|
1512 Noterlik Kanunu
|

05.02.1972 14090
|
|
Kabul Tarihi |
18.01.1972 |
|

1512. Noterlik Kanunu
|
|
ONÜÇÜNCÜ KISIM
Türkiye Noterler Birliği
Madde 0164: Adalet Bakanlığının gözetim ve denetimi, organların görevden uzaklaştırılması ve görevlerine son verilmesi
(18/1/1972 tarih ve 1512 sayılı Kanunun hükmüdür.) Adalet Bakanlığı, Türkiye Noterler Birliği ile birliğin mahalli organları olan odalar üzerinde gözetim ve denetim hakkına sahiptir. Bu sebeple birlik ve odaların hesap ve işlemlerini Adalet müfettişleri veya Cumhuriyet savcılarına denetletebilir.
Adalet Bakanlığının bu kanun gereğince Türkiye Noterler Birliği organlarının karar ve işlemleri hakkındaki tasarruflarına Birliğin görevli organları tarafından uyulması zorunludur. Bakanlık kararı aleyhine süresi içinde Danıştay'a başvurulmamış olmasına rağmen bu kararın Birliğin görevli organınca, kanuni bir sebep bulunmaksızın yerine getirilmemesi veya eski kararda direnme niteliğinde yeni bir karar verilmesi halinde, Bakanlık, o Birlik organının feshine karar verilmesi için keyfiyeti Danıştay'a bildirir. Danıştay, bildirme tarihinden itibaren en geç üç ay içinde karar verir. Feshi istenen organ üyelerinin cezai sorumlulukları saklıdır.
Danıştay'ın fesih kararı vermesi halinde, feshedilen organın yerine en geç bir ay içinde yenisi seçilir. Yeni seçilen üyeler eskilerin süresini tamamlarlar.
Feshedilen organın Adalet Bakanlığının kararına aykırı olarak yaptığı tasarruflar hükümsüzdür.
Madde 0164: Adalet Bakanlığının gözetim ve denetimi, organların görevden uzaklaştırılması ve görevlerine son verilmesi
(2. Fıkranın: 18.06.1997 tarih ve 4276 sayılı Kanunun 27 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Bu Kanunun 163 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen yasaklara uymayan Türkiye Noterler Birliğinin merkezdeki sorumlu organları ile noter odalarının başkan ve yönetim kurullarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine Adalet Bakanlığının isteği uyarınca bulundukları yer Cumhuriyet savcılığının açacağı dava üzerine o yerdeki asliye hukuk mahkemesince karar verilir. Yargılama, basit usule göre yapılır ve en geç üç ay içinde sonuçlandırılır.
(6 ve 7. Fıkranın: 18.06.1997 tarih ve 4276 sayılı Kanunun 27 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Türk Devletinin varlık ve bağımsızlığının, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğünün, toplumun huzurunun korunması ve Devletin Anayasada belirtilen temel niteliklerini tehdit edici faaliyetlerin önlenmesi bakımından gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mahallin en büyük mülkiye amiri, birliğin seçimle gelen merkezdeki organları ile odaların başkan ve yönetim kurullarını geçici olarak görevden uzaklaştırabilir.
Görevden uzaklaştırma kararı, dayanakları ile birlikte üç gün içinde ikinci fıkrada sözü edilen mahkemeye bildirilir.Mahkeme,görevden uzaklaştırma kararının yerinde olup olmadığını dosya üzerinde inceleyerek bu konudaki kesin kararını en geç on gün içinde verir. Görevden uzaklaştırmanın yerinde olduğuna mahkemece karar verilmesi halinde üçüncü fıkra hükümleri uygulanır.