ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
1918
Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun

12.01.1932
2000
Kabul Tarihi 07.01.1932

! Mülga İçerik !

1918
Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun

İkinci Fasıl
Aramalar



Madde 0011: (29.08.1956 tarih ve 6829 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Gümrük Kanununun 7 inci maddesi gereğince tayin olunan kapı ve yollardan başka yerlerden girmek, çıkmak veya geçmek memnudur.

Bu yerlerde tesadüf edilecek eşhas ve her nevi nakil vasıtaları salahiyetli memurlar tarafından durdurulur ve şahısların eşya yük ve üzerleri ve nakil vasıtaları aranır.

(26.07.1983 tarih ve 2867 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) "Dur" ihtarını itaat etmeyen şahıslar hakkında evvela havaya ateş etmek suretiyle bu ihtar tekrar edilir. Bu ihtara da riayet edilmezse selahiyetli memurlar silah kullanmaya yetkilidir. Ancak silahla mukabeleye yeltenilmesi veya meşru müdafaa durumuna düşülmesi veya Bakanlar Kurulunca ihdas edilen emniyet bölgelerinde dur ihtarına itaat edilmemesi hallerinde selahiyetli memurlar doğruca hedefe ateş edebilirler.

Silahla techiz edilmiş zabıta ve gümrük muhafaza memurlarının memleket dahilinde tesadüf edecekleri kaçakçılar hakkında da yukarıdaki fıkralar ahkamı tatbik olunur.

Gümrük mıntakası dahilinde havaya silah atmak suretiyle vakı dur ihtar ve işaretine itaat etmiyen canlı, cansız kara vasıtaları sürücülerine de salahiyetli memurlar silah istimaline mezundur.

Demiryol vasıtaları bu hükümden müstesnadır. Bunların durdurulmasını gerektiren ahvalde yapılacak muameleler istasyonlardaki tavakkufları sırasında icra olunur.

Kaçakçılığın men, takip ve tahkikiyle vazifeli jandarma veya gümrük muhafaza teşkilatı mensupları karasuları dahilinde veya gümrük mıntakalarında her nevi deniz vasıtalarına yanaşıp yük ve evrakını tetkike salahiyetlidir.

Sahillerde veya hudut teşkil eden nehir ve göllerde gümrük idaresi bulunmıyan yerlere izinsiz yanaşan veya kara ile yahut sair safinelerle ihtilat eden gemilerle ek ikinci maddenin IV üncü fıkrası hükmüne riayet etmiyen her nevi deniz vasıtaları hakkında dahi, hangi tonajda olursa olsun yukardaki fıkra hükmü tatbik olunur.

Karasularımızda ve gümrük mıntakalarında jandarma veya gümrük muhafaza teşkilatı mensuplarının yanaşmasına müsaade etmiyerek kaçan veya kaçmaya teşebbüs eden her nevi deniz vasıtalarına beynelmilel deniz işaretlerine göre gündüz filama ve gece mors ve emsali işaretlerle durması ihtar olunur.

Bu ihtara riayet etmiyen vasıtaya ihtar mahiyetinde top veya sair silahlarla ateş edilir. Bunada riayet etmeyip kaçmaya devam ettiği takdirde durmaya mecbur edecek şekilde üzerine ateş edilir.

Mücbir bir sebep olmaksızın gümrük idaresi bulunmıyan bir mahalle inen veya kalkan hava sefineleri hakkında da kara vasıtalarına tatbik olunan hüküm uygulanır.