|
0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|

02.05.1961 10796
|
|
Kabul Tarihi |
26.04.1961 |
|

0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|
|
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Seçim Günü İşleri
ÜÇÜNCÜ KESİM
Oy Verme
Madde 0094:Kurul görevlileri, milletvekilleri ile milletvekili adaylarının oy vermesi
(Maddenin 10.04.2010 tarih ve 27548 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Değişmeden önceki şekli)
(Madde Başlığı 22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile Değişmiştir.)
(28.03.1986 tarih ve 3270 sayılı Kanunun 24 üncü maddesiyle değişen şekli.)
(İbare 22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile Metinden Çıkartılmıştır.)
İlçe seçim kurulu başkanı, seçimin yapıldığı çevrede oy verme hakkına sahip olduğu halde, görev yaptığı sandığa ait seçmen listesinde kayıtlı bulunmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin her birine seçmen olduğunu ve hangi seçimde oy kullanabileceğini belirleyen ve sandık seçmen listesindeki bilgileri kapsayan bir belge verir, ayrıca, esas kayıtlı olduğu sandık seçmen listesine meşruhat verilmek üzere kayıtlı bulunduğu sandık kurulu başkanlığına durumu yazı ile bildirir.
Başkan ve üyeler, bu belgeyi sandık kuruluna teslim ederek görevli oldukları sandıkta oy verirler.
Milletvekilleri ile milletvekili adayları seçmen kartını göstermek suretiyle kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilirler.
Bunların adları ve hüviyetleri o sandık seçmen listesinin sonuna yazılarak adları hizasına imzaları alınır.
Bu fıkraya göre yapılan işlemler tutanağa geçirilir.
(Fıkra 22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile Yürürlükten Kaldırılmıştır.)
Bu şekilde 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 33 üncü maddesine esas toplam oylar bulunmuş olur.
Her seçim çevresinde geçerli toplam oyu, gümrük seçim kurullarından gelen toplam oyun diğer seçim kurullarından gelen oylara bölünmesiyle elde edilen oranda artırılır. O seçim çevresinde kullanılan toplam oylarla bu şekilde hesaplanan toplam oy arasındaki fark partilere; gümrük kapıları seçim kurullarından gelen toplam oydaki hisseleri oranında taksim edilir ve elde edilen rakamlar o seçim çevresinde aldıkları geçerli oylara ilave edilir. Böylece 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 34 üncü maddesine esas seçim çevresinde kullanılan geçerli toplam oy miktarı ve partilerin aldıkları toplam geçerli oy miktarı bulunur.
(Maddenin Başlğının 22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Değişmeden önceki şekli)
Madde 0094: Kurul görevlileri, milletvekilleri ile milletvekili adayları ve yabancı ülkedeki vatandaşların oy vermesi
- (İbare 22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Metinden Çıkarılmadan önceki şekli)
I
(Fıkranın 22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Yürürlükten Kaldırılmadan önceki şekli)
(23.05.1987 tarih ve 3377 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen şekli.) Seçmen kütüğüne yazılmayan ve yurt dışında altı aydan fazla ikamet eden seçmenler milletvekili genel seçimlerinin yapılacağı günün yetmişbeş gün öncesinden başlamak üzere seçim günü akşamı saat 17.00'ye kadar yurda giriş ve çıkışlarında (c) bendine göre gümrük kapılarında kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilirler.
Bu seçmenler sadece seçime katılan siyasi partilere oy verebilirler.
(23.05.1987 tarih ve 3377 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen şekli.) Yüksek Seçim Kurulu, seçime iştirak eden siyasi partilerin yer aldığı birleşik oy pusulaları ile özel renkte bastırılmış oy zarflarını seçimlerin başlangıç tarihinden en geç üç gün önce ilgili ilçe seçim kurullarında bulunacak şekilde gönderir.
Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan özel imal edilmiş kağıtlara basılı birleşik oy pusulalarında; sadece seçime katılan siyasi partilerin özel işaretleri, kısaltılmış isimleri ve tam yazı halinde adlarıyla her siyasi parti için ayrılan bölümün altında çapı iki santimetre olan boş bir daire bulunur.
(23.05.1987 tarih ve 3377 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen şekli.) Yüksek Seçim Kurulunca tespit edilecek gümrük kapılarında, oy verme gününden önceki yetmişbeşinci gün saat 08.00'den oy verme günü olan pazar günü saat 17.00'ye kadar oy kullanılabilir. Hangi gümrük kapılarında tatil günleri dahil 24 saat, hangilerinde daha az süreyle oy kullanılabileceğini tespite Yüksek Seçim Kurulu yetkilidir.
Gümrük kapılarında yapılacak oy verme işleminde görev alacak seçim kurulu ile sandık kurullarının adedi, üyelerinin ve yedeklerinin sayısı ile hangi görevlilerden teşkil edileceği Yüksek Seçim Kurulu tarafından önceden belirlenir.
Sandık kurulları, oy serbestliğini ve gizliliğini sağlayacak şekilde, yeteri kadar kapalı oy verme yeri hazırlarlar. İlgili idari makamlar sandık kurullarına gerekli her türlü kolaylığı gösterirler.
Gümrük kapılarında oy verme süresince sözlü ve yazılı seçim propandası yapılamaz.
Gümrük kapılarında seçmen oy vermek için geldiğinde pasaportunu sandık kurulu başkanına tevdi eder.
Sandık Kurulu Başkanı seçmenin pasaportundan adını soyadını, baba adını, yaşını ve pasaport numarasını tespit eder. Seçmen sandık kurulu mührü ile mühürlenmiş olan birleşik oy pusulası ile oy zarfını alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy yerine girer.
