|
1918 Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun
|

12.01.1932 2000
|
|
Kabul Tarihi |
07.01.1932 |
|

1918 Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun
|
|
Dördüncü Fasıl
Usuli Hükümler
Madde 0054:
(29.08.1956 tarih ve 6829 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (07.01.1932 tarih ve 1918 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Kaçakçılık hadisesinin görüldüğü esnada tesbitine mütaallik bulunan zabıt varakaları:
- Hangi senenin hangi ay ve gününde nerede tanzim olunduğunu ve yazanların resmi sıfat ve hüviyetlerini ve icrası amirin yazılı iznine bağlı olan işlerde bu iznin tarih ve numarası;
- Vakayi ve delilleri ve suçu vücude getiren eşya ve alat ve edevatın ve nakil vasıtalarının mahiyet ve miktar ve vasıflarını ve nerede ve ne suretle görülüp zaptedilmiş olduklarını;
- Maznunun isim ve hüviyet ve sanat ve mahalli ikametiyle ifadesini;
Muhtevi olmak ve tanzim eden memur ile maznun ve hariçten hazır bulunan en az iki kimse tarafından imza olunmak lazımdır. Bu şartları tamamen haiz olarak bu kanunun 3 üncü maddesinde yazılı memurlar tarafından tanzim olunan zabıt varakaları ilk tahkikata tabi tutulmuş olan işlerin maadasında sahteliği ispat olununcaya kadar muteberdir.
Maznun, zabıt varakasını imzadan istinkaf ederse sebebini kendi el yazısı ile varakanın altına yazıp imza eder. Yazı bilmezse istinkaf sebebi hazır bulunanlar tarafından varaka altına yazılarak imza edilir.
Sebepsiz istinkaf halinde de keyfiyet bu veçhile tesbit olunur. Sebep beyaniyle istinkaf halinde hakim o sebeplerin mahiyetine göre tetkikat yapabilir.
Bu zabıt varakasının sahteliğini iddia halinde bunun iddia eden maznun mahkemeye sahtelik hakkında kanaat verecek deliller göstermeğe mecburdur.
Bu takdirde mahkeme bu müdafaayı tamika şayan görürse delillerini istima ve tetkik eder. Neticede maznunun iddiasını haklı gösterecek bazı sebepler karşısında kalırsa zabıt varakasını imza etmiş olan şahitleri çağırıp dinledikten ve başka delilleri var ise tetkik ettikten sonra hasıl edeceği kanaate göre kaçakçılık davasını intaç eder.
İşi sürüncemede bırakmak kastiyle sahtelik iddiasında bulunanlara yol gösterenden 100 liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezası alınmasına hükmolunur.
Bu kimseler avukat veya dava vekili iseler haklarında salahiyetli merciler tarafından ayrıca inzibati muamele de yapılır.
