ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
0926
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu

10.08.1967
12670
Kabul Tarihi 27.07.1967

0926
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu

II - Yetiştirme

Madde 0068:

(4) (5., 6. ve 7. Cümlelerin 05.03.2021 tarih ve 31414 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7281 Sayılı Kanun ile Değişmeden önceki şekli) Bu eğitimlerde sağlık nedenleri hariç olmak üzere başarı gösteremeyenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir ve aldıkları aylıkları dışında Devletçe bunlara yapılan masraflar, kanuni faizleriyle birlikte kendilerinden tahsil olunur. Sağlık nedenleri ile başarı gösteremeyenler bir sonraki dönem eğitimine katılırlar. Bunlardan ikinci dönem eğitimde de sağlık nedenleri ile başarı gösteremeyenler kuvvet komutanlıklarınca sınıf ve rütbelerine uygun görevlere atanırlar.


II - Yetiştirme

Madde 0068:

(2. Fıkranın 31.07.2016 tarih ve 29787 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 669 Sayılı Khk ile Yürürlükten Kaldırılmadan önceki şekli) Astsubay hazırlama okulları:

  1. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ihtiyaç duyulması halinde astsubay meslek yüksek okullarına kaynak oluşturacak astsubay hazırlama okulları açılabilir. Bu okullara en az ilköğretim okulu mezunu olanlar alınır. Astsubay hazırlama okullarının müfredat ve programları, Milli Eğitim Bakanlığının orta öğretim okullarına ait müfredat ve programları esas alınarak hazırlanır.

  2. Astsubay hazırlama okullarına girişte aranacak nitelikler ile bu okullarda verilecek eğitim ve öğrenimin süre ve şekilleri, öğrencilerin azami öğrenim süresiyle görev ve sorumlulukları ve ilgili diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir.

  3. Astsubay hazırlama okulu öğrencilerinin ihtiyaçları Devlet tarafından karşılanır.

  4. Astsubay hazırlama okulu öğrencileri aşağıdaki hallerde öğrencilik niteliğini kaybederler :

    1. Bu Kanun hükümlerine göre çıkarılacak yönetmelikte tespit edilecek ahlak notunu kaybedenler.

    2. Yönetmelikte tespit edilecek esaslar dahilinde askeri öğrencilik niteliğini kaybettiklerine dair disiplin kurullarınca haklarında karar verilenler.

    3. Öğrenimlerini bu Kanun gereğince çıkarılacak yönetmelikte belirtilecek süre içinde tamamlayamayanlar.

    4. Sağlık kurulları tarafından verilecek raporlara göre askeri öğrenci olarak öğrenimine devam imkanı kalmayanlar.

    5. Mahkeme kararı ile öğrencilik hukukunu kaybedenler.

    6. Yönetmelikte tespit edilecek giriş koşullarına uymadıkları sonradan anlaşılanlar.

  5. (d) bendi gereğince öğrencilik niteliğini kaybedenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir. Sağlık sebebi dışında öğrencilikle ilişikleri kesilenlere , personel ve amortisman giderleri hariç, Devlet tarafından yapılan masraf, faizi ile birlikte ödettirilir. Bu borçlar, askerlik hizmetleri süresince tehir edilir. Sağlık sebebi dışında öğrencilikle ilişkisi kesilenler, muvazzaf subay veya astsubay olarak tekrar Türk Silahlı Kuvvetleri hizmetine alınamazlar.

  6. Astsubay hazırlama okulu öğrencilerinin okulla ilişiklerinin kesilmesi ve ilişikleri kesilenler ile ilgili diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir.

Madde 0068:

(1. Fıkranın b. Bendinin 24.06.2008 tarih ve 26916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Değişmeden önceki şekli)

b. Genelkurmay Başkanlığı tarafından tespit edilecek fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarını kendi nam ve hesabına bitirmek; dört yıl veya daha fazla süreli yüksek öğretimi bitirenler için 28 yaşından, daha az süreli yüksek öğretimi bitirenler için 26 yaşından gün almamış olmak; yönetmelikte öngörülen sınavlarda başarılı olmak ve uygulanacak temel askerlik eğitimini başarı ile bitirmek gereklidir.


