|
0357 Askeri Hakimler Kanunu
|

26.10.1963 11541 (Mükerrer)
|
|
Kabul Tarihi |
26.10.1963 |
|

0357 Askeri Hakimler Kanunu
|
|
İKİNCİ KISIM
Özlük İşleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Yükselme
Madde 0012: Sicil belgeleri ve sicil üstleri
(3) (Fıkranın 29.10.2016 tarih ve 29872 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 676 Sayılı Khk ile Değişmeden önceki şekli) Subay sicil belgesini düzenlemeye ve sicil vermeye yetkili idari sicil üstleri şunlardır:
a) Birinci sicil üstü: Askeri Adalet İşleri Başkanlığı, Askeri Adalet Teftiş Kurulu Başkanlığı, askeri yargı ile ilgili idari görev kadrolarında, adli müşavirlik ve disiplin subaylığı kadrolarında bulunanlar için amir durumunda bulunan en az yüzbaşı rütbesindeki subay.
b) İkinci sicil üstü: Kuruluş bağlantısına göre birinci sicil üstünün bir üst görev yerinde bulunan komutan veya amir durumundaki subay.
c) Üçüncü sicil üstü: Kuruluş bağlantısına göre ikinci sicil üstünün bir üst görev yerinde bulunan komutan veya amir durumundaki subay.
Madde 0012: Sicil belgeleri ve sicil üstleri
(Maddenin 03.06.2012 tarih ve 28312 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6318 Sayılı Kanunla Değişmeden önceki şekli)
Askeri hakim subayların rütbe terfii, rütbe kıdemliliği, kademe ilerlemesi yapmalarını temin edecek yeterlilikleri sicil ile saptanır.
- Sicil belgeleri; general - amiral sicil belgesi, subay (asteğmen - albay) sicil belgesi ve mesleki sicil belgesi olmak üzere üç çeşittir.
Bu belgelerin şekil ve kapsamları (EK-1), (EK-2) ve (EK-3)'de olduğu gibidir.
General-amiral sicil belgesi; idari sicil üstlerince askeri hakim generalamiraller hakkında;
Subay (Atğm. - Alb.) sicil belgesi; idari sicil üstlerince askeri hakim subaylar hakkında;
Mesleki sicil belgesi; askeri hakimlik, askeri savcılık, adli müşavirlik ve disiplin subaylığı görevlerinde bulunanlar hakkında düzenlenir.
Ancak; Askeri Yargıtay Başkanı, Başsavcısı, İkinci Başkanı, Daire Başkanları ve üyeleri ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı, Başsavcısı, Daire Başkanları ve üyeleri hakkında general - amiral sicil belgesi, subay sicil belgesi ve mesleki sicil belgesi düzenlenmez.
Ayrıca; general - amiraller, birinci sınıfa ayrılmış askeri hakimler ile askeri yargıtay başsavcı yardımcıları ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi savcıları hakkında da mesleki sicil belgesi düzenlenmez.
Subay sicil belgesindeki her nitelige 10 üzerinden not verilir. Notlar tamsayı veya 1/2 kesirli olarak verilebilir. Niteliklerden 1,3,5 ve 6 numaralı hanelerde yazılı olanların herhangi birine beşten aşağı not takdir edildiğinde, sicil süresi içinde düzenlenmiş işlemli yazı ve belgelerin sicil belgesine bağlanması zorunludur.
Mesleki sicil notu niteliklere göre değil, aşağıdaki maddede gösterilen esaslara göre takdir edildikten sonra toplanarak verilir.
General - amiral sicil belgesi, subay sicil belgesi ve mesleki sicil belgesine ait sicil tam notu ayrı ayrı (100) yüzdür.
- Subay sicil belgesini düzenlemeye ve sicil vermeye yetkili idari sicil üstleri:
Birinci sicil üstü: Sicili düzenlenecek askeri hakim subayın kuruluş bağlantısına göre nezdinde askeri mahkeme kurulan komutan veya askeri kurum amiri ; Askeri Adalet İşleri Başkanlığı, Askeri Adalet Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Askeri Yargı ile ilgili diğer idari hizmette bulunanlar için amir durumunda bulunan en az yüzbaşı rütbesindeki,
İkinci sicil üstü: Kuruluş bağlantısına göre birinci sicil üstünün bir üst görev yerinde bulunan, komutan veya amir durumundaki,
Üçüncü sicil üstü: Kuruluş bağlantısına göre ikinci sicil üstünün bir üst görev yerinde bulunan komutan veya amir durumundaki subay olup aşağıdaki istisnalar saklıdır.
Kıdemli hakimler, birlikte çalıştıkları hakimlerin; askeri savcılar, birlikte çalıstıkları yardımcı savcı ve savcı yardımcılarının; adli müşavirler, birlikte çalıştıkları adli müşavir yardımcılarının birinci sicil üstleridir.
- .