Oyunu genel esaslara göre kullanan seçmenin pasaportunun Yüksek Seçim Kurulunca belli edilen yerine oyunu kullanmıştır diye bir ifade yazılır ve sandık kurulu mührü ile mühürlenerek başkanca imzalanır. Oyunu veren seçmene çizelgede isminin bulunduğu yer imzalatılarak oy verme işlemi tamamlanır.
Oy verme süresince sandık kurullarının değişikliği sırasında Kanunda gösterilen usulde sandık açılır, çıkan oy zarflarının adedi ile oy kullanan seçmen miktarı ve bunların birbirine uygunluğu bir tutanakla tespit edilir.
Oy zarfları ve tutanağın bir sureti bir torbaya konularak ağzı mühürlenir ve ilgili seçim kuruluna muhafaza altına alınmak üzere sandık kurulu başkanınca teslim edilir.
Genel seçimin yapıldığı gün saat 17.00'den itibaren sandık ve torbalar genel esaslara uygun bir şekilde açılarak sayım ve dökümü yapılır ve sonucu Yüksek Seçim Kuruluna en seri vasıta ile bildirilir.
Gümrük kapılarındaki seçim kurullarından gelen sonuçlar Yüksek Seçim Kurulunca birleştirilir. Kullanılan toplam geçerli oy sayısı Türkiye genelinde kullanılan toplam geçerli oy sayısına ilave edilir. Partilerin aldıkları oylar aynı şekilde diğer seçim kurullarından gelen oylara ilave edilerek her partinin ülke genelinde aldığı geçerli oy miktarı bulunur.
Madde 0094: Kurul görevlileri, milletvekilleri ile milletvekili adayları ve yabancı ülkedeki vatandaşların oy vermesi
-
- (23.05.1987 tarih ve 3377 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (28.03.1986 tarih ve 3270 sayılı Kanunun hükmüdür.) Seçmen kütüğüne yazılmayan ve yurtdışında 6 aydan fazla ikamet eden seçmenler, milletvekili genel seçimlerinin yapılacağı günün 70 gün evvelinden başlamak üzere seçim günü akşam saat 17.00'ye kadar yurda giriş veya çıkış yaptıkları gümrük kapısında kurulacak seçim sandıklarında oylarını kullanabilirler.
Bu seçmenler yalnızca seçime katılan siyasi partilere oy verebilirler.
- (23.05.1987 tarih ve 3377 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (28.03.1986 tarih ve 3270 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yüksek Seçim Kurulu seçime katılan siyasi partilerin yer aldığı birleşik oy pusulaları ile özel renkte bastırılmış oy zarflarını Yüksek Seçim Kurulu mührü ile mühürleyerek ilgili ilçe seçim kurullarına seçimlerin başlangıç tarihinden en geç üç gün önce ilçe seçim kurullarında bulunacak şekilde gönderir.
Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan özel imal edilmiş kağıtlara basılı birleşik oy pusulalarında; yalnızca seçime katılan siyasi partilerin özel işaretleri, kısaltılmış adları ve tam yazı halinde adları ile her partiye ayrılan bölümün altında çapı iki santimetre olan bir boş daire bulunur.
- (23.05.1987 tarih ve 3377 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (28.03.1986 tarih ve 3270 sayılı Kanunun hükmüdür.) Gümrük kapılarında, oy verme gününden önceki yetmiş gün önce saat 08.00' den oy verme günü olan Pazar günü saat 17.00'ye kadar oy kullanılabilir. Oy kullanma tatil günleri dahil olmak üzere 24 saat devam eder.
Madde 0094: Kurul görevlileri, milletvekilleri ile milletvekili adayları ve yabancı ülkedeki vatandaşların oy vermesi
(28.03.1986 tarih ve 3270 sayılı Kanunun 24 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunun hükmüdür.) İlçe seçim kurulu başkanı, seçimin yapıldığı çevrede oy verme hakkına sahip olduğu halde, görev yaptığı sandığa ait seçmen listesinde kayıtlı bulunmayan sandık kurulu başkanı ve üyelerinin her birine seçmen olduğunu ve hangi seçimde oy kullanabileceğini belirleyen ve sandık seçmen listesindeki bilgileri kapsayan bir belge verir; ayrıca, esas kayıtlı olduğu sandık seçmen listesine meşruhat verilmek üzere kayıtlı bulunduğu sandık kurulu başkanlığına durumu yazı ile bildirir.
Başkan ve üyeler,bu belgeyi sandık kuruluna teslim ederek görevli oldukları sandıkta oy verirler.
Bunların adları ve hüviyetleri o sandık seçmen listesinin sonuna yazılarak adları hizasına imzaları alınır.
Bu maddeye göre yapılan işlemler tutanağa geçirilir.
Madde 0094: Kurul görevlileri, milletvekilleri ile milletvekili adayları ve yabancı ülkedeki vatandaşların oy vermesi
(17.05.1979 tarih ve 2234 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (26.04.1961 tarih ve 298 sayılı Kanunun hükmüdür.) Sandık kurulu başkan ve üyeleri, hangi seçim bölgesinin sandık seçmen listesinde kayıtlı olurlarsa olsunlar, seçmen kartını göstermek şartiyle görevli oldukları sandıkta oy verirler.
Seçim çevresinde oy vermeye yetkili aday ve müşahitler, seçmen kartını göstermek şartiyle, hazır bulundukları sandıkta saat on yediden sonra oy verebilirler.
Bunun için, sandık başında oy vermek üzere bekliyen seçmenlerin arkası alınmış olması lazımdır.
Sandık kurulu başkanı ve üyeleriyle aday ve müşahitlerin o sandıkta oy verdikleri tutanağa geçirilir.
Bunların, adları ve hüviyetleri o sandık seçmen listesine yazılarak adları hizasına imzaları alınır.
