|
0926 Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu
|

10.08.1967 12670
|
|
Kabul Tarihi |
27.07.1967 |
|
0926 Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu |
|
BEŞİNCİ KISIM
Subay Terfileri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Terfi Esas ve Şartları
IV - Kadroların tespiti, muvazzaf subay kadro oranları ve albayların fiili hizmet süresinin uzatılması: (*)
Madde 0041:
(22.07.1981 tarih ve 2497 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Subay hizmet kadroları aşağıdaki esaslara göre tespit olunur.
(24.06.2003 tarih ve 25148 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4902 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle değişen şekli.) Her yıl 30 Ağustos tarihinden sonra uygulanacak kadrolar; rütbe, sınıf (varsa branşı) belirtilerek Milli Savunma Bakanlığı tarafından (1)(2) hizmet ihtiyacına göre tespit edilir.
(29.07.1983 tarih ve 2870 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişen şekli.) Tespit edilen bu kadrolar içindeki albay miktarı her yıl Yüksek Askeri Şuranın tasvibine sunulur ve Yüksek Askeri Şuraca miktar ile ilgili karar alınır.(Özel kanunları gereğince tespit edilen albay kadroları bu miktarlar dışında tutulur.)
(Bent 14.07.2016 tarih ve 29770 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6722 Sayılı Kanunla Değişmiştir.) Albaylardan Yüksek Askerî Şura tarafından o yıl için hizmet kadrosu fazlası olduğu tespit edilen miktar kadarı 50 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendine göre kadrosuzluktan emekliye sevk edilirler. Ancak bunlardan, aşağıdaki esaslara göre tefrik edilenler, kadrosuzluktan emekliye sevk edilmezler ve (b) bendine göre tespit edilen miktarın dışına çıkarılarak fiili hizmet süreleri iki yıl uzatılır. Bunların müteakip yıllarda da aynı esaslarla hizmet sürelerinin uzatılması için 50 nci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (d) bentleri saklı kalmak şartıyla bu bentteki esaslara göre ayrıca Yüksek Askerî Şura kararı alınır.
Her yıl 30 Ağustos tarihi itibarıyla hizmet ihtiyacı sebebiyle kadrosuzluktan emekliye sevk edilmesi uygun görülmeyen toplam albay miktarı ile bunların yıllara, neşetlere, sınıflara, branşlara veya ihtisaslara göre kontenjanları, aşağıda belirtilen oranları aşmamak üzere ve neşet mevcutlarına göre dengeli dağılım çerçevesinde Yüksek Askerî Şura kararı ile tespit edilir. Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı (1) için ayrı ayrı olmak üzere;
I- İlk defa fiili hizmet süresi uzatılacak albay miktarı, o yıl hizmet kadrosu fazlalığı sebebiyle kadrosuzluktan emekliye sevk edilecek toplam albay miktarının %25’ini; bunlar arasından müteakip dönemlerde uzatılacakların miktarı ise bir önceki dönemde uzatma kararı alınmış olanların miktarının %75’ini geçemez.
II- (I) numaralı alt bentte belirlenmiş orana göre hesaplanacak ilk defa fiili hizmet süresi uzatılacak albay miktarı, Milli Savunma Bakanlığı tarafından (2) Türk Silahlı Kuvvetleri insan gücü planında belirlenmiş yıllık subay yetiştirme miktarının %3’ünün altında olması hâlinde bu sayıya kadar artırılabilir.
III- (I) ve (II) numaralı alt bentlerde belirlenmiş oranlara göre bulunacak sayıların küsuratlı değerleri yarıma eşit veya yarımdan büyükse bu küsuratlı değerler tama iblağ edilir.
Yüksek Askerî Şura (I) ve (II) numaralı alt bentlerde belirtilen oranları artırmaya yetkilidir.
Her yıl Yüksek Askerî Şura tarafından, hizmet kadrosu fazlası olarak belirlenen albaylar ile daha önceki yıllarda fiili hizmet süresi uzatılmış albaylara 54 üncü maddede belirtilen esaslara göre değerlendirme notu verilir. Sicil notu ortalaması, sicil tam notunun %90’ının (dâhil) üzerinde olması ve ilgilinin talep etmesi kaydıyla hizmet ihtiyacı, yeterlik notu ve Yüksek Askerî Şuraca belirlenmiş kontenjanlar esas alınarak tefrik edilecek albayların fiili hizmet süreleri Yüksek Askerî Şura kararı ile bu bentteki esaslara göre yaş haddine kadar uzatılabilir. Görev süresi uzatılmayanlar ise 50 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendine göre kadrosuzluktan emekliye sevk edilirler.
Bu bent hükümlerine göre hizmete devam ettirilen albaylardan kendi isteği üzerine emekliye ayrılmak isteyenler 50 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendine göre kadrosuzluktan emekliye sevk edilirler.
(*) "Kadroların tespiti ve muazzaf subay kadro oranları" Şeklinde ki Madde Başlığı 14.07.2016 Tarih ve 29770 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6722 sayılı Kanun ile Görüldüğü şekilde değişmiştir.
(1) 06.01.2017 Tarih ve 29940 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 681 Sayılı Khk ile [7073/20 md. ile Aynen Kabul] “Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının” ibaresi “Kuvvet Komutanlıklarının” şeklinde değiştirilmiş ve “, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) "Kuvvet Komutanlıklarının teklifi üzerine Genelkurmay Başkanlığınca" İbaresi 05.03.2021 Tarih ve 31414 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 7281 Sayılı Kanunun 42. Maddesi ile "Milli Savunma Bakanlığı tarafından" şeklinde ve "Genelkurmay Başkanlığınca onaylı" İbaresi "Milli Savunma Bakanlığı tarafından" şeklinde değişmiştir.