|
0765 Türk Ceza Kanunu
(TCK)
|

13.03.1926 320
|
|
Kabul Tarihi |
01.03.1926 |
BİRİNCİ KİTAP
Esaslar
İKİNCİ BAP
Cezalar
! Mülga İçerik !
Madde 0013:
(31.05.1957 tarih ve 6988 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) (1. Fıkranın: 21.07.2004 tarih ve 25529 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5218 sayılı Kanunun 1/A-3 maddesiyle değişen şekli.) Ağır hapis cezası, ağırlaştırılmış müebbet, müebbet veya muvakkattir.
Ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası ve müebbet ağır hapis cezası hükümlünün hayatı boyunca devam eder. (1) Muvakkat ağır hapis, kanunda tasrih edilmiyen yerlerde 1 seneden 24 seneye kadardır.
Bu ceza aşağıda yazılı şekiller dahilinde 3 devrede çektirilir:
- Mahküm birinci devrede, cezasının onda birine müsavi bir müddet geceli, gündüzlü yalnız olarak bir hücrede bırakılır.
Ancak bu müddet (1) aydan aşağı (8) aydan yukarı olamaz.
- Mahküm ikinci devrede, durumuna ve suçunun mahiyetine göre ayrı gruplar halinde bulundurulur. Bu devre, mahkum mevkuf kalmışsa, bu müddetle hücrede kaldığı müddet çıkarıldıktan sonra geriye kalan müddetin yarısını teşkil eder.
Alelıtlak müebbet ağır hapis cezasiyle mahküm edilmiş olanlar veya bakiye cezaları bir seneden az bulunanlar, yaş veya bedeni kabiliyetleri itibariyle üçüncü devre şartlarına intıbak edemiyecekleri tesbit edilenler üçüncü devreye geçemezler.
- Üçüncü devre geri kalan müddettir. Bu devrede bulunan mahküm iş esası üzerine kurulmuş olan ceza evlerinde çalıştırılır.
Mahkümun ikinci devreden üçüncü devreye geçebilmesi için iyi hal göstermesi şarttır. İyi halin nasıl tesbit edileceği Ceza ve Tevfik Evleri Nizamnamesinde gösterilir.
Üçüncü devreye geçmek hakkını kazanan mahkümlardan, Adliye Vekaleti, ziraat, deniz avcılığı; yol, inşaat, maden ve orman gibi iş sahalarında çalışma ekipleri teşkil edebilir.
Mahkümiyetin bütün devrelerinde mahküm ceza evi disiplinini bozan hareketlerinden dolayı Ceza ve Tevfik Evleri Nizamnamesi mucibince inzıbati olmak üzere her defasında bir ayı geçmemek kaydiyle aynı suretle hücreye konulabilir.
Ceza evi disiplinini bozan hareketlerinden dolayı iki sene içinde üçten fazla hücre hapsi cezası almış olanlar C. Müddeiumumisinin tasvibi ile birinci devre şartlarına tabi tutulurlar.
Mahküm ikinci ve üçüncü devrede çalışmaya mecbur tutulur.
(06.06.1990 tarih ve 3653 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)
(1) (Bu kısımda yer alan "Müebbet, ölünceye kadar devam eder." şeklindeki cümle; 21.07.2004 tarih ve 25529 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5218 sayılı Kanunun 1/A-3 maddesiyle metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir.)
