|
1918 Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun
|

12.01.1932 2000
|
|
Kabul Tarihi |
07.01.1932 |
|

1918 Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun
|
|
Üçüncü Fasıl
Cezai Hükümler
Birinci Kısım
Münhasıran Gümrüklere Ait Cezai Hükümler
Madde 0020:
(05.06.1985 tarih ve 3217 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (26.07.1983 tarih ve 2867 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Her ne şekilde olursa olsun hile yahut suistimal gibi kanun dışı yollarla veya gerçeğe aykırı her türlü beyanname veya belge ibrazı ile gümrüğü yanıltarak muamelesini yaptırmak suretiyle eksik resim veya vergi ödemek veya vergi veya resimleri ödememek, ödenmeksizin ödenmiş veya muamelesi yaptırılmış veya vergi veya resme tabi olduğu halde muafiyete tabi mal gibi gösterilmek veya ithali yasak veya tekele tabi bir malı, ithali yasaklanmamış olarak veya tekel dışında göstermek suretiyle, memlekete mal veya eşya ithal edenler veya ithale teşebbüs eyleyenler iki seneden beş seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Mal veya eşyanın da müsaderesine hükmolunur.
Ayrıca vergi veya resimleri noksan verilen mal veya eşya için bu noksanlığın, vergi veya resimleri ödenmemiş olan mal veya eşya içinde tekmil vergi veya resimlerin, yasak veya tekele tabi madde ve mallar için gümrüklenmiş piyasa değerinin beş misli ağır para cezası hükmedilir.
Mal veya eşyanın yakalanamaması halinde yukarıdaki fıkrada yazılı ağır para cezasına gümrüklenmiş piyasa değeri de ilave olunur.
Madde 0020:
(26.07.1983 tarih ve 2867 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (29.08.1956 tarih ve 6829 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Hakikata aykırı beyanname ita edilmek veya her ne şekilde olursa olsun hile yahut suistimal gibi kanunsuz yollarla muamelesi yaptırılarak eksik resim veya vergi ödenmek yahut vergi veya resimleri ödenmeksizin ödenmiş veya muamelesi yaptırılmış yahut vergi veya resme tabi olduğu halde muafiyete tabi mal gibi gösterilmek yahut ithali memnu veya inhisara tabi bir malı memnuiyet veya inhisar dışında göstermek suretiyle memlekete mal ve eşya ithal edenler veya ithale teşebbüs eyliyenler 1 seneden 5 seneye kadar hapis cezasiyle cezalandırılırlar. Mal ve eşyanın da müsaderesine hükmolunur.
Yukarda yazılı fiil ve hareketlere iştirak eden memur ve müstahdemler hakkında suça mürettep ceza bir misli artırılarak hükmolunur.
Ayrıca vergi veya resimleri noksan verilen mal ve eşya için bu noksanlığın, vergi veya resimleri ödenmemiş olan mal ve eşya için de tekmil vergi veya resimlerin, memnu yahut inhisara tabi madde ve mallar için gümrüklenmiş piyasa değerinin beş misli ağır para cezası hükmedilir.
Mal ve eşyanın yakalanamaması halinde yukarıki fıkrada yazılı ağır para cezasına gümrüklenmiş piyasa değeri de ilave olunur.
Bu madde hükümlerine muhalefetten dolayı yakalanan eşya ile hüküm ve tahsil edilecek para cezaları hakkında (60) ncı madde hükmü tatbik olunur.
Suç, 5383 sayılı Gümrük Kanununun 152 nci maddesinde tasrih edildiği şekilde mal ve eşya gümrükte iken meydana çıkarılmış veya yakalanmış ise bu takdirde mezkür maddeye göre ve yalnız para cezası üzerinden alakalılara ikramiye de verilir.
Para cezasının tahsili kanunen mümkün olmadığı takdirde müstehiklerin hissesi eşya bedelinden derhal tesviye olunur.
Madde 0020:
(29.08.1956 tarih ve 6829 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (17.01.1940 tarih ve 3777 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Hakikate aykırı beyanname verilmek veya her hangi bir hile veya suistimal ile muamelesi yaptırılarak eksik resim ve vergi verilmek veyahut vergi ve resimleri verilmeksizin verilmiş ve muamelesi yaptırılmış veya vergi ve resme tabi olduğu halde muafiyete tabi mal gibi gösterilmek suretiyle memlekete eşya soktukları anlaşılanlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Bundan başka vergi ve resimleri verilmiyen eşyanın o yerdeki resimlenmiş piyasa değerinin iki katı ve eksik vergi ve resim verilerek geçirme hallerinde bu eksikliğin beş katı ağır para cezası hükmolunur.
Bu hareketlere iştirak eden memurlar hakkında verilecek ceza bir kat artırılır.
Madde 0020:
(17.01.1940 tarih ve 3777 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (07.01.1932 tarih ve 1918 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Hakikat hilafına beyanname vermekle veya herhangi bir hile ve sui istimal ile muamelesi yaptırılarak noksan resim verilmek veyahut gümrük resmi verilmeksizin resmi verilmiş ve muamelesi yaptırılmış mal gibi gösterilmek suretiyle memlekete eşya ithal ettikleri anlaşılanlar hakkında 1 seneden 3 seneye kadar hapis ve resmi verilmiyen eşya kıymetinin iki misli ağır para cezası hükmolunur. Bu harekete iştirak eden memurlar hakkında verilecek ceza bir misli artırılır.
