|
0926 Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu
|

10.08.1967 12670
|
|
Kabul Tarihi |
27.07.1967 |
|
0926 Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu |
|
ONİKİNCİ KISIM
Mali Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Aylıklar, Ek Görevler, Yolluk ve Harçlıklar
III - Gösterge tabloları
Madde 0137:
(03.07.1975 tarih ve 1923 sayılı Kanunun 37 nci maddesiyle değişen şekli.) Silahlı Kuvvetlerdeki subayların, astsubaylıktan subay olanların, astsubayların, uzman erbaş ve uzman jandarmaların aylıkları, rütbe, rütbedeki kıdem ve kademe esasına göre saptanır.
(12.02.1982 tarih ve 2596 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) En düşük gösterge rakamı 560, en yükseği 1500'dür.
(Fıkra 03.06.2012 tarih ve 28312 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sayılı Kanun ile Yürürlükten Kaldırılmıştır.)
Rütbe rütbe kıdemliliği ve kademelere göre,
- Subayların gösterge tablosu Ek -VI sayılı cetvelde.
- Astsubaylıktan subay olanların gösterge tablosu Ek - VII sayılı cetvelde,
(09.08.1993 tarih ve 499 sayılı KHK.nin 20 nci maddesiyle değişen şekli.) (1. Paragrafın: 07.07.2001 tarih ve 4699 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle değişen şekli.) Astsubaylar hakkındaki gösterge tabloları EK-VIII/A ve EK-VIII/C sayılı cetvellerde (1) gösterilmiştir. Yüksek öğrenim yapmış olan astsubayların intibakları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Genel İdare Hizmetleri Sınıfında aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tespit edilen derece ve kademelerden hizmete başlamış kabul edilerek yapılır. Bu intibaklar personelin fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulunu bitirdiğine dair resmi belgeyi ibraz edip müracaatını yaptığı tarihteki derece ve kademelerine, 2 yıl süreli yüksek öğrenim için 1 kademe, 3 yıl süreli yüksek öğrenim için 2 kademe, 4 yıl yüksek öğrenim için 1 derece ilave edilerek yapılır. 2 ve 3 yıl süreli yüksek öğrenimini tamamlayarak intibakları yapılmış olanların, daha sonra lisans öğrenimini tamamlamaları halinde intibak işlemleri bir defaya mahsus olmak üzere tekrar yapılır. Yüksek öğrenimden dolayı bir defadan fazla yapılan intibak işlemleri toplamı 1 dereceden fazla olamaz, 5 yıl ve üzerindeki öğrenimlerin 4 yıldan fazlası için kademe verilmez.
Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını bitirdikten sonra astsubay sınıf okulunu bitirip astsubay nasbedilenlerin yüksek öğrenim intibakları astsubay çevuşluğa nasıplarında yapılır.Yüksek öğrenim intibakı yapılan astsubayların ve rütbe kademeliliklerinin (1) ilk kademeleri,intibak yoluyla verilen derece ve kademe miktarı kadar fazladır.
(3. Paragraf 13.07.2022 tarih ve 31892 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7415 Sayılı Kanunun 6. Maddesi ile Değişmiştir.) stsubay meslek yüksek okulu mezunları ve kendi veya Milli Savunma Bakanlığı nam ve hesabına fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulunu bitirerek temel askerlik eğitiminde başarılı olup astsubay çavuşluğa nasbedilenler, EK-VIII/A ve EK-VIII/C sayılı cetvellere göre başlangıç kademelerine bir kademe ilave edilerek 9 uncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlarlar. Bunlar görevde oldukları süre içerisinde lisans tamamlama eğitimi yaptıkları veya en az dört yıl ve daha fazla süreli bir fakülte veya yüksek okulu bitirdikleri takdirde, mezun olduklarına dair resmî belgeyi ibraz edip müracaatını yaptığı tarihteki derece ve kademelerine iki kademe ilâve edilerek intibakları yapılır. Birden fazla fakülte veya yüksek okul öğrenimi dikkate alınmaz. Bu şekilde intibakı yapılan astsubayların sonraki rütbelerinin ve rütbe kademeliliklerinin ilk kademeleri intibak yolu ile verilen kademe miktarı kadar fazladır.
(06.06.2003 tarih ve 25130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4861 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle eklenmiştir.) Uzman jandarma ve uzman erbaşlardan muvazzaf astsubaylığa nasbedilenlerden, nasbedildikleri astsubay çavuş rütbesinin aylığından fazla derece ve kademe aylığı alanlar; daha önce emsal oldukları uzman jandarma veya uzman erbaşların derece, kademe ve yükselecekleri yeni derece ve kademe aylıklarına göre aylık almaya devam ederler. Ancak, yükselecekleri astsubaylık rütbe ve rütbe kıdemliliğindeki derece ve kademe aylıkları, daha önce emsal oldukları uzman jandarma veya uzman erbaşların derece ve kademe aylıklarına eşit veya fazla hale gelince, emsali astsubaylar hakkındaki aylık derece ve kademelerine tabi tutulurlar.
(5. Paragraf 13.07.2022 tarih ve 31892 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7415 Sayılı Kanunun 6. Maddesi ile Eklenmiştir) Rütbe terfi veya rütbe kademeliliği sırasında bulunmadıkları hâlde yükseköğrenim intibakı yapılan astsubaylardan maaş derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, bir üst maaş derecesinin birinci kademesine yükseltilirler.
- Uzman jandarma çavuşlar ile uzman çavuşların gösterge tablosu Ek - IX sayılı cetvelde gösterilmiştir.
(09.08.1993 tarih ve 499 sayılı KHK.nin 20 nci maddesiyle değişen şekli.) Ancak yukarıdaki gösterge rakamlarına;
- Subaylar için I sayılı ek gösterge cetvelinde, (109 uncu maddeye göre astsubaylıktan subay olanlar dahil)
- Astsubaylar için III sayılı ek gösterge cetvelinde,
- Askeri hakimler için IV sayılı ek gösterge cetvelinde,
rütbe ve derecelere göre belirlenen ek gösterge rakamları eklenir.
Ancak, Askeri hakim ve savcılar için IV sayılı ek gösterge cetvelinde veya özel kanunlar gereğince saptanan ek gösterge rakamları I sayılı cetvelde eşidi rütbeleri itibariyle saptanan ek gösterge rakamlarından farklı ise, kendilerine fazla olan ek gösterge rakamları uygulanır.
(1) "Ek-VIII sayılı cetvelde" İbaresi 23.06.2022 tarih ve 31892 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7415 Sayılı Kanunun 6. Maddesi ile "EK-VIII/A ve EK-VIII/C sayılı cetvellerde" şeklinde değişmiş ve Altı Çizili İbare eklenmiştir.