(06.06.2003 tarih ve 25130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4861 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle başlığı ile birlikte değişmeden önceki şekli.) Muvazzaf astsubay olacaklarda aranacak şartlar ile astsubay okulu öğrencileri hakkında uygulanacak esaslar aşağıda gösterilmiştir:

  1. (26.03.1982 tarih ve 2642 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle değişen şekli.) Muvazzaf astsubay olabilmek için en az ortaokul veya bir mesleğe yönelik olmayan ve Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek liselerin ortaokullarından mezun olmak ve 3 yıl süreli Astsubay Hazırlama Okulunu bitirdikten sonra astsubay sınıf okulunda tabi tutulacağı bir yıldan az olmayan öğrenim ve eğitimi bitirmek ve 18 yaşını tamamlamış olmak şarttır. Ancak bu öğrenim ve eğitim süresini bitirdikleri tarihte 18 yaşını doldurmamış olanlar Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla muvazzaf astsubay olabilirler.

    (21.07.2000 tarih ve 607 sayılı KHK.'nin 8 inci maddesiyle değişen şekli.) Yukarıda belirtilen kaynak, kuvvetlerin muvazzaf astsubay ihtiyacını karşılamadığı takdirde, Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek fakülte, yüksekokul ve meslek yük-sekokulları ile en az lise veya dengi okulları kendi nam ve hesabına okuyarak bitirmiş olanlardan veya aynı öğrenimi görmüş olup da askerlik görevine başlamış erbaş ve erlerden istekli olmak ve 24 yaşından büyük olmamak şartıyla astsubay sınıf okullarında en az bir öğrenim yılı öğrenim ve eğitimi başarıyla bitirenlerden tamamlanır. Bunlardan astsubay nasbedilenlerin askerlik hizmetinde geçen süreleri kıdemlerinden sayılır ve nasıpları buna göre düzeltilir. Bu şekilde bulunacak nasıplarına göre terfi ve kademe ilerlemesine esas olacak nasıpları, nasıplarının götürüldüğü takvim yılının 30 Ağustos tarihidir. Nasıp düzeltilmesinden dolayı maaş ve maaş farkları ödenmez, diğer özlük hakları verilmez. Ancak, sınıf okullarından çeşitli nedenlerle ilişiği kesilenlerin okulda geçirdikleri süreler hizmetlerinden sayılmayıp tekrar kıtaya sevk edilerek askerlik yükümlülükleri tamamlatılır.

    Sağlık sınıfı muvazzaf astsubay yetiştirilenlerin ders programları, Silahlı Kuvvetlerin özellikleriyle sağlık meslek liselerinin ders programları dikkate alınarak düzenlenir. Bu şekilde yetiştirilen astsubaylar sağlık meslek liseleri mezunlarına muadil sayılırlar ve diplomaları Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca onaylanır.

  2. Astsubay okullarına girişte aranacak nitelikler, okulların öğrenim, eğitim süre ve şekilleri, öğrencilerin azami öğrenim süresiyle görev ve sorumlulukları ve ilgili diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir.

  3. Astsubay okulu öğrencilerinin ihtiyaçları Devlet tarafından karşılanır.

  4. Astsubay okulu öğrencileri aşağıdaki hallerde öğrencilik niteliğini kaybederler:

    1. Bu kanun hükümlerine göre çıkarılacak yönetmelikte tespit edilecek ahlak notunu kaybedenler.

    2. Yönetmelikte tespit edilecek esaslar dahilinde askeri öğrencilik niteliğini kaybettiklerine dair disiplin kurullarınca haklarında karar verilenler,

    3. Öğrenimlerini bu kanun gereğince çıkarılacak yönetmelikte belirtilecek süre içinde tamamlıyamıyanlar,

    4. Sağlık kurullarınca verilecek raporlara göre askeri öğrenci olarak öğrenimine devam imkanı kalmıyanlar,

    5. Mahkeme kararı ile öğrencilik hukukunu kaybederler,

    6. (07.12.1989 tarih ve 3593 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle eklenmiştir.) Yönetmelikte tespit edilecek giriş koşullarına uymadıkları sonradan anlaşılanlar.

