyenler renkli oy puslası ve özel işaret kullanamazlar.
Renk ve işaretler birbirine benzerse, önce bildirilen kabul ve diğeri red olunur. Red iki gün içinde bağımsız adaya bildirilir. Bunlar üç gün içinde yenisini vermezler veya verdikleri renk ve özel işaret yine kendisinden önce verilmiş diğer renk ve işarete benzerse artık o bağımsız aday renk ve işaret kullanamaz.
Bağımsız adayların oy verme yerlerine konulmasını istiyecekleri basılı oy puslaları, oy verme gününden bir gün önce sandık kurulları başkanlarına teslim olunur.
Bir siyasi partinin, 2596 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak,kendisince kabul edilmiş bulunan özel işaret ve benzerleri,diğer siyasi partiler ve bağımsız adaylar tarafından kullanılamaz.
Siyasi partilerin özel işaretleri hakkında, bağımsız adayların kullanacakları özel işaretler hakkındaki yukarıki hükümler uygulanır.
Siyasi partilerin katıldıkları seçimlerde, partilerin oy puslaları, aşağıdaki esaslar dahilinde hazırlanır ve kullanılır:
- Oy puslaları, 14 üncü maddesinin I numaralı fıkrasındaki esaslara uygun olarak, kağıdında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan, özel surette imal edilmiş kağıtlara, Yüksek Seçim Kurulu tarafından bastırılır.
- (14.07.1965 tarih ve 656 sayılı Kanunun hükmüdür.) Her oy puslasının bir yüzü, seçime katılan siyasi partilerin oy puslalarının yanyana ve birbirinden belirli kalınlıkta birer çizgi ile ayırdedilmiş olarak "Birleşik oy puslası" şeklinde düzenlenir, birleşik oy puslası üzerinde siyasi partilerin oy puslalarının sırası Yüksek Seçim Kurulu tarafından siyasi partilerin temsilcileri önünde ad çekmek suretiyle tesbit edilir.
- Birleşik oy pusulası, her partinin oy pusulası üzerinde, en başta ve ortada, partinin özel işareti; özel işaretin altında adının baş hafleri; baş harflerin altında, tam yazı halinde adı; belirli bir aralık veya çizgiden sonra eni boyu ikişer santimetre olan belirli bir kalınlıkta çizgilerle yapılmış bir dörtgen veya çapı iki santimetre olan bir daire; belirli bir aralık veya çizgiden sonra adaylarının adları ve soy adları; sayılan bu hususlarda, partiler arasında tam bir eşitliği sağlayacak renk, büyüklük ve puntolarla bastırılır.
- (14.07.1965 tarih ve 656 sayılı Kanunun hükmüdür.) Birleşik oy puslaları, sandık seçmen listesine dahil seçmen sayısını karşılayacak miktarda,her birinin arkası ilçe seçim kurulu başkanlığı mührü ile mühürlenmiş olarak, 68 inci madde ile tesbit edilen usule göre, sandık kurulları başkanlarına sayı ile teslim edilir.
- Sandık kurulu başkanı, 77 nci madde gereğince, özel zarfların mühürlenmesi işlerini bitirdikten sonra, birleşik oy puslalarının ilçe seçim kurulu mühürü ile mühürlenmiş olan arka taraflarını, sandık kurulu mühürü ile de mühürler.
- Sandık kurulu önüne alınan seçmene, 91 inci madde gereğince çift mühürlü özel zarf verilirken, arkasında biri ilçe seçim kurulu başkanlığının, diğeri sandık kurulunun mühürü bulunan, çift mühürlü bir aded, birleşik oy puslası da verilir. Çift mühürlü birleşik oy puslası, sandık kurulu başkanı tarafından seçmene verilirken, hiç bir tarafında herhangi bir işaret bulunmadığı, çift mühürlü olduğu kurul üyelerine, müşahitlere ve seçmene gösterilir.
- (14.07.1965 tarih ve 656 sayılı Kanunun hükmüdür.) Oyunu, siyasi partilerden biri lehine kullanmak istiyen seçmen kapalı oy verme yerinde, birleşik oy puslası üzerinde, dilediği siyasi partinin puslasında bulunan o partiye ait oy puslasının herhangi bir yerine Yüksek Seçim Kurulunca imal ettirilip sandık kurullarına kadar ulaştırılmış ve sandık kurulu başkanının da oy verme süresince bulundurulması mecburi olan ve birleşik oy puslası ile birlikte kendisine verilen "Evet" yazılı mühürü basar, birleşik oy puslasını zarfa koyup iyice kapatır. Oyunu kullanan seçmen "Evet" yazılı mührü sandık kurulu başkanına hemen geri verir.
