|
0506 Sosyal Sigortalar Kanunu
(SSK)
|

29.07.1964 11766
|
|
Kabul Tarihi |
17.07.1964 |
BÖLÜM XIII
CEZA HÜKÜMLERİ
! Mülga İçerik !
Ek Madde 0024:
(06.03.1981 gün ve 2422 sayılı Kanunla eklenen madde)
- (07.01.1986 gün ve 3251 sayılı Kanunla değişen şekli) 506 sayılı Kanun ile ek ve değişikliklerine göre iş kazaları ile meslek hastalıkları, Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından gelir ve aylık alanlar ile 991 sayılı Kanunla Kuruma devredilen sandıkları mevzuatına göre aylık alanlara her ay sosyal tardım zammı olarak 4.690.000 (1) lira ödenir.
(08.09.1999 tarih ve 23810 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4447 sayılı Kanunla, 01.01.2000 tarihinden geçerli olarak yürürlükten kaldırılmıştır.)
Bu ödemeler, Kurumdan gelir veya aylık ödenmesine imkan veren dosyalar esas alınarak yapılır.
- İş kazaları ile meslek hastalıkları sigortasından sürekli işgöremezlik geliri almakta olanlar, gelir bağlanmasına esas olan sürekli işgöremezlik derecesi oranında sosyal yardım zammı ödenir.
- Yabancı ülkelere akdedilen sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlar ödenecek sosyal yardım zammı, Türk mevzuatına tabi olarak geçen prim ödeme süresinin sosyal güvenlik sözleşmesine göre nazara alınan toplam prim ödeme süresine olan oranına göre hesabedilir.
- İş kazaları ile meslek hastalıkları sigortasından gelir alanlar ödenen sosyal yardım zammı, 506 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre, ödenecek sermeyenin hesabında nazara alınmaz. Ancak söz konusu maddede belirtilen tarife uyarınca hesaplanacak peşin sermaye değeri, 506 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi hükümlerine göre tespit edilecek peşin sermaye değerleri toplamın katılır.
- Söz konusu sosyal yardım zammı, hak sahiplerine her dosya için tamamı tevzi edilecek şekilde ve eşit oranda bölüştürülür.
- İki ayrı sigorta kolundan veya iki ayrı dosyadan gelir alanlara, en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden sosyal yardım zammı ödemesi yapılır.
- Hak sahibi kız çocuklarının evlenmeleri nedeniyle ödenen evlenme yardımının hesabında sosyal yardım zammı nazara alınmaz.
- 05.01.1961 tarih ve 228 sayılı Kanun ile ek ve değişikliklerine göre Kurumca aylık bağlananlara ödenen sosyal yardım zammının hizmet süreleriyle orantılı olarak tespit edilen miktarı, aynı nitelikteki zammı ödeyen ilgili sandık veya kurumda tespit edilir.
- Ödeme dönemlerine göre peşin ödenen sosyal yardım zammı, ölüm halinde geri alınmaz.
- Sosyal yardım zammından icra ve diğer kesintiler yapılamayacağı gibi, her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.
- Yersiz yapılan sosyal tardım zammı ödemeleri, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıktan % 25 oranında kesilmek suretiyle,yoksa genel hükümlere göre geri alınır.
- (07.06.1994 tarih ve 21953 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3995 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Genel ve katma bütçeli, idareler, mahalli idareler döner sermayeli kuruluşlar gibi kamu kuruluşları ile kanunla ve kanunların verdiği yetkiye istinaden kurulan diğer kuruluşlar ve 233 sayılı Kanunun Hükmünde kararname kapsamına giren teşekkül ve kuruluşlarla bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerinden aylık bağlanmasına hak kazandıktan sonra ayrılanlardan; 506 sayılı Kanun hükümlerine göre malullük, yaşlılık ve ölüm aylığı bağlananların ilk sosyal yardım zammı ödemeleri, söz konusu kuruluşlar adına kurumca yapılır.
Yukarıda belirtilen kuruluşlar adına, Kurumca yapılan ilk sosyal yardım zammı ödemeleri ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilgili kuruluşlarca kuruma ödenmemiş sosyal yardım zammı tutarları bu kuruluşlara yapılacak yazılı bildirim tarihinden itibaren en geç bir at içinde defaten kuruma ödenir.
- (15.02.2006 tarih ve 26081 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5454 sayılı Kanun 6 ncı maddesiyle eklenmiştir.) Özelleştirme kapsamındaki kuruluşların, özelleştirme uygulamaları sonucu bunlardaki kamu payının % 15'in altına düşmesinden veya bunların tasfiyesinden yahut tüzel kişilikleri sona erecek şekilde kapatılmasından önce sosyal yardım zammı ödemelerine hak kazanmış olanlar ile kamu payı % 50'nin altına düşen Türk Telekom A.Ş.'nin devrinden önce sosyal yardım zammı ödemelerine hak kazanmış olanlara, bu madde gereğince ödenen sosyal yardım zammı ödemeleri, (l) bendindeki esaslara göre Hazinece karşılanır.
Kurumun yazılı bildiride isimleri bildirilenlere sonraki aylarda ödenmesi gereken sosyal yardım zammı tutarları, yeni bir bildirim beklenmeksizin ilgili kuruluşlarca, her ay emekli aylığı ödeme tarihinden önce Kurumun ilgili hesabına yatırılır.
Kurumlar vergisi mükellefi olan kurum ve kuruluşlarca bu madde gereğince yapılan ödemeler, Kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılabilir.
(1) (Bu kısımda yer alan "12.919" rakamı; 08.09.1999 tarih ve 23810 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4447 sayılı Kanunun 56/A-6 maddesiyle metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir.)