  5. Bu maddenin (d) bendi gereğince öğrencilik niteliğini kaybedenlerin ilişikleri kesilir.

    Sağlık sebebi dışında ilişikleri kesilenlere Devletçe yapılan masraf faizi ile birlikle ödettirilir.Bu borçları askerlik hizmetleri süresince tehir edilir.

    (07.12.1989 tarih ve 3593 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle değişen şekli.) (d) bendinin (4) numaralı alt bendinde yazılı hal hariç olmak üzere öğrencilikle ilişkisi kesilenler, muvazzaf subay veya astsubay olarak tekrar Silahlı Kuvvetler hizmetine alınmazlar.

  6. Astsubay okulu öğrencilerinin ilişiklerinin kesilmesi ve ilişikleri kesilenler ile ilgili diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir.

II - Yetiştirme

Madde 0068:

  1. (2. Paragrafın: 21.07.2000 tarih ve 607 sayılı KHK.'nin 8 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (09.08.1993 tarih ve 499 sayılı KHK.nin 11 inci maddesi hükmüdür.) Yukarıda belirtilen kaynak, kuvvetlerin muvazzaf astsubay ihtiyacını karşılamadığı takdirde, Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek fakülte,yüksekokul ve meslek yüksek okulları ile en az lise veya dengi okulları kendi nam ve hesabına okuyarak bitirmiş olanlardan veya aynı öğrenimi görmüş olup da askerlik görevine başlamış erbaş ve erlerden istekli olmak ve 24 yaşından büyük olmamak şartıyla astsubay sınıf okullarında en az bir öğrenim yılı öğrenim ve eğitimi başarıyla bitirenlerden tamamlanır.Bunlardan astsubay nasbedilenlerin askerlik hizmetinde geçen süreleri kıdemlerinden sayılır ve nasıpları buna göre düzeltilir.Nasıp düzeltilmesinden dolayı maaş ve maaş farkları ödenmez,diğer özlük hakları verilmez. Ancak, sınıf okullarından çeşitli nedenlerle ilişiği kesilenlerin okulda geçirdikleri süreler hizmetlerinden sayılmayıp tekrar kıtaya sevkedilerek askerlik yükümlülükleri tamamlatılır.

II - Yetiştirme

Madde 0068:

  1. (İkinci Fıkranın: 09.08.1993 tarih ve 499 sayılı KHK.nin 11 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (26.03.1982 tarih ve 2642 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yukarıda belirtilen kaynak, kuvvetlerin muvazzaf astsubay ihtiyacını karşılamadığı takdirde, Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek en az lise veya dengi okulları kendi nam ve hesabına okuyarak bitirmiş olanlardan veya aynı öğrenimi görmüş olup da askerlik görevine başlamış erbaş ve erlerden istekli olmak ve 24 yaşından büyük olmamak şartıyla astsubay sınıf okullarında en az bir öğrenim yılı öğrenim ve eğitimi başarıyla bitirenlerden tamamlanır.Bunlardan astsubay nasbedilenlerin askerlik hizmetinde geçen süreleri kıdemlerinden sayılır ve nasıpları buna göre düzeltilir.Nasıp düzeltilmesinden dolayı maaş,maaş farkları ödenmez ve diğer özlük hakları verilmez.Ancak,sınıf okullarından çeşitli nedenlerle ilişiği kesilenlerin okulda geçirdikleri süreler hizmetlerinden sayılmayıp tekrar kıtaya sevkedilerek askerlik yükümlülükleri tamamlatılır.

