ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
1918
Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun

12.01.1932
2000
Kabul Tarihi 07.01.1932

1918
Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun

Üçüncü Fasıl
Cezai Hükümler

İkinci Kısım
Gümrük ve İnhisar Kaçakçılığına Ait Cezai Hükümler



Madde 0025: (2 nci Fıkranın: 05.06.1985 tarih ve 3217 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) (12.06.1979 tarih ve 2248 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Para cezasının miktarı beşbin lirayı geçtiği takdirde, geçen miktar için yüz lira ve artığı bir gün hesabıyla ayrıca hafif hapis cezası da hükmolunur. Bu suretle verilecek hafif hapis cezası bir yılı geçemez.

(3 üncü Fıkranın: 05.06.1985 tarih ve 3217 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (12.06.1979 tarih ve 2248 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Yukarıki fıkralar dışında kalan ve bu Kanunda ayrıca cezası bulunmayan her nevi kaçakçılık suçları failleri bir seneden beş seneye kadar hapis cezasıyla birlikte gümrük kaçağı eşyanın gümrüklenmiş değerinin, inhisar kaçağı maddeler için CİF değeri ile birlikte hususi kanunlarında yazılı para cezasının veya resminin birer misli ağır para cezasıyla cezalandırılır. Ve bu nevi eşya ve maddelerin de müsaderesine hükmolunur.

Madde 0025: (12.06.1979 tarih ve 2248 sayılı Kanunun 25 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (29.08.1956 tarih ve 6829 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yazılı haller haricinde, kaçak inhisar maddelerini istimal veya istihlak maksadiyle yanlarında veya her hangi bir yerde bulunduranlar ile gümrükten kaçırılarak yurda sokulmuş eşyayı kaçak olduğunu bilerek kendisinin veya başkalarının ihtiyaçlarında kullanmak üzere yurt içinde satın alan veya bilerek yanlarında yahut her hangi bir yerde bulunduranlar gümrük kaçağı eşyanın gümrüklenmiş değerinin, inhisar maddeleri için hususi kanunlarında yazılı para cezasının birer misli hafif para cezası ile cezalandırılır. Madde ve eşyanın müsaderesine de hükmolunur. Bu suretle hükmolunacak hafif para cezası 10 liradan aşağı olamaz.

Para cezasının miktarı (50) lirayı tecavüz ettiği takdirde tecavüz eden miktar için her üç lira ve küsuru bir gün hesabiyle ayrıca hafif hapis cezası da hükmolunur. Bu suretle verilecek hafif hapis cezası bir seneyi geçemez.

Yukarıki fıkralar dışında kalan ve bu kanunda ayrıca cezası bulunmıyan her nevi kaçakçılık suçları failleri bir seneden beş seneye kadar hapis cezasiyle birlikte gümrük kaçağı eşyanın gümrük resmi ile sair devlet resimleri tutarının, inhisar kaçağı maddeler için hususi kanunlarında yazılı para cezasının birer misli ağır para cezası ile cezalandırılır ve bu nevi eşya ve maddelerin de müsaderesine hükmolunur.

Eşya ve maddelerin müsadere edilememesi veya memnu eşya ve maddelerden madut bulunması veya bunlar için hususi kanunlarında para cezası tayin edilmemiş olması hallerinde hükmolunacak para cezasına bunların gümrüklenmiş piyasa değeri miktarınca bir meblağ ilave olunur.

Kaçırılan eşya veya maddenin sif değeri (1 000) liradan aşağı olduğu takdirde 3 üncü fıkrada yazılı cezalar yarı nispetinde indirilerek hükmolunur.

Madde 0025: (29.08.1956 tarih ve 6829 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (17.01.1940 tarih ve 3777 Sayılı Kanunun hükmüdür.) 14 üncü maddenin birinci fıkrası dışında kaçak inhisar eşyasını istimal veya istihlak etmek üzere yanında veya her hangi bir yerde bulunduranlar ile gümrükten kaçırılarak yurda sokulmuş eşyayı kaçak olduğunu bilerek kendi ihtiyacında kullanmak üzere yurtiçinde satın alan veya yanında veya her hangi bir yerde bulunduranlardan kaçak gümrük eşyasının gümrüklenmiş değerince ve inhisar eşyası için hususi kanunlarında yazılı miktarda hafif para cezası alınır ve eşya müsadere olunur. Bu cezalar bir liradan aşağı olamaz ve lira kesintileri tam lira sayılır.

