- Kaçak şüphesi ile yakalanan ve 24 üncü madde gereğince tasfiye edilecek eşyalarda; çıkış kaçağı eşyanın FOB, giriş kaçağı eşyanın CIF kıymeti ödenecek ikramiyelerde esas alınır. Giriş kaçağı eşyanın CIF kıymeti, gümrük idaresince; çıkış kaçağı eşyanın FOB kıymeti, mahallin en büyük mülki amiri veya görevlendireceği memurun başkanlığında gümrük ve Hazine yetkilileri ile belediye temsilcisi ve varsa ticaret odası temsilcisinden oluşan heyet marifetiyle tespit edilir. Bu şekilde tespit edilen kıymetin kaçak eşya sahipli yakalanmışsa yüzde ellisi, sahipsiz olarak yakalanmışsa yüzde yirmibeşi müsadir ve muhbirlere ikramiye olarak ödenir.
Kaçak şüphesi ile yakalanan sigara kağıdı ve oyun kağıdı ile tekele tabi eşyanın muhbir ve müsadirlerine Gümrük ve Tekel Bakanlığınca tespit edilecek yerli emsali, yerli emsali yoksa CIF kıymeti üzerinden yukarıda belirtilen oranlara göre ikramiye ödenir.
- 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesine muhalefet suçlarından yakalanan silah ve mermiler ile Türk Ceza Kanununun 264 üncü maddesine muhalefet suçlarından yakalanan maddelerin olay tarihine göre Milli Savunma Bakanlığınca her yıl belirlenen değeri esas alınarak, sahipli olarak yakalanması halinde değerinin yüzde ellisi, sahipsiz yakalanması halinde değerinin yüzde yirmibeşi üzerinden ikramiye ödenir.
(04.07.1988 tarih ve 336 sayılı KHK.'nin 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Uyuşturucu madde yakalamalarında;
Her türlü uyuşturucu maddenin birim miktarı için İçişleri ve Maliye ve Gümrük bakanlıklarınca müştereken tespit edilecek sabit bir rakamın her yıl bütçe kanunlarında belirlenen ikramiye katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak değerin, sahipli olarak yakalanan uyuşturucu maddeler için tamamı, sahipsizler için yarısı ikramiye olarak ödenir.
- 3 üncü bendin uygulamasında; yakalanan uyuşturucu madde, birim kabul edilen miktardan az veya fazla ise yakalanan miktarın birim kabul edilen miktara oranı üzerinden ikramiye verilir.
- Dağıtılacak ikramiyenin yüzde ellisi muhbirlere yüzde ellisi müsadirlere verilir. İhbar yapılmadan vukubulan yakalama olaylarında ikramiyenin tamamı müsadirlere ödenir.
Bu Kanunun ikinci maddesine göre ihbar mükellefiyeti bulunan kişiler muhbir sıfatını kazandıkları takdirde muhbir ikramiyesine müstehak olurlar. Kaçakçılığın men, takip ve tahkiki ile mükellef olanlara muhbir ikramiyesi ödenmez.
Mahalle ve köy muhtarları ve ihtiyar heyeti azaları, mahalle ve kır orman bekçileri ve köy korucuları; kendi başlarına veya kaçakçılığın men, takip ve tahkiki ile mükellef memurlar ile birlikte kaçağı yakalamaları halinde, bu maddede yazılı ödemelerden yararlanırlar.
- Bu maddede belirtilen ikramiyeler:
- Birinci bentte belirtilen kaçak eşya;
- Sahipli yakalanmış ise yarısı, kamu davasının açılmasını takip eden üç ay içinde, diğer yarısı mahkumiyete ilişkin hükmün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde,
- Sahipsiz olarak yakalanmış ise 58 inci maddede öngörülen müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde,
- 20 nci maddeye göre yakalanan eşyanın müsadereye konu olan miktarı üzerinden hükmün kesinleşmesini takip eden üç ay içinde,
(Son Paragrafın: 06.03.2003 tarih ve 25040 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4818 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, 01.01.2004 tarihinden geçerli olarak yürürlükten kaldırılmıştır.)
(06.03.2003 tarih ve 25040 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4818 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen ve 01.01.2004 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) (2) numaralı bentte belirtilen madde ve eşya;
- Sahipli olarak yakalanmış ise, yüzde otuzu kamu davasının açılmasını takip eden üç ay içinde, yüzde yetmişi ise mahkûmiyete ilişkin hükmün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde,
- Sahipsiz olarak yakalanmış ise, müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde,
İkinci bentte belirtilen madde ve eşyanın Milli Savunma Bakanlığınca teslim alınmasını takip eden üç ay içinde,
- Üçüncü bentte belirtilen uyuşturucu maddeler;
- Sahipli olarak yakalanmış ise yarısı, kamu davasının açılmasını takip eden üç ay içinde, diğer yarısi mahkümiyete ilişkin hükmün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde,
- Sahipsiz olarak yakalanmış ise müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde,
(Son 2 paragrafın: 06.03.2003 tarih ve 25040 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4818 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle birleştirilen ve 01.01.2004 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Müsadirlerin bağlı oldukları bakanlık veya kuruluş bütçelerinin ilgili tertibinden ödenir.
(06.03.2003 tarih ve 25040 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4818 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle eklenen ve 01.01.2004 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) (2) numaralı bentte belirtilen madde ve eşya, müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde Milli Savunma Bakanlığına teslim edilir.
(06.03.2003 tarih ve 25040 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4818 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle eklenen ve 01.01.2004 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Müşterek operasyonlar ile ihbarın birden fazla kuruluşa yapılması durumunda muhbir ve müsadirlere ikramiye ödenmesine ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar; Adalet ve Maliye bakanlıklarının görüşleri alınarak Millî Savunma ve İçişleri bakanlıkları ile Gümrük Müsteşarlığınca altı ay içinde müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.
- Bu maddenin 1 nci bendinde gösterilen kaçakçılık suçlarına terettüp eden para cezalarının tahsilini müteakip bunun yüzde otuzu ile gümrük ve kaçakçılık davalarından dolayı hükmolunan vekalet ücretlerinin yüzde otuzu, kaçakçılık davalarının takibi ve müdafaasında, kaçak eşyanın muhafaza işlerinde ve para cezazalarının tahsilinde görev yapan Gümrük ve Tekel Bakanlığı memurlarına, yönetmelikte belirtilen esaslara göre tevzi edilmek üzere emanet hesabına alınır.
Para cezalarından arta kalan meblağ Hazineye irad kaydedilir.
- Bu maddeye göre ödenecek ikramiyeler vergi, resim ve harca tabi değildir.
- Müsadir ikramiyesine, ancak kaçak eşyanın yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kaçakçılığın men, takip ve tahkikiyle görevli olanlar ile bu maddenin 5 inci bendinde zikredilen kişiler hak kazanırlar.
- Bu madde gereğince müsadirlere verilecek ikramiyenin yıllık tutarı, ek göstergeler hariç birinci derece son kademe Devlet memuru aylığı brüt miktarının 20 katını geçemez.