|
1632 Askeri Ceza Kanunu
|

15.06.1930 1520
|
|
Kabul Tarihi |
22.05.1930 |
|

1632 Askeri Ceza Kanunu
|
|
BİRİNCİ KISIM
Askeri Suçlar ve Kabahatler ve Cezalar
ÜÇÜNCÜ BAP
Cürümler ve Cezaları
BİRİNCİ FASIL
Hiyanet
Madde 0056: Milli Müdafaaya hiyanet
(08.06.1959 tarih ve 7331 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (21.08.1940 tarih ve 3914 Sayılı Kanunun hükmüdür.)
- Bu maddede gösterilen fiilleri işleyenler ve bunlara teşebbüs edenler (Milli Müdafaaya hiyanet) cürmünden dolayı aşağıda yazılı cezalarla cezalandırılırlar:
- Türk Ceza Kanununun 133 üncü maddesinde ve 136 ncı maddesinin siyasi ve askeri casusluğa dair üçüncü fıkrasında yazılı cürümleri işleyenlere Türk Ceza Kanununa göre ceza verilir. Bu cürümleri seferberlikte veyahut Türkiye Cumhuriyetini tehdit eden yakın bir harb tehlikesi mevcut olduğunu gösteren fevkalade zamanlarda işleyenler veya işlemeğe teşebbüs edenler, 136 ncı maddenin son fıkrasında suçlunun taksirine müstenit olarak yazılı olan haller hariç olmak üzere ölüm cezası ile cezalandırılır.
- Doğru olması halinde askeri veya siyasi bir sır teşkil edecek olan evrak ve vesaiki vesair maddeleri Milli Müdafaaya hiyanet maksadiyle sahte olarak vücude getiren veya bu suretle vücuda getirilmiş olduğunu bildiği halde bunları ayni maksatla bir başkasına bildiren veya tevdi edenler hakkında on beş seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası verilir.
Fiil seferberlikte veyahut Türkiye Cumhuriyetini tehdit eden yakın bir harb tehlikesi mevcut olduğunu gösteren fevkalade zamanlarda işlenmiş ise failleri ölüm cezası ile cezalandırılırlar.
- A ve B bentlerinde yazılı cürümlerden birini veya bazılarını işlemek üzere iki veya daha ziyade kimseler aralarında ittifak ederlerse bunlardan her biri sekiz seneden on beş seneye kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılır. Fiil seferberlikte veyahut Türkiye Cumhuriyetini tehdit eden yakın bir harb tehlikesi mevcut olduğunu gösteren fevkalade zamanlarda işlenmiş ise failleri müebbet ağır hapis cezasiyle cezalandırılırlar.
- A ve B bentlerinde yazılı hiyanet cürümlerini işlemeyi bir kimseden talep veya bu cürümleri işlemek için hizmetini arz veyahut böyle bir talebi veya arzı kabul edenler hakkında da bu bentlerde yazılı cezalar aynen verilir. Eğer böyle bir talep veya arz veya kabul yazılı şekilde vukubulmuşsa, bu yazının fail tarafından mücerret gönderilmiş olmasiyle cürüm tamam olur.
- A, B bentlerinde yazılı hiyanet cürümlerden birini veya bazılarını işlemek üzere bir teşekkül kuranlar, tanzim ve sevk ve idare edenler üç seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis ve böyle bir teşekküle yalnız iştirak edenler bir seneden üç seneye kadar ağır hapis cezasiyle cezalandırılırlar.
Fiil seferberlikte veyahut Türkiye Cumhuriyetini tehdit eden yakın bir harb tehlikesi mevcut olduğunu gösteren fevkalade zamanlarda işlenmiş ise teşekkül kuranlar, tanzim ve sevk ve idare edenler ölüm ve böyle bir teşekküle iştirak edenler müebbed veya onbeş seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis cezasiyle cezalandırılırlar.
- C, D, E bentlerinde yazılı hallerde her hangi bir suretle olursa olsun cürmün işlenmesine mani olan suçortağı cezadan kurtulur.
- (1) Türk Ceza Kanununun 127 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yazılı olan, milli menfaatler aleyhine yabancıdan menfaat veya vaad kabul eden vatandaşla bu maksatla para veren veya menfaat temin veya vaadeden yabancılar bu fıkra hükümlerine göre cezalandırılırlar. Fiil seferberlikte veyahut Türkiye Cumhuriyetini tehdit eden yakın bir harb tehlikesi mevcut olduğunu gösteren fevkalade zamanlarda işlenmiş ise, failleri ölüm cezasiyle cezalandırılır.
Eğer para veya menfaat, yazılı bir beyan ile talep veya kabul ve taahhüt edilmiş ise, fail tarafından bu beyanın mücerret gönderilmiş olmasiyle fiil tamam olur.
Bu bentde yazılı cürümler ancak Milli Müdafaa Vekilinin talebi üzerine takip olunur. Talebin geri alınması caizdir.
- Az vahim hallerde yukarıki bentte yazılı ölüm cezaları yerine müebbet ağır hapis veya on beş seneden aşağı olmamak üzere muvakkat ağır hapis cezası verilir.
Madde 0056: Milli Müdafaaya hiyanet
(21.08.1940 tarih ve 3914 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (22.05.1930 tarih ve 1632 Sayılı Kanunun hükmüdür.)
- Seferberlikte bir düşman kuvvetine yardım etmek veya Türkiye Cumhuriyeti ve yahut müttefikleri kuvvetlerine fenalık yapmak niyet ve kastiyle aşağıda yazılan cürümlerden birini işleyenler hiyaneti harbiyeden (M. 55) dolayı ölüm cezasiyle cezalandırılır.
- Türk Ceza Kanununun 128, 129, 132, 133, 134, 135, ve 140 ıncı maddelerinde yazılı olan suçlardan birini yapmak.
- Silah taşımağa kabiliyeti olan kimseleri düşman tarafına geçirmek ve yahut Türkiye ve müttefikleri harb kuvvetlerine mensup şahısları düşman tarafına gitmeğe teşvik etmek.
- Türkiye Cumhuriyeti veya müttefik bir devletin harb kuvvetleri içinde fesat ve isyana sebep olmak.
- Nöbetçilere ve karakollara mahsus mahrem talimatı ve tenbihleri parolaları veya parola işaretlerini ifşa etmek.
- Düşman karşısında haberleri veya hizmete mütaallik tebliğleri tahrif etmek veya doğrusunu yapmada ihmal etmek.
- Türkiye veya müttefikleri kıtaatına karşı olan bir teşebbüste düşmana kılavuzluk etmek ve yahut muharip bulunan Türkiye'ye ve müttefikleri kıtaatına kılavuz iken onları yanlış yola götürmek.
- Düşman karşısında kıtaatı tehyiç edecek veya yanlış hareketlere ve fiillere sevkeyleyecek tarzda her hangi askeri veya sair bir işareti vermek ve yahut firara teşvik etmek veya dağılmış olan askerlerin toplanmasına mani olmak.
- Bir hizmet emrini kamilen veya kısmen yapılmamış bırakmak ve yahut kendiliğinden değiştirmek.
- Düşman ordusunda veya donanmasında ve yahut düşman memleketinde bulunan şahıslar ile harbin idaresine taallük eden hususlara dair sözle yazıyle veyahut sair muhabere vasıtasiyle münasebette bulunmak ve yahut böyle bir münasebete tavassut etmek.
- Düşman beyanname ve ilanlarını orduda yaymak ve dağıtmak.
- Kıtaatı iaşe vazifesiyle mükellef iken bu vazifede ihmal etmek.
- Harb esirlerini serbest bırakmak veya kaçırmak.
- Muhaberelerde kullanılan işaretleri havi mecmuaları veya hulasasını düşmana iblağ etmek.
- Deniz ve hava gemilerinin ve tayyarelerin harb aletlerini veya makina ve teçhizatını harb ve imha ve her ne suretle olursa olsun harb etmek kabiliyetini tenkis ve iptal etmek.
- Yukarıda sayılan cürümler hakkında az vahim hallerde fail, müebbeden ve yahut on seneden az olmamak üzere muvakkaten ağır hapis cezasiyle cezalandırılır.
