ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
0406
Telgraf ve Telefon Kanunu

21.02.1924
59
Kabul Tarihi 04.02.1924

0406
Telgraf ve Telefon Kanunu

BİRİNCİ FASIL
Temel İlkeler, Esaslar ve Tanımlar

Madde 0003:

(Maddenin 10.11.2008 tarih ve 27050 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5809 Sayılı Kanunla Yürürlükten Kaldırılmadan önceki şekli)

(29.01.2000 tarih ve 23948 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4502 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişen şekli.)

  1. Katma değerli telekomünikasyon hizmetleri, ek 18 inci madde kapsamında sayılan hizmetler ve 2 nci maddenin (c) fıkrasında belirtilen tekel süresinin sonundan itibaren olmak üzere tekel kapsamındaki telekomünikasyon hizmetleri de dahil tüm telekomünikasyon hizmetleri, ilgili hizmetin türüne göre ancak bir görev sözleşmesi, imtiyaz sözleşmesi, telekomünikasyon ruhsatı veya genel izin kapsamında yürütülebilir. Ek 18 inci madde kapsamında sayılan hizmetler, ancak bir imtiyaz sözleşmesi veya telekomünikasyon ruhsatı ile yürütülebilir.

  2. Bakanlık; gerekli gördüğü her bir hizmet türü için ayrı ayrı olmak üzere yetkilendirmenin imtiyaz sözleşmesi, telekomünikasyon ruhsatı veya genel izinden hangisi ile, nasıl ve hangi şartlarla yapılacağını, başvuru ve yetkilendirmeye ilişkin usul ve esasları Kurum'un görüşünü alarak bu Kanun çerçevesinde belirler.

    İşletmeciler veya belli bir telekomünikasyon hizmetini yürütmek isteyenler bu hizmete ilişkin yukarıda belirtilen şartların belirlenmemiş olduğu hallerde, söz konusu şartları tespit etmesini Bakanlıktan isteyebilirler. Bakanlık; bu talep üzerine, ilgili hizmetin niteliğine göre böyle bir tespitin gerekip gerekmediğine karar verir. Tespitin gerekli olduğu kanısına varırsa, gerekli şartları en geç dört ay içinde, Kurum'un da istişari görüşünü alarak çıkaracağı ek yönetmeliklerle belirler.

    Kurum; Bakanlık tarafından verilen bilgiler çerçevesinde her yıl imzalanmış olan imtiyaz sözleşmeleri ile verilen telekomünikasyon ruhsatı ve genel izinleri ilişkili oldukları hizmet türlerini de belirterek listeleyen bir rapor hazırlar.

  3. Frekans, uydu pozisyonu ve numaralandırma gibi kıt kaynakların tahsisini ihtiva eden, her bir işletmeciye belirli, özel hak ve yükümlülüklerin verilmesini gerektiren veya sınırlı sayıda işletmeci tarafından yürütülecek olan telekomünikasyon hizmetleri veya altyapısı ancak Bakanlık ile akdedilecek bir imtiyaz sözleşmesi ile yürütülür. Bu maddenin (d) fıkrası saklı kalmak üzere, katma değerli telekomünikasyon hizmetleri Bakanlık tarafından verilen telekomünikasyon ruhsatı veya genel izin ile sermaye şirketleri tarafından sunulabilir.

  4. Bu maddenin diğer hükümleri saklı kalmak üzere, belirli bir telekomünikasyon hizmeti ile ilgili olarak imtiyaz sözleşmesi veya telekomünikasyon ruhsatı yoluyla sınırlı sayıda sermaye şirketinin yetkilendirilmesinin ve önceden belirlenmiş maktu ödemeler dışında herhangi bir ödemenin öngörüldüğü durumlarda, ve ek 21 inci maddelerin ilgili hükümleri uygulanır.

  5. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin şartlar ve esaslar, işletmecilerde aranacak şartlar ve belirli bir telekomünikasyon hizmeti için imtiyaz sözleşmesi akdedilmesi, telekomünikasyon ruhsatı verilmesi ya da genel izinler çıkarılması hususları ile bunların kayıt ve şartları bu Kanuna uygun olarak, Kurum'un da görüşü alınarak Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenir.

Madde 0003:

(29.01.2000 tarih ve 23948 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4502 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Baladaki ikinci maddenin (G) fıkrasına müsteniden verilecek imtiyaz veya ruhsat herhalde mevaddı esasiyei atiyeye tabi bulunur:

  1. İmtiyaz veya ruhsatın mevzuu menafii umumiyeye hadim olup talibı imtiyaz veya ruhsatın şahsi menafiine ve havadis ve ilanat neşir ve füruhtuna munhasır olamaz. İmtiyazın veya ruhsatın müddeti otuz seneyi tecavüz edemez.

    Mamafih işbu müddetin ilk onuncu senesinin hitamında Hükümet sahibi imtiyaz veya ruhsatın veya ona kaim şirketin tesisatını iştira eylemek hakkını muhafaza eder.

  2. Posta ve Telgraf İdaresinin sahibi imtiyaz veya ruhsata ait bilcümle tesisat ve bunun işletmesi üzerinde her an mutlak bir surette hakkı teftiş ve murakabesi olduğu gibi sahibi imtiyaz bu teftiş ve murakabeyi temine hadim her türlü tedabir ve tertibatı haiz ve icraya mecburdur.

  3. Sahibi imtiyaz veya ruhsat veyahut yerine kaim şirket imtiyaznamesiyle şartnamelerinde münderiç taahhüdatı bitamamiha ifa eylemediği surette imtiyaz veya ruhsat birinci ihtardan üç ay sonra yapılacak ikinci ihtarı mütaakıp fiilen mefsuh addedilir.

  4. Sahibi imtiyaz veya ruhsat veyahut yerine kaim şirket kavanin ve nizamatı haliye ve atiyei hükümete ve beynelmilel muhaberatta Hükümetçe kabul edilmiş olan mukavelat ve nizamat ahkamına tebaiyete mecburdur.

  5. Emniyet ve selameti umumiye ve müdafaai memleket noktasiyle lüzum gördüğü takdirde Hükümet tarafından sahibi imtiyaz veya ruhsat veyahut yerine kaim şirketin bütün tesisatı veya bunun bir kısmı üzerinde işletme muamelatını muayyen veya gayrı mahdut bir zaman tatil veya muamelatı mezkurenin doğrudan doğruya Hükümetçe ifası hakkı mahfuz olup bundan dolayı sahibi imtiyaz veya ruhsat veyahut yerine kaim şirket bir güna zaman talep edemiyeceği gibi tesisatın Hükümetçe işgal edildiği müddetçe imtiyaz veya ruhsatın temdidini talep eyliyemez.

  6. Telgraf veya telefon inşaat ve tesisatının hitamından ve kabulü muvakkatin icrasından itibaren sahibi imtiyaz veya yerine kaim şirketin bilcümle memurin ve müstahdemini Türklerden intihap ve istihdam olunacaktır.

  7. Hükümetin tasvibine iktiran ettirilmedikçe imtiyaz veya ruhsatname ve şartnamelerde münderiç ücurat herhangi bir suretle tadil olunmaz.

  8. Şehirler dahilinde telefon şebekesi tesisi hakkında o beldenin belediyesi heyetiyle diğer müntesipler tarafından imtiyaz talebi vukuunda şeraiti mütesaviyenin tahakkuku kaydü şartiyle belediyeler tercih kılınır.