|
1918 Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun
|

12.01.1932 2000
|
|
Kabul Tarihi |
07.01.1932 |
! Mülga İçerik !
|
1918 Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun |
|
İkinci Fasıl
Aramalar
Madde 0008:
(17.01.1940 tarih ve 3777 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Hususi evlerle müştemilatında arama:
- Mahallin en büyük mülkiye amirinin vereceği yazılı izinle,
- Salahiyetli memurun izni bulunmadığı halde köylerde muhtar veya vekilinin ve bunlar da bulunmadığı takdirde ihtiyar heyetinden iki kişinin huzuriyle,
- Arama izni verenlerin evlerinde arama icap ettiği takdirde mafevk idare amirinin izniyle yapılır.
Hususi ev aramaları salahiyetli memurlarca, ihtiyar heyetleri arasından ve bulunmadığı takdirde mahalle veya köy halkından en az iki kişinin huzuriyle yapılır. Muvazzaf ve müstahdem subaylarla askeri memurların kendilerinin oturdukları yerlerde arama, mafevk veya hem rütbe bir subay huzuriyle yapılır.
İzin veren makamın iş'arı üzerine aramada bulunacak subayın izamına askeri merciler mecburdurlar.
Arama sırasında kaçakçılık suçunun işlendiğini gösteren veya bu suçun ispatına yarayacak olan evrak bulunursa sahibinin veya mümeyyiz olan hısımlarının, bunlar da bulunmadığı takdirde bu maddenin "B" bendinde yazılı kimselerin huzuriyle mühürlenir ve aramayı yapan kimselerce alınacak zabıt varakasının aslı ile birlikte tahkikat yapan gümrük muhafaza kıtaları subaylariyle gümrük ve muhafaza idareleri amirlerine verilir.
Bu mühür kaçakçılık tahkikatını yapanlar tarafından sahibinin huzuriyle, sahibi gelmez veya belli olmazsa ihtiyar heyetinden veya o yerde oturan kimselerden iki kişi bulundurularak açılır ve en kısa zamanda evrak tetkik edilir ve suçun işlendiğini gösterenlerle suçun ispatına yarayanlar ayrılarak tahkikat kağıtlariyle birlikte Cumhuriyet Müddeiumumiliğine ve askerliğe ait olan evrak da en yakın askeri adli amire gönderilir. Diğerleri imza mukabilinde hemen sahibine iade edilir. Zabıt muamelesine karşı alakalılarca Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda yazılı sebep ve usul dairesinde vazifeli merciler nezdinde itiraz olunabilir.
Kaçak eşya ile girilirken veya çıkılırken görülen veyahut kaçakçılık sayılan her hangi bir işin yapıldığı zahiri delilleriyle tesbit edilen yerlerde usulü dairesinde ve hemen aramak için gündüz izin almağa lüzum yoktur.
Bu hallerde arama (A, B, C) fıkraları hükümleri dairesinde gece dahi yapılır.
