ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
1918
Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun

12.01.1932
2000
Kabul Tarihi 07.01.1932

1918
Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun

Dördüncü Fasıl
Usuli Hükümler

Madde 0060:

  1. .
    1. (Son Paragrafın: 06.03.2003 tarih ve 25040 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4818 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, 01.01.2004 tarihinden geçerli olarak yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli.) Gümrük ve Tekel Bakanlığınca,

    2. (06.03.2003 tarih ve 25040 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4818 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen ve 01.01.2004 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmeden önceki şekli.) İkinci bentte belirtilen madde ve eşyanın Milli Savunma Bakanlığınca teslim alınmasını takip eden üç ay içinde,

      Milli Savunma Bakanlığınca.

    3. (Son 2 paragrafın: 06.03.2003 tarih ve 25040 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4818 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle birleştirilen ve 01.01.2004 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmeden önceki şekli.) Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğüne teslim edilenler için bu Genel Müdürlüğün ilgili olduğu Bakanlıkça, diğerleri için Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca,

      Bütçelerinin ilgili tertibinden ödenir.

Madde 0060:

  1. (04.07.1988 tarih ve 336 sayılı KHK.'nin 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (26.07.1983 tarih ve 2867 sayılı Kanunun hükmüdür.) Uyuşturucu madde yakalamalarında;

    Her türlü uyuşturucu maddenin birim miktarı için Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sabit bir rakamın her yıl bütçe kanunlarında belirlenen ikramiye katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak değerin, sahipli olarak yakalanan uyuşturucu maddeler için tamamı, sahipsizler için yarısı ikramiye olarak ödenir.

Madde 0060:

(26.07.1983 tarih ve 2867 sayılı Kanunun 25 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (01.09.1956 tarih ve 6846 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Kaçak olarak yakalanan eşyadan:

  1. Sigara kağıdından başka inhisara tabi eşyanın inhisar idarelerince tesbit olunacak kıymetlerinin,

  2. 23 üncü maddenin 4 sayılı bendiyle 24 üncü madde gereğince verilecek, satılacak veya imha edilecek olan eşyanın sif, ihraç eşyanın gümrük idarelerince tesbit edilecek fob kıymetinin yüzde ellisi ikramiye olarak kaçağı haber verenlere ve tutanlara alakalı idareler bütçelerinin buna ait tertiplerinden yarı yarıya ödenir.

Kaçak olarak tutulan sigara kağıdının muhbir ve müsadirlerine beher elli yaprak hesabiyle bin deftere kadar beher defter için ikişer, daha fazla için birer kuruş yukarıki fıkralar hükmüne göre tediye edilir.

Kaçakçılık suçlarına terettüp eden para cezalarının tahsilini mütaakıp yüzde kırkı haber verenlere, yüzde kırkı bilfiil tutanlara ve yüzde yirmisi ile gümrük ve kaçakçılık davalarından dolayı mahkemelerce hükmolunan vekalet ücretlerinin yüzde 30'u, takip, muhafaza işleriyle davaların takip ve müdafaasında üstün gayretleri görülen Gümrük ve İnhisarlar Vekaleti memurları ile Gümrük Muhafaza memurlarına bu Vekaletçe ikramiye olarak tevzi edilmek üzere emanet hesabına alınır.

23 üncü maddenin 4 sayılı bendine göre Devlet daire ve müesseseleriyle yine aynı maddeye göre satılan kaçak eşyanın satış bedelleri Gümrük ve İnhisarlar Vekaletince müteferrik hasılat olarak kaydolunur.

İnhisara tabi oyun kağıdından dolayı verilecek ikramiye ile inhisar kaçakçılığının men ve takibi veya tahkik vazifesini yapmak veya bu vazifeyi yapanlara yardım etmek yüzünden ölenlerin ailelerine ve malül kalanlara verilecek tazminat ve bu suçlara ait davaların mahkeme ve sair masraflı bu idare bütçesinin taallük ettiği tertibinden ödenir. Bu inhisar kaçakçalığından dolayı tahsil olunan para cezaları hakkında da mezkür Umum Müdürlükçe bu maddeye göre muamele yapılır.

Muhbir ve müsadirlere yakalanan eşyanın sif ve fob kıymetleri üzerinden verilecek ikramiyeler kaçak eşyanın zaptını müteakıp ödenir. Ancak, kaçakçılık suçunun delili bulunmıyan hallerde muhbir ve müsadirlere ait ikramiyelerin tediyesi hüküm katileşinceye kadar tehir olunabilir.

Kaçak eşyanın muhbiri yoksa buna ait hisse dahi bilfiil yakalıyanlara verilir.

Kaçağı men, takip ve tahkik ile mükellef olanlara çalışma mıntakalarındaki kaçakçılıklardan dolayı muhbir, ikramiyesi verilemez.

Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi hakkındaki Kanuna göre müsadere olunan eşya ile kullanılması yasak diğer her nevi eşyanın, imha edilmiş veya alakalı Devlet daire ve müesseselerine verilmiş olsun değerinden ikramiye verilmez.

Madde 0060:

(01.09.1956 tarih ve 6846 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (17.01.1940 tarih ve 3777 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Kaçak olarak tutulan eşyadan:

A) Kaçak altınların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası alım değerinin,

B) Ecnebi para esham ve tahvillerinin 3070 sayılı kanuna göre Maliye Vekilliğince gösterilen makam tarafından tesbit olunacak değerinin,

C) Sigara kağıdından başka inhisar eşyasının inhisar idarelerince tesbit olunacak maliyetinin,

Ç) 24 üncü madde gereğince verilecek, satılacak ve imha edilecek eşya sif kıymetinin;

Yüzde 25'i kaçağı haber veren ve tutanlara alakalı idareler bütçelerinin buna ait faslından yarı yarıya verilir. Kaçak olarak tutulan sigara kağıdının elli yaprak hesabiyle bir defteri için İnhisarlar İdaresince ikramiye tahsisatından muhbir ve musadirlere, bin deftere kadar yirmişer para ve bin defterden fazlası için onar para yine yarı yarıya olmak üzere İnhisarlar Umum Müdürlüğü bütçesinden verilir.

2313 sayılı kanuna göre müsadere edilen eşya ile kullanılması yasak diğer bütün eşya - gerek imha edilsin ve gerek taallük ve münasebeti olan Devlet idare ve müesseselerin verilmiş olsun - değerinden ikramiye verilmez.

Kaçakçılık suçlarına terettüp eden para cezalarının tahsilini müteakip yüzde yirmi beşi haber verenlere, yüzde yirmi beşi bilfiil tutanlara ikramiye olarak verilmek ve yüzde 15'i de takip ve muhafaza işlerinde büyük yararlığı görülenlere ikramiye olarak nizamnamesine göre dağıtılmak üzere emanet hesabına alınır.

Yüzde 35'i kaçakçılığın men, takip veya tahkik vazifesini yapma veya bu vazifeyi yapanlara yardım etme yüzünden ölenlerin ailelerine ve sakatlananlara bütçelerinden verilecek tazminat karşılığı olmak üzere dairelerince varidat bütçelerine irat ve mukabili masraf bütçelerindeki tertiplerine tahsisat kaydolunur.

24 üncü madde mucibince Kızılay ve Çocuk Esirgeme kurumlarından alınan ve o maddeye göre satılan kaçak eşya satış bedellerinden elde edilen paralar Gümrük ve İnhisarlar Vekaletince müteferrik hