|
0507 Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanunu
|

04.08.1964 11771
|
|
Kabul Tarihi |
17.07.1964 |
|
0507 Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanunu |
|
BEŞİNCİ BÖLÜM
Esnaf ve Sanatkar Sicili
! Mülga İçerik !
Ek Madde 0002: Organların görevden uzaklaştırılması ve görevlerine son verilmesi
(02.05.1983 tarih ve 62 sayılı KHK.'nin 37 nci maddesiyle eklenmiştir.) (Fıkranın: 18.06.1997 tarih ve 4276 sayılı Kanunun 21 inci maddesiyle değişen şekli.) Amaçları dışında faaliyet gösteren dernekler, birlikler, federasyonlar ve Konfederasyonun sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının veya bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince basit usule göre yargılama yapılarak karar verilir ve dava en geç üç ay içinde sonuçlandırılır.
Görevine son verilen organların yerine en geç bir ay içinde yenileri seçilir. Yeni seçilenler eskilerin süresini tamamlar.
Görevlerine son verilen organ üyelerinin kanunda yazılı ceza sorumlulukları saklıdır. Bu organların yukarıdaki fıkra gereğince görevlerine son verilmesine neden olan tasarrufları hükümsüzdür.
(18.06.1997 tarih ve 4276 sayılı Kanunun 21 inci maddesiyle değişen şekli.) Ancak, milli güvenliğin, kamu düzeninin, suç işlenmesini veya suçun devamını önlemenin yahut yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmede sakınca varsa, dernekler, birlikler, federasyonlar ve Konfederasyon, vali tarafından faaliyetten men edilebilir. Faaliyetten men kararı, yirmidört saat içinde görevli hakimin onayına sunulur. Hakim, kararını kırksekiz saat içinde açıklar, aksi halde, bu idari karar kendiliğinden yürürlükten kalkar.