Kaçak gümrük eşyasının tutulduğu yerdeki gümrüklenmiş değeri ve inhisar kaçağı eşyanın hususi kanunlarında yazılı para cezası yirmi lirayı geçerse birinci fıkrada yazılı istimal ve istihlak kaçakçılığı fiiline terettüp edecek hafif para cezasının her bir lira veya küsuru için ayrıca bir gün hesabiyle hafif hapis cezası da hükmolunur ve eşya müsadere edilir.

Yukarıki fıkralar hükmü tatbik olunmayacak olan ve birinci maddede sayılan sair suçlar için altı aydan üç yıla kadar hapisle beraber gümrük resmine tabi işlerde tutulan eşyanın gümrük resmiyle sair Devlet resimleri tutarınca ağır para cezası ve inhisara tabi işlerde hususi kanun ve nizamnamelerindeki para cezası hükmolunur ve eşya müsadere edilir.

Kaçak gümrük eşyası, kaçakçının veya vasıta, yatak ve ortaklar gibi kaçakçılıkta iştiraki olan kimselerin elinden çıkmış olması sebebiyle müsadere edilemediği veya memnu eşyadan bulunduğu hallerde veya hususi kanun ve nizamnamelerinde para cezası bulunmıyan yerlerde yukarıdaki fıkrada yazılı hapis cezasiyle birlikte kaçak eşyanın gümrüklenmiş piyasa değerinin; memnu eşya için takdir edilecek değerin iki katı ağır para cezası hükmolunur.

Kaçakçılığı men, takip ve tahkik ile mükellef memurlardan birinci fıkrada yazılı suçu işleyenler hakkında ikinci fıkra cezası ve ikinci fıkraya uyan suçları için o fıkrada yazılı cezaların iki katı ve üçüncü ve dördüncü fıkraya giren suçları için de üçüncü fıkrada yazılı hapis cezasının en yüksek haddiyle beraber dördüncü fıkraya göre bulunan değerlerin üç katı ağır para cezası hükmolunur. Başka memurların o fıkralara uyan suçları için muayyen olan cezaları yarıya kadar artırılır. Ancak bu suretle verilecek cezalar üçüncü fıkrada yazılı cezanın yüksek haddini geçemez.

Madde 0025: (17.01.1940 tarih ve 3777 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (07.01.1932 tarih ve 1918 Sayılı Kanunun hükmüdür.) 14 üncü madde hükmü hariç kalmak üzere inhisara tabi kaçak eşyayı istimal veya istihlak için nezdinde bulunduranlar ile gümrüğe ait kaçak eşyayı kaçak olduğunu bilerek şahsi ihtiyacında kullanmak kastiyle satın alan veya nezdinde bulunduranlardan, bu eşya serbestçe alınıp satılabilen mevattan ise mahalli rayicinin bir misli ve inhisara tabi ise 20 lira hafif para cezası alınır ve eşya müsadere olunur. Kaçak maddelerin rayici veya inhisar kanunlarındaki cezası 20 lirayı geçen kaçakçılarda bu hüküm tatbik olunmaz.

Yukarki fıkra hükmü tatbik olunmıyacak olanlarla birinci maddede sayılan sair suçlar için 6 aydan 3 seneye kadar hapis ile beraber gümrük resmine tabi işlerde tutulan eşyanın gümrük resmiyle sair Devlet resimlerine muadil para cezası ve inhisara tabi işlerde hususi kanun ve nizamlarındaki para cezası hükmolunur ve eşya müsadere edilir.

Kaçak gümrük eşyasının ele geçirilmediği veya memnu eşyadan bulunduğu hallerde veyahut hususi kanun ve nizamnamelerinde para cezası bulunmıyan yerlerde kaçak mal kıymetinin iki misli para cezası alınır.

1701 numaralı Tütün İnhisarı Kanununun 62 nci maddesinde yazılı suçlara bu madde hükmü tatbik edilmez. İkinci fıkrada yazılı suçları işleyenler kaçakçılığın meni ve takip ve tahkik ile mükellef memurlardan ise o fıkradaki cezanın en yüksek derecesi hükmolunur. Bunlardan maada memurlara verilecek ceza bir seneden aşağı olamaz.