|
0765 Türk Ceza Kanunu
(TCK)
|

13.03.1926 320
|
|
Kabul Tarihi |
01.03.1926 |
|

0765. TCK.
|
|
BİRİNCİ KİTAP
Esaslar
İKİNCİ BAP
Cezalar
Madde 0012:
(21.07.2004 tarih ve 25529 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5218 sayılı Kanunun 1/A-2 maddesiyle yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) (09.07.1953 tarih ve 6123 sayılı Kanunun 1 inci maddesi hükmüdür.) İdam cezası, buna mahküm olan kimsenin asılması suretiyle hayatının izalesidir.
İdam cezası, mahkümun mensup olduğu din ve mezhebin hususi günlerinde icra olunmaz. Mahkümlar birkaç kişi olursa birbirinin karşısında asılmazlar. Gebe kadınlar doğurmadıkça, akıl hastalığına duçar olanlar iyileşmedikçe idam cezası infaz olunmaz.
İdam cezası hükmolunan kimse hakkında mahkümiyet ilamı Temyiz Mahkemesince tasdik ve Türkiye Büyük Millet Meclisince tasvip edildikten sonra icra mahallinde, mahkeme heyetinden bir zat ile Cumhuriyet Müddeiumumisi, tabip ve zabıt katibi ve hapishaneler idaresi memurlarından biri hazır oldukları halde mahkumun huzurunda hüküm okunması suretiyle infaz olunur.
Mahkümun mensup olduğu dinin ruhani sıfatını haiz bir zat ile mahkümun müdafii dahi cezanın infazında hazır bulunabilirler.
İdam cezasına mahküm olan, ana veya baba kaatili ise icra mahalline yalınayak, başı açık ve siyah bir gömlek giydirilerek götürülür ve hüküm bu suretle infaz olunur.
Asılan kimsenin cenazesi merasim yapılmadan gömülmek üzere mirasçılarına verilir. Mirasçıları olmadığı veya kabul etmediği takdirde belediye tarafından gömdürülür.
İdam cezasının infazı sureti hakkında bir zabıt varakası tutulur. Zabıt varakası orada memur olarak bulunan zatlar tarafından imza edilir.
Madde 0012:
(09.07.1953 tarih ve 6123 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (01.03.1926 tarih ve 765 sayılı Kanunun hükmüdür.) İdam cezası buna mahküm olan kimsenin asılması suretiyle hayatının izalesidir.
İdam cezası mahkümun mensup olduğu din ve mezhebin hususi günlerinde icra olunmaz. Mahkümlar bir kaç kişi olursa biribirinin karşısında asılamazlar. Kadınların gebe olduğu anlaşılırsa ceza doğurduktan sonraya bırakılır.
İdam cezası hüküm olunan kimse hakkında mahkümiyet ilamı merciince tasvip edildikten sonra karar, icra mahallinde ve mahkümun huzurunda memuru tarafından okunarak hüküm infaz olunur.
İdam cezasına mahküm olan; ana veya baba katili ise icra mahalline yalın ayak, baş açık ve siyah bir gömlek giydirilerek götürülür ve hüküm bu suretle infaz olunur.
Asılan kimsenin cenazesi merasim yapılmadan gömülmek üzere mirasçılarına verilir. Mirasçıları olmadığı veya kabul etmediği takdirde belediye tarafından gömdürülür.
