ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
1918
Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun

12.01.1932
2000
Kabul Tarihi 07.01.1932

1918
Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun

Üçüncü Fasıl
Cezai Hükümler

İkinci Kısım
Gümrük ve İnhisar Kaçakçılığına Ait Cezai Hükümler

Madde 0023:

  1. (2 nci fıkranın 3 üncü bendi: 26.07.1983 tarih ve 2867 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (01.09.1956 tarih ve 6846 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Satılması veya kullanılması memnu olmıyan kaçak maddeler ait olduğu gümrük veya inhisarlar idaresine ve bulunmıyan yerlerde mal memuruna ilmühaber mukabilinde teslim olunur.

    Yukarıdaki hükümler, gümrüklerce tutulan inhisar eşya ve maddeleri hakkında dahi caridir.

    Bu maddelerin ait oldukları inhisar idaresine tevdiinde, bedel ve resim aranmaz.



Madde 0023: (01.09.1956 tarih ve 6846 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (05.06.1933 tarih ve 2271 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Cezai hükümler faslının birinci kısmında yazılı suçlara mütaallik kaçak eşya müstesna olmak üzere gerek hariçten gelsin ve gerek dahilde bulunsun kaçak eşya ve maddeler derhal zaptolunur ve tutuldukları yere en yakın olan Hükümet merkezinde ve maznunun huzurunda zabıta memuriyle ait olduğu gümrük ve inhisarlar memurlarından ve bulunmadığı yerlerde malmemurlarından mürekkep bir heyet tarafından nevi ve adet ve miktarını bildiren bir zabıt varakası tanzim ve imza olunur.

Bunların arasında:

  1. Suçun sübut delili olmakla beraber mahiyetinin tayini fen ve ihtisas erbabının tahlil veya tetkikına bağlı bulunan memnu maddeler zabıta memurunun resmi mührü ile mühürlenerek bu baptaki zabıt varakasiyle birlikle Gümrük ve İnhisar İdaresine makbuz mukabilinde verilir.

  2. Kaçak olarak tutulan oyun ve sigara kağıdı, kibrit, çakmak gibi maddeler en yakın Gümrük va İnhisar İdaresi memurlarınca ve bulunmadıkları yerlerde ora Hükümetince ilişkilerin gözönünde yok edilir ve bu iş ikinci bir zabıt varakasına geçirilir. Suçlusu bilinmeyen veya kaçmış bulunan kaçak maddelerin tesbitinde ve yok edilmesinde suçlunun bulunması aranmaz.

    Kaçak olarak tutulan tütün ve sigaralar ile barut, ateşli ecza, infilaklı maddeler, saçma, fişek ve av malzemesi takdir edilecek bedel ile ilmühaber karşılığında İnhisar İdaresine verilir. Bunlardan kullanılmağa elverişli olmıyanlar o idarece ayırt edilerek yok edilir.

  3. Satılması veya kullanılması memnu olmıyan kaçak maddeler ait olduğu Gümrük veya İnhisarlar İdaresine ve bulunmıyan yerlerde malmemuruna ilmühaber mukabilinde teslim olunur.

Yukarıki hükümler, gümrüklerce tutulan inhisar eşya ve maddeleri hakkında dahi caridir.

Bu maddelerin ait oldukları inhisar idarelerine tevdiinde, bedel ve resim aranmaz.

Madde 0023: (05.06.1933 tarih ve 2271 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (07.01.1932 tarih ve 1918 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Cezai hükümler faslının birinci kısmında yazılı suçlara mütaallik kaçak eşya müstesna olmak üzere gerek hariçten gelsin ve gerek dahilde bulunsun kaçak eşya ve maddeler derhal zaptolunur ve tutuldukları yere en yakın olan hükümet merkezinde ve maznunun huzurunda zabıta memuriyle ait olduğu gümrük ve inhisarlar memurlarından ve bulunmadığı yerlerde mal memurundan mürekkep bir heyet tarafından nevi ve aded ve miktarını bildiren bir zabıt varakası tanzim ve imza olunur.

Bunların arasında:

  1. Suçun sübut delili olmakla beraber mahiyetinin tayini fen ve ihtisas erbabının tahlil veya tetkikına bağlı bulunan memnu maddeler zabıta memurunun resmi mühürü ile mühürlenerek bu baptaki zabıt varakasiyle birlikte gümrük veya inhisar idaresine makbuz mukabilinde verilir.

  2. Oyun ve sigara kağıdı ve tütün ve kibrit ve çakmak, barut, eczayi nariye ve mevaddı infilakıyle, fişek ve av malzemesi, saçma gibi kaçak maddeler en yakın gümrük veya inhisar idaresinde ve bulunmadıkları yerlerde en yakın hükümet konağında alakadarların huzuriyle imha ve bu keyfiyet dahi ikinci bir zabıt varakasiyle tesbit ve imza olunur. Maznunu bulunmıyan veya firar etmiş olan kaçak maddelerin tespit ve imhasında maznunun huzuru aranmaz.

  3. Satılması veya kullanılması memnu olmıyan kaçak maddeler ait olduğu gümrük veya inhisar idaresine ve bulunmıyan yerlerde malmemuruna ilmühaber mukabilinde teslim olunur.

Yukarki hükümler gümrüklerce tutulan inhisar eşya ve maddeleri hakkında dahi caridir.

Bu maddelerin ait oldukları inhisar idarelerine tevdiinde bedel ve resim aranmaz.