|
1632 Askeri Ceza Kanunu
|

15.06.1930 1520
|
|
Kabul Tarihi |
22.05.1930 |
BİRİNCİ KISIM
Askeri Suçlar ve Kabahatler ve Cezalar
ÜÇÜNCÜ BAP
Cürümler ve Cezaları
ÜÇÜNCÜ FASIL
Yoklama Kaçağı, Bakaya, Saklı, Firar
Madde 0067: Yabancı memlekete firar edenlerin cezaları
(29.01.2004 tarih ve 25361 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5080 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Aşağıda yazılı fiilleri işleyen asker kişiler, yabancı ülkeye kaçmış sayılarak bir seneden beş seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar:
-
(Bent 22.06.2017 tarih ve 30104 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 691 Sayılı Khk ile [7069/3 md. ile Aynen Kabul] Değişmiştir.) İzinli olduğu durumlar hariç, ülke sınırları dışında üç günü geçirenler.
- Ülke sınırları dışındaki bir askerî birlik veya görev yerinden, deniz veya hava aracından kaçıp da bu durumda üç günü geçirenler.
- Ülke sınırları dışındaki bir askerî birlikten, deniz veya hava aracından herhangi bir nedenle ayrı düşüp de askerî veya sivil bir Türk resmî makamına veya müttefik devlet makamlarına özürsüz olarak müracaat etmeksizin üç günü geçirenler.
- Harp esiri iken serbest bırakılıp da askerî veya sivil bir Türk resmî makamına veya müttefik devlet makamlarına teslim olmak üzere harekete geçme imkânı doğduğu halde, özürsüz olarak hareketsiz kalan ve bu durumda üç günü geçirenler.
Aşağıda yazılı hallerde üç seneden yedi seneye kadar hapis cezası verilir:
- Fail beraberinde silah, mühimmat, savaş araç veya gerecini götürmüş ise.
- Fail hizmet yaparken kaçmış ise.
- Fail mükerrir ise.
Seferberlik ve savaş halinde, bu maddede yazılı mehil bir güne iner. Bu maddedeki suçu seferberlikte işleyenlere beş seneden, savaş halinde işleyenlere ise yedi seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası verilir.