|
0506 Sosyal Sigortalar Kanunu
(SSK)
|

29.07.1964 11766
|
|
Kabul Tarihi |
17.07.1964 |
BÖLÜM VII
ÖLÜM SİGORTASI
! Mülga İçerik !
Madde 0068: Eş ve çocuklara aylık bağlanması
(21.06.1973 gün ve 1753 sayılı Kanunla değişik şekli) Ölen sigortalının aylık bağlanmasına hak kazanan kimselerine aşağıdaki hükümlere göre aylık bağlanır:
- Ölen sigortalının 67 nci madde gereğince tespit edilecek aylığının;
- Dul eşine % 50 'si, aylık olan çocuğu bulunmayan dul eşine %75'i
- (20.03.1995 gün ve 3168 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmıştır.)
- Çocuklardan:
- 18 yaşını, orta öğrenim yapması halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olan veya çalışamayacak durumda malul bulunan ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi çalışmalardan dolayı gelir veya aylık almayan ( ... ) (1) çocuklarla, yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi bir işte çalışmayan, buralardan gelir veya aylık almayan kız çocukların her birine %25'i,
- (a) fıkrasında belirtilen ve sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle ana ve babaları arasında evlilik bağlantısı bulunmayan yahut sigortalı babanın ölümü tarihinde evlilik bağlanmakla beraber anaları sonradan evlenenlerin her birine % 50 'si,
oranında aylık bağlanır.
Sigortalı ölüm tarihinde 18 veya 20 yaşını doldurmuş olup, aylığa hak kazanmış durumda olan erkek çocuklar, sonradan öğrenim yaparlarsa (a) fıkrasındaki haklardan yararlanırlar.
- Sigortalı tarafından evlat edinilmiş, tanınmış veya nesebi düzeltilmiş yahut babalığı hükme bağlanmış çocukları ile, sigortalının ölümünden sonra doğan çocukları, bağlanacak aylıktan yukarıda belirtilen esaslara göre yararlanır.
- Hak sahibi eş ve çocuklara bağlanacak aylığın toplamı sigortalıya ait aylığın tutarını geçemez. BU sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahibi kimselerin ayığından orantılı olarak indirimler yapılır.
- Sigortalının erkek çocuklarına bağlanan aylıklar, çocuğun 18 yaşını orta öğrenim tapması halinde 20 yaşını, yüksek öğrenin yapması halinde 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar devam eder. Çalışamayacak durumda malul olan erkek çocukların aylıkları bu yaşlara vardıktan sonra da kesilmez. Ancak aylığı kesilen erkek çocuklardan çalışamayacak durumda malul aylığı olanlara, Sosyal Sigortalar yahut Emekli sandıklarına tabi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almamaları şartıyla malullük durumlarının tespitine esas teşkil eden rapor tarihini takibeden aybaşından itibaren yeniden aylık bağlanır. 101 inci madde hükmü saklıdır.
- (20.03.1985 gün ve 3168 sayılı Kanunla değişen fıkra) Sigortalının dul eşi evlenirse aylığı kesilir. Aylığın kesilmesine yol açan evlenme son bulunca aylık yeniden bağlanır. Sonraki eşinden de aylık almaya hak kazanan dul eşe bu aylıklardan fazla olanı ödenir.
- Sigortalının kız çocuğuna bağlanan aylıklar, Sosyal Sigortaya, Emekli sandıklarına tabi işlerde çalışmaya (06.08.2003 tarih ve 25191 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4958 sayılı Kanunun 35 inci maddesiyle eklenen ibare.) buralardan gelir veya aylık almaya başladıkları veya evlendikleri tarihi takibeden devre başından itibaren kesilir. Aylığın kesilmesine yol açan sebebin ortadan kalkması hainde I inci bölümün (C) fıkrası hükmü saklı kalmak şartıyla, bu tarihten başlayarak yeniden aylık bağlanır. Ancak evliğin son bulması halinde kocasından da aylık almaya hak kazanan kimseye bu aylıklardan fazla olanı ödenir.
(1) (Bu kısımda yer alan "erkek" ibaresi; 06.08.2003 tarih ve 25191 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4958 sayılı Kanunun 35 inci maddesiyle madde metninden çıkarılmıştır.)
