|
1412 Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu
(CMUK)
|

20.04.1929 1172
|
|
Kabul Tarihi |
04.04.1929 |
|
1412 Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu
(CMUK) |
|
ÜÇÜNCÜ KİTAP
Kanun Yolları
İKİNCİ FASIL
İtiraz
! Mülga İçerik !
Madde 0299: itirazın tetkiki mercileri ve usulü
(05.03.1973 tarih ve 1696 sayılı Kanunun 39 uncu maddesiyle değişen şekli.) İtirazı incelemeye yetkili merciler aşağıda gösterilmiştir:
- (21.05.1985 tarih ve 3206 sayılı Kanunun 82 nci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)
- Sulh hakiminin kararlarına karşı yapılan itirazların incelenmesi yargı çevresi içinde bulundukları asliye mahkemesi başkan veya hakimine aittir.
Sulh işleri asliye hakimi tarafından görülüyorsa itirazı inceleme yetkisi ağır ceza işlerini gören mahkeme başkanınındır. Sulh işleri asliye mahkemesi üye veya üye yardımcılarından biri tarafından görülüyorsa itirazı incelemeye o mahkemenin başkanı yetkilidir.
- (18.11.1992 tarih ve 3842 sayılı Kanunun 27 nci maddesiyle değişen şekli.) Mahkeme naibi ve istinabe olunan hakim kararları aleyhine yapılacak itirazların incelenmesi, mensup oldukları asliye veya ağır ceza mahkemesinin hakim veya başkanına ve asliye mahkemesi hakim ve başkanı tarafından verilen kararlar aleyhindeki itirazların incelenmesi yargı çevresinde bulundukları ağır ceza mahkemesine ve bu mahkeme ile başkanı tarafından verilen kararlar hakkındaki itirazların incelenmesi, o yerde ağır ceza mahkemesinin birden fazla dairesi bulunması halinde, numara olarak kendisini takip eden daireye; son numaralı daire için bir numaralı daireye; o yerde ağır ceza mahkemesinin tek dairesi bulunması halinde ise, en yakın ağır ceza mahkemesine aittir.
- Yargıtay dairelerinin esas mahkeme sıfatı ile baktıkları davalardaki ilk ve son duruşmalarda itirazları:
- Yargıtay üyesinin kararı aleyhine mensup oldukları daire başkanı,
- Yargıtay daire başkanının kararı aleyhine diğer daire başkanı,
- Yargıtay dairesinin kararı aleyhine diğer daire tetkik eder. Diğer daireden maksat sayı itibariyle takibeden ceza dairesidir. Sonuncu daire bahis konusu ise birinci dairedir.
Karar aleyhine yapılan itiraz, kararı veren makama verilecek bir dilekçe veya o hususta bir tutanak yazılmak üzere zabıt katibine yapılacak bir beyan ile olur. Tutanak beyanını ve imzayı mahkeme başkanı veya hakim tasdik eder.
Acele hallerde itiraz, incelemeyi yapacak makama da arz olunabilir.
Kararına itiraz olunan makam, itirazı varit görürse o kararı düzeltir. Aksi takdirde hemen ve nihayet üç gün içinde itirazı incelemeye yetkili olan mercie gönderir.