- Askeri Yargıtay Başsavcı yardımcılarının; Askeri Yargıtay Başsavcı Başyardımcısı, Askeri Yargıtay Başsavcısı ve (Askeri Yargıtay Başkanı,)
- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kanunsözcülerinin; Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanunsözcüsü Başyardımcısı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanun sözcüsü ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı,
- Askeri Yargıtay Başsavcı Başyardımcısının; Askeri Yargıtay Başsavcısı, (Askeri Yargıtay Başkanı ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı,) (1)
- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanunsözcüsü Başyardımcısının; Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanunsözcüsü, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı,
- Sicil notunun bulunması ve hesaplanması:
Haklarında mesleki sicil belgesi düzenlenemiyenlerin sicil notu; subay sicil belgesindeki niteliklere sicil üstlerince verilen notların toplamının ortalaması alınarak saptanır. Bölüm sonucu tamsayı çıkmaz ise iki hane yürütülür. Bulunan rakam bu gibilerin o yıldaki sicil notunu teşkil eder.
- İdari ve mesleki sicil tanzimine esas olan sicil süresi bir terfi yılıdır.
İdari sicil düzenlenebilmesi için, sicili düzenlenecek hakim subayın bir sicil süresi içinde altı ay görev yapması gereklidir. 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine göre hizmetten sayılan süreler, görevden ve sicil süresinden sayılır. Bir sicil üstü asıl veya her ne sebeple olursa olsun vekil olarak o görev yerinde sicili düzenlenecek ile birlikte üç ay görev yapmadıkça sicil düzenleyemez. Siciller ve sicil üstleri ile ilgili diğer hususlar subaylar hakkında olduğu gibidir. (2)
(1) (Parantez içinde sözü edilen kişilerin sicil vermelerine ilişkin hüküm, Anayasa Mh. nin 10.01.1974 tarih ve E. 1972/49, K. 1974/1 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.)
(2) (Bu maddenin A, B, C, D bendleri, Askeri Yargıtay Başkanı, Başsavcısı, İkinci Başkanı, Daire Başkanları ve üyeleri yönünden Anayasa Mahkemesinin 10.01.1974 tarih ve E. 1972/49, K. 1974/1 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.)
Madde 0012: Sicil belgeleri ve sicil üstleri
- (24.05.1989 tarih ve 3562 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (17.07.1972 tarih ve 1611 sayılı Kanunun hükmüdür.) Sicil belgeleri; subay sicil belgesi ve mesleki sicil belgesi olmak üzere iki çeşittir.
Bu belgelerin şekil ve kapsamları ek - 1 ve ek - 2 de olduğu gibidir.
Subay sicil belgesi; idari sicil üstlerince görevi ve sıfatı ne olursa olsun bütün askeri hakim subaylar hakkında;
Mesleki sicil belgesi; askeri hakimlik, askeri savcılık ve adli müşavirlik görevlerinde bulunanlar hakkında düzenlenir.
Şu kadar ki, general - amiraller, birinci sınıfa ayrılmış askeri hakimler ile Askeri Yargıtay Başsavcı yardımcıları, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kanun sözcüleri hakkında mesleki sicil notu verilmez ve mesleki sicil belgesi düzenlenmez.
Mesleki sicil notu niteliklere göre değil, aşağıdaki maddede gösterilen esaslara göre takdir edildikten sonra toplanarak verilir.
Subay sicil belgelerindeki her niteliğe 10 üzerinden not verilir. Niteliklerden 1, 2, 4, 5, 8, 11 numaralı hanelerde yazılı olanların herhangi birine beşten aşağı not takdir edildiği ahvalde sicil süresi içinde düzenlenmiş işlemli yazı ve belgelerin sicil belgesine bağlanması zorunludur.
Subay sicil belgesi ile mesleki sicil belgesine ait sicil tam notu ayrı ayrı (200) ikiyüzdür.
Madde 0012: Sicil belgeleri ve sicil üstleri
(17.07.1972 tarih ve 1611 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (26.10.1963 tarih ve 357 sayılı Kanunun hükmüdür.) Askeri hakim ve yardımcılarının yükselmeleri Askeri Yargıtay Dairelerince ve Daireler Kurulunca verilecek notlar ile idari üstler tarafından düzenlenecek sicillere,
Askeri savcı ve yardımcılarının yükselmeleri Askeri Yargıtay Başsavcılığınca verilecek notlar ile askeri adalet müfettişlerinin raporları ve idari üstler tarafından düzenlenecek sicillere,
Adli müşavirlik görevinde bulunanların yükselmeleri askeri adalet müfettişlerince düzenlenecek raporlara ve idari üstler tarafından düzenlenecek sicillere,
Askeri Adalet İşleri Başkanlığı ile Askeri Adalet Teftiş Kurulu Başkanlığı kadrolarında ve askeri yargı ile ilgili idari görevlerde bulunanların yükselmeleri idari üstler tarafından düzenlenecek sicillere;
Göre, Subaylar Heyetine Mahsus Terfi Kanunu esasları dahilinde yapılır.
