|
0765 Türk Ceza Kanunu
(TCK)
|

13.03.1926 320
|
|
Kabul Tarihi |
01.03.1926 |
|

0765. TCK.
|
|
İKİNCİ KİTAP
Cürümler
DÖRDÜNCÜ BAP
Adliye Aleyhinde Cürümler
ÜÇÜNCÜ FASIL
İftira
Madde 0285: (5. Fıkranın: 21.11.1990 tarih ve 3679 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (11.06.1936 tarih ve 3038 sayılı Kanunun hükmüdür.) Eğer mahkümiyet ölüm cezasını müstelzim olmuş ve infaz edilmişse müfteriye aynı ceza verilir.
Madde 0285: (6 ncı Fıkranın: 21.11.1990 tarih ve 3679 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) (11.06.1936 tarih ve 3038 sayılı Kanunun hükmüdür.) Henüz infaz edilmemiş ise müebbed ağır hapis cezası hükmolunur.
Madde 0285: (11.06.1936 tarih ve 3038 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (08.06.1933 tarih ve 2275 sayılı Kanunun hükmüdür.) Her kim adliyeye veya kanuni takip yapacak veya yaptırabilecek bir mercie yazı ile ihbar ve şikayette bulunarak suçsuz olduğunu bildiği bir kimseye bir cürüm isnat eder yahut o kimse aleyhinde böyle bir cürmün maddi eser ve delillerini uydurursa isnat eylediği cürmün nevi ve mahiyetine ve uydurduğu delillerin kuvvetine göre üç aydan üç seneye kadar hapsolunur.
Bu isnat kendine iftira olunan kimsenin tevkifi gibi şahsi hürriyeti tahdit eden bir halin hudusuna sebep olmuş ise müfteri hakkında bir seneden beş seneye kadar hapis cezası hükmolunur. Kendine iftira olunan kimse hakkında üç seneden fazla hürriyeti tahdit eden bir ceza ile mahkümiyeti mutazzammın bir hüküm sadır olmuş ise müfteri hakkında on beş seneyi geçmemek üzere aynı ceza hükmolunur.
Eğer mağdurun mahkümiyeti müebbet ağır hapis ise müfteri on beş seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis ile cezalandırılır.
Eğer mahkümiyet ölüm cezasını müstelzim olmuş ve infaz edilmiş ise müfteriye aynı ceza verilir. Henüz infaz edilmemiş ise müebbet ağır hapis cezası hükmolunur.
Yukarıdaki fıkralarda yazılı olan cürmün faili mağdur hakkında takibat yapılmadan evvel bu isnadatından rücu eder veya uydurduğunu itiraf ederse yukarda yazılı cezaların altıda biri hükmolunur ve ceza müebbet ağır hapis ise on sene ağır hapse indirilir ve isnattan rücu veya tasniin itiraf olunması takibata başlandıktan sonra vakı olursa asıl cezanın üçte ikisi indirilir ve müebbet ağır hapis yerine yirmi sene ağır hapis cezası tayin olunur.
Madde 0285: (08.06.1933 tarih ve 2275 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (01.03.1926 tarih ve 765 sayılı Kanunun hükmüdür.) Her kim adliyeye veya işi adliyeye vermeğe mecbur olan bir memura, ihbarname veya şikayetname vererek suçsuz olduğunu bildiği bir kimseye garaza mebni bir cürüm isnat eder yahut o kimse aleyhinde böyle bir cürmün maddi eser ve delillerini tasni eylerse isnat eylediği cürmün nevi ve mahiyetine ve tasni eylediği beyyine ve maddi delillerin kuvvetine göre bir aydan üç seneye kadar hapis olunur.
Bu isnat kendine iftira olunan kimsenin tevfiki gibi şahsi hürriyeti tahdit eden bir halin hudusuna sebep olmuş ise müfteri hakkında beş seneye kadar ağır hapis cezası hükmolunur.
Kendine iftira olunan kimse hakkında üç seneden fazla hürriyeti tahdit eden bir ceza ile mahkümiyeti mutazammın bir hüküm sadir olmuş ise müfteri hakkında on beş seneyi tecavüz etmemek üzere aynı ceza hükmolunur. Eğer mağdurun mahkümiyeti müebbet ağır hapis ise müfteri on beş seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis ile cezalandırılır ve eğer mahkümiyet idam cezasını müstelzim olmuş ve infaz edilmiş ise müfteriye aynı ceza verilir. Henüz infaz edilmemiş ise müebbet hapis cezası hüküm olunur.
Yukarıdaki fıkralarda yazılı olan cürmün faili, mağdur hakkında takibat icra olunmaksızın bu isnadından rücu eder veya tasnii itiraf eylerse yukarıda yazılı cezaların altıda biri hüküm olunur. Ve ceza müebbet ağır hapis ise on seneye indirilir ve isnattan rücu veya tasniin itiraf olunması takibata başlandıktan sonra vakı olursa asıl cezanın üçte ikisi indirilir ve müebbet ağır hapis yerine yirmi sene ağır hapis cezası tayin olunur.