II - Yetiştirme

Madde 0068:

  1. (Üçüncü Fıkranın: 07.12.1989 tarih ve 3593 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (03.07.1975 tarih ve 1923 sayılı Kanunun hükmüdür.) (d) bendinin 3 ve 4 numaralı fıkraları dışında ilişkileri kesilenler muvazzaf subay veya muvazzaf astsubay olarak tekrar Silahlı Kuvvetler hizmetine alınmazlar.

II - Yetiştirme

Madde 0068:

  1. (26.03.1982 tarih ve 2642 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (03.07.1975 tarih ve 1923 sayılı Kanunun hükmüdür.) Muvazzaf astsubay olabilmek için en az ortaokul veya sanat okulu mezunu olup da üç yıl süreli astsubay hazırlama okullarında veya lise, ticaret lisesi, kolej, sanat enstitüleri veya sağlık kolejlerinden Silahlı Kuvvetler veya kendi nam ve hesabına okuyarak mezun olduktan sonra astsubay sınıf okullarında tabi tutulacakları en az bir öğrenim yıllık mesleki öğrenim ve eğitimi başarı ile bitirmek ve 18 yaşını tamamlamış olmak şarttır. Ancak, bu öğrenim ve eğitim süresini bitirdikleri tarihte 18 yaşını doldurmamış olanlar Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartiyle muvazzaf astsubay olabilirler.

    Yukarıdaki fıkra hükmüne göre sağlık sınıfı muvazzaf astsubay yetiştirilenlerin mesleki ders programları sağlık kolejlerinin mesleki ders programlarına denk olarak düzenlenir.

    Bu şekilde yetiştirilen astsubaylar mesleki yönden sağlık kolejleri mezunlarına muadil sayılırlar.


II - Yetiştirme

Madde 0068:

  1. (03.07.1975 tarih ve 1923 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (07.07.1971 tarih ve 1424 sayılı Kanunun hükmüdür.) Muvazzaf astsubay olabilmek için en az ortaokul veya sanat okulu mezunu olup da 3 yıl süreli astsubay hazırlama okullarından veya lise, ticaret lisesi, kolej, sanat enstitüleri ve sağlık kolejlerinde Silahlı Kuvvetler veya kendi nam ve hesabına okuyarak mezun olduktan sonra astsubay sınıf okullarında tabi tutulacakları 1 yıllık mesleki öğrenimi ve eğitimi başarı ile bitirmek ve 18 yaşını tamamlamış olmak şarttır. Ancak, bu öğrenim ve eğitim süresini bitirdikleri tarihte 18 yaşını tamamlamamış olanlar Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartı ile muvazzaf astsubay olabilirler.

  1. (Üçüncü Fıkranın: 03.07.1975 tarih ve 1923 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (27.07.1967 tarih ve 926 sayılı Kanunun hükmüdür.) Sağlık sebebi dışında ilişkileri kesilenler muvazzaf astsubay veya muvazzaf subay olarak tekrar Silahlı Kuvvetler hizmetine alınamazlar.

II - Yetiştirme

Madde 0068:

  1. (07.07.1971 tarih ve 1424 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (31.07.1970 tarih ve 1323 sayılı Kanunun hükmüdür.) Muvazzaf astsubay olabilmek için en az ortaokul veya eşidi bir okulu bitirdikten sonra öğrenim süresi en az üç yıl olan astsubay okullarından birini bitirmek ve onsekiz yaşını tamamlamış olmak şarttır. Ancak, astsubay okullarından birini bitirdikleri tarihte onsekiz yaşını tamamlamamış olanlar Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartiyle muvazzaf astsubay olabilirler.

II - Yetiştirme

Madde 0068:

  1. (31.07.1970 tarih ve 1323 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (27.07.1967 tarih ve 926 sayılı Kanunun hükmüdür.) Muvazzaf astsubay olabilmek için en az ortaokul veya eşidi bir okulu bitirdikten sonra öğrenim süresi en az üç yıl olan astsubay okullarından birini bitirmek ve onsekiz yaşını tamamlamış olmak şarttır.