|
0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun
|

02.05.1961 10796
|
|
Kabul Tarihi |
26.04.1961 |
|

| 0298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun |
|
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Seçim Günü İşleri
ÜÇÜNCÜ KESİM
Oy Verme
Madde 0100: Zarfların açılması
(7) (Fıkranın 16.03.2018 tarih ve 30362 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7102 Sayılı Kanunun 10. Maddesi ile Değişmeden önceki şekli) Büyükşehir belediye seçimlerinde, önce büyükşehir belediye başkanlığına, sonra ilçe belediye başkanlığına ve daha sonra da belediye meclisi üyeliğine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılır. Diğer belediye seçimlerinde ise önce belediye başkanlığına, sonra belediye meclisi üyeliğine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılır.
Madde 0100: Zarfların açılması
(Maddenin 10.04.2010 tarih ve 27548 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Değişmeden önceki şekli)
Sandık kurulu başkanı, sayım ve döküm işine başlamazdan önce, sayım ve döküm cetvellerinin boş ve yazısız olduğunu hazır bulunanlara gösterir ve kurul üyeleri arasında şu şekilde iş bölümü yapar:
- Varsa başka başka siyasi partilere bağlı iki üyeyi, döküm cetvellerini işlemek;
- Siyasi partiye bağlı bir üyeyi, zarfları sandıktan çıkarıp başkana vermek;
- Bir üyeyi de, dökümü yapılmış oy pusulalarını torbaya koymak;
İşleri ile görevlendirir.
Görevli üye, sandıktan oy zarfını teker teker alarak başkana verir. Başkan zarfı açar. İçinden çıkan oy pusulasını herkesin görebileceği ve işitebileceği şekilde okur.
Oy pusulasının 103 üncü ve 104 üncü maddeler gereğince muteber olup olmaması, hesaba katılıp katılmaması hususunda tereddüt edilirse, bunlar cetvele dökümü yapılmadan ayrılır.
Bütün zarfların açılıp okunması bittikten sonra, ayrılmış olan oy pusulalarının muteber olup olmadıkları, hesaba katılıp katılmıyacakları hususu, kurulca karara bağlanarak tutanağa geçirilir ve muteber sayılanlarla hesaba katılmasına karar verilenler de cetvele işlenir.
Muteber sayılmıyan veya hesaba katılmıyan oy pusulaları ayrıca paket yapılarak saklanır.
Oy pusulası okundukça, cetvel kayıtçısı iki üyeden her biri önündeki cetvele gerekli işareti kaydeder.
Böylece, okunan ve sayım cetveline kaydedilen pusulaları başkan diğer görevli üyeye verir, o da bunu torbaya atar.
Oy pusulalarını kurulun diğer üyeleri ve parti müşahitleri görebilir. Aday ve parti müşahitlerine sayım masası başında yer verilir.
Ancak, parti müşahitleri üçten fazla ise, hazır bulunanlar arasından başkan tarafından kurul önünde ad çekme suretiyle sandık başında kalacak üç parti müşahidi tesbit edilir. Diğer müşahitlerle bağımsız aday müşahitleri için sayım işlemini yakından takip edebilecekleri bir yer ayrılır.
