|
0765 Türk Ceza Kanunu
(TCK)
|

13.03.1926 320
|
|
Kabul Tarihi |
01.03.1926 |
|

0765. TCK.
|
|
İKİNCİ KİTAP
Cürümler
ALTINCI BAP
Ammenin İtimadı Aleyhinde Cürümler
DÖRDÜNCÜ FASIL
Hüviyet Cüzdanı ve Nüfus Tezkeresi, Pasaport, Ruhsatname, İlmühaber, Şahadetname ve Beyannamelerde Sahtekarlık
Madde 0354:
(26.08.1999 tarih ve 4449 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişen ve 29.08.1999 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmeden önceki şekli.) (21.01.1983 tarih ve 2787 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle değişen şekli.) Hekim veya eczacı veya sıhhiye memuru Hükümetçe emniyet ve itimat olunacak bir vesikayı hatıra binaen hakikate muhalif olarak verirse üç aydan sekiz aya kadar hapis ve beşbin liradan otuzbin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır.
Böyle hakikate muhalif olarak tanzim olunmuş vesikayı kullanan kimse hakkında dahi aynı ceza tertip olunur. Eğer bu gibi hakikate muhalif vesikaya dayanılarak sinir ve akıl hastalıkları müesseselerine kabul ve orada ikamete mecbur edilmesi gerekmeyen bir kimse bu müesseselere kabul ve orada ikamete mecbur edilir veya başkaca fahiş bir zarar husule gelirse failin göreceği ceza bir yıldan üç yıla kadar hapistir.
Eğer birinci fıkrada yazılı fiil, failin kendisine yahut başkasına verilmiş veya vaat ve temin olunmuş para vesair menfaat mukabilinde irtikap olunmuş ise göreceği ceza iki yıldan dört yıla kadar hapistir.
Eğer vesikadan ikinci fıkrada yazılı olan fahiş zarar husule gelmiş ise ceza üç yıldan beş yıla kadardır. Her halde bu cezalarla beraber ilk fıkradaki para cezası iki kat olarak hükmolunur.
Para veren veya vadeden yahut menfaat temin veya vadeden kimse hakkında dahi altı aydan iki yıla kadar hapis cezası hükmolunur ve verilip alınan para vesair eşya da müsadere olunur.
Madde 0354:
(21.01.1983 tarih ve 2787 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (08.06.1933 tarih ve 2275 sayılı Kanunun hükmüdür.) Hekim ve eczacı veya sıhhiye memuru Hükümetçe emniyet ve itimat olunacak bir vesikayı hatıra binaen hakikate muhalif olarak verirse on beş günden üç aya kadar hapis ve yüz liradan bin liraya kadar ağır para cezasiyle cezalandırılır.
Böyle hakikate muhalif olarak tanzim olunmuş vesikayı kullanan kimse hakkında dahi aynı ceza tertip olunur. Eğer bu gibi hakikate muhalif vesikaya mebni deli olmıyan bir kimse asabi ve akıl hastalıkları müesseselerine kabul ve orada ikamete mecbur edilir veya başkaca fahiş bir zarar husule gelirse failin göreceği ceza altı aydan üç seneye kadar hapistir.
Eğer birinci fıkrada yazılı fiil, failin kendisine yahut başkasına verilmiş veya vait ve temin olunmuş para ve sair menfaat mukabilinde irtikap olunmuş ise göreceği ceza üç aydan iki seneye kadar hapistir.
Eğer vesikadan ikinci fıkrada yazılı olan fahiş zarar zuhura gelmiş ise ceza bir seneden beş seneye kadardır. Her halde bu cezalarla beraber ilk fıkradaki para cezası iki kat olarak hükmolunur.
Para veren veya vait yahut menfaat temin veya vadeden kimse hakkında dahi üç aydan bir seneye kadar hapis cezası hükmolunur ve verilip alınan para vesair eşya da müsadere olunur.
Madde 0354:
(08.06.1933 tarih ve 2275 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (01.03.1926 tarih ve 765 sayılı Kanunun hükmüdür.) Hekim veya eczacı veya sıhhiye memuru hükümetçe emniyet ve itimat olunacak bir vesikayı hatıra binaen hakikata muhalif olarak verirse yüz liraya kadar ağır cezayı nakdi ile cezalandırılır.
Böyle hakikata muhalif olarak tanzim olunmuş vesikayı kullanan kimse hakkında dahi aynı ceza tertip olunur. Eğer bu gibi hakikata muhalif vesikaya mebni deli olmayan bir kimse tımarhaneye kabul ve orada ikamete mecbur edilir veya başkaca fahiş bir zarar zuhure gelirse failin göreceği ceza altı aydan üç seneye kadar hapistir.
Eğer birinci fıkrada yazılı fiil, failin kendisine yahut başkasına verilmiş yahut vait ve temin olunmuş para ve sair menfaat mukabilinde irtikap olunmuş ise göreceği ceza üç aydan iki seneye kadar hapistir.
Eğer vesikadan ikinci fıkrada yazılı olan fahiş zarar zuhura gelmiş ise ceza bir seneden beş seneye kadardır.
Her halde cezaya otuz liradan elli liraya kadar ağır cezayı nakdi ilave edilir.
Para veren veya vait yahut menfaat temin veya vaadeden kimse hakkında dahi üç aydan bir seneye kadar hapis cezası hükmolunur. Verilip alınan para vesair eşya dahi müsadere olunur.