- (14.07.1965 tarih ve 656 sayılı Kanunun hükmüdür.) Kullanılmıyan birleşik oy puslaları hakkında, her biri, karşılıklı köşeleri arasında çaprazlama iki çizgi çekilmek suretiyle birer büyük çarpı işareti ile iptal edildikten sonra, kullanılmamış zarflar hakkındaki 97 nci madde hükmü aynen uygulanır.
Madde 0078: Birleşik oy pusulası
(Dokuzuncu Fıkranın)
- (14.07.1965 tarih ve 656 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (13.02.1965 tarih ve 533 sayılı Kanunun hükmüdür.) Oy puslaları her biri yüz yapraklı bloklar halinde hazırlanır.
Her yaprağın bir yüzü, seçime katılan siyasi partilerin oy puslalarını,kağıt ebadının icaplarına göre, yanyana veya alt alta ihtiva edecek ve birbirinden belirli kalınlıkta birer çizgi ile ayırt edilmiş "Birleşik Oy Puslası" şeklinde düzenlenir.
Birleşik oy puslası üzerinde, siyasi partilerin oy puslalarının soldan sağa veya yukarıdan aşağıya sırası, Yüksek Seçim Kurulu tarafından, siyasi partilerin temsilcileri önünde ad çekme suretiyle tesbit olunur.
- (14.07.1965 tarih ve 656 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (13.02.1965 tarih ve 533 sayılı Kanunun hükmüdür.) Birleşik oy pusulaları, sandık seçmen listesine dahil seçmen sayısını karşılayacak miktarda, her yaprağın arkası ilçe seçim kurulu başkanlığı mührü ile mühürlenmiş olarak, bloklar halinde, 68 inci madde ile tesbit edilen usule göre, sandık kurulları başkanlarına teslim edilir.
- (14.07.1965 tarih ve 656 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (13.02.1965 tarih ve 533 sayılı Kanunun hükmüdür.) Oy'unu, siyasi partilerden biri lehinde kullanmak istiyen seçmen, kapalı oy verme yerinde, birleşik oy puslası üzerinde, dilediği siyasi partinin puslasında bulunan eni boyu ikişer santimetre olan dörtgen veya iki santimetre çapındaki daire içine Yüksek Seçim Kurulunca imal ettirilip sandık kurullarına kadar ulaştırılmış bulunan ve kapalı oy verme yerinde oy verme süresince bulundurulması mecburi olan X işareti mühürünü basar, birleşik oy puslasını tam olarak zarfa koyup iyice kapatır.
- (14.07.1965 tarih ve 656 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (13.02.1965 tarih ve 533 sayılı Kanunun hükmüdür.) Kullanılmıyan birleşik oy puslaları hakkında, her yaprak, karşılıklı köşeleri arasında çaprazlama iki çizgi çekmek suretiyle birer büyük çarpı işareti ile iptal edildikten sonra, kullanılmamış zarflar hakkındaki 97 nci maddesi aynen uygulanır.
Madde 0078: Birleşik oy pusulası
(13.02.1965 tarih ve 533 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (26.04.1961 tarih ve 298 sayılı Kanunun hükmüdür.) Sandık kurullarında kapalı oy verme yerine konmak üzere o seçim çevresinde bağımsız aday varsa, boş ve beyaz kağıtlar bulundurulur. Siyasi partilerle bağımsız adayların seçmenlere dağıtacakları basılı oy puslası renkli olabilir ve bunlarda kendilerince kabul edilmiş özel işaretler basılı bulunabilir.
Bu işaretlerin 2596 sayılı Kanun hükümlerine göre kullanılması gerekir.
Bir siyasi partinin kendisince kabul edilmiş bulunan özel işaret ve benzerleri diğer siyasi partiler ve bağımsız adaylar tarafından kullanılamaz.
Partiler ve bağımsız adayların oy pusulalarında kullanacakları renk ve özel işaretleri aday gösterme süresinin bitmesinden en çok üç gün içinde Yüksek Seçim Kuruluna bildirmeleri gerekir. Bu süre içinde bildirmiyenler renkli oy puslası ve özel işaret kullanamazlar.
Renk ve özel işaretler birbirine benzerse, önce bildirilen kabul ve diğeri reddolunur. Ret iki gün içinde ilgili siyasi parti veya adaya bildirilir.
Bunlar üç gün içinde yenisini vermezler veya verdikleri renk ve özel işaret yine kendisinden önce verilmiş diğer renk ve işarete benzerse artık o parti ve bağımsız aday renk ve işaret kullanamaz.
Siyasi partilerle bağımsız adayların oy verme yerlerine konulmasını isteyecekleri basılı oy pusulaları oy verme gününden bir gün önce sandık kurulları başkanlarına teslim olunur.
