|
1918 Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun
|

12.01.1932 2000
|
|
Kabul Tarihi |
07.01.1932 |
|

1918 Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun
|
|
Dördüncü Fasıl
Usuli Hükümler
Madde 0056:
(3 üncü Fıkranın: 26.07.1983 tarih ve 2867 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (29.08.1956 tarih ve 6829 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Ağır para cezasının 3 lirası bir gün hesabiyle hapse ve hafif para cezasının 3 lirası da bir gün hesabiyle hafif hapse çevrilir. 3 liraya baliğ olmıyan kesirler de 3 lira sayılır.
Madde 0056:
(4 üncü Fıkranın: 26.07.1983 tarih ve 2867 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (29.08.1956 tarih ve 6829 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Mahkümun cezasını çektiği her gün için para cezasından 3 lira indirildikten sonra geri kalan parayı öderse, para yerine kaim olan hapis ve hafif hapis cezası infaz edilmez.
Madde 0056:
(29.08.1956 tarih ve 6829 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (17.01.1940 tarih ve 3777 Sayılı Kanunun hükmüdür.) 55 inci madde haricinde kalan ve bu kanunda yazılı bulunan suçlara ait davalar münferid hakimli asliye mahkemeleri tarafından görülür.
Müştemi teşkilata tabi asliye hakimi bulunan yerlerde bu işleri görecek münferid hakimleri Adliye Vekaleti ayırır.
Bu hakimler kaza merkeziyle mukayyet olmaksızın hadise yerinde dahi davayı görüp bitirmek salahiyetini haizdir. Ölüm veya on sene veya daha fazla ağır hapis ve hapis cezalarını müstelzim kaçakçılık suçlarının muhakemesi salahiyetli ağır ceza mahkemelerine aittir.
Kaçakçılıktan dolayı gerek bu kanuna gerekse sair hususi kanunlara göre hükmolunan para cezalarına ait kati ilam Cumhuriyet Müddeiumumiliği tarafından resen alakalı idarelere verilir. Gerek bu ilamların ve gerekse gümrük komisyonlarınca verilip katileşen kararların taallük ettiği para cezalarını ödemeleri bu idarelerce yazılacak ihbarname ile mahküma tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren on beş gün zarfında para ödenmediği takdirde hapsen tazyik hükmü müstesna olmak üzere Tahsili Emval Kanunundaki usule göre mahkümun malına müracaat olunarak infaz edilir.
Mahkümun haczi ve satılması caiz malları bulunmaz ve bu suretle aczi tahakkuk ederse ilam Cumhuriyet Müddeiumumiliğine iade edilir ve Müddeiumumulikçe de ağır para cezası için bir gün hapis bir liraya ve hafif para cezası için bir gün hafif hapis üç liraya sayılmak üzere ödenmemiş para cezaları hapse ve hafif hapse çevrilir. Ağır para cezasının hapse tahvilinde lira kesirleri bir lira, hafif para cezasında ise üç liraya baliğ olmıyan kesirler üç lira olarak hesap edilir.
Mahkümun, mahpus kaldığı her gün için yukarıdaki fıkralar mucibince bir veya üç lira indirildikten sonra geri kalan parayı öderse para cezası yerine kaim olan hapis ve hafif hapis cezası icra olunmaz. Para cezası yerine çektirilen hapis veya hafif hapis cezaları üç seneyi geçemez.
Kendi talebi üzerine mahküm, para cezasından çevrilen hapis yerine Devlet, vilayet veya belediyelerce tayin olunacak nafıa işlerinde çalıştırılabilir. Bu suretle ifa edilen iki günlük hizmet bir gün hapis veya iki gün hafif hapis yerine geçer. Cumhuriyet Müddeiumumilerince tahsil olunacak para cezaları alakalı idarelere verilir.
Madde 0056:
(17.01.1940 tarih ve 3777 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (07.01.1932 tarih ve 1918 Sayılı Kanun hükmüdür.) 55 inci madde haricinde kalan ve bu kanunda yazılı bulunan suçlara ait davalar münferit hakimli asliye mahkemeleri tarafından görülür.
Müçtemi teşkilata tabi asliye hakimi bulunan yerlerde bu işleri görecek münferit hakimleri Adliye Vekaleti ayırır. Bu hakimler kaza merkeziyle mukayyet olmaksızın hadise yerinde dahi davayı görüp bitirmek salahiyetini haizdir. Ölüm veya on sene veya daha fazla hapis cezalarını müstelzim kaçakçılık suçlarının muhakemesi salahiyetli ağır ceza mahkemelerine aittir.
(3 üncü Fıkra: 05.06.1933 tarih ve 2271 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu kanunda yazılı ağır ve hafif para cezaları, ilişikli idarelerce hapis hükmü müstesna olmak üzere Tahsili Emval Kanununa göre tahsil olunur. Bu suretle alınamıyan ağır para cezaları Türk Ceza Kanununun hükümlerine göre hapse ve hafif para cezaları her üç lira ve küsuru için bir gün hesabiyle hafif hapse çevrilmek üzere Gümrük veya İnhisar İdarelerinin verecekleri müzekkereler, Cumhuriyet Müddeiumumiliklerince infaz olunur.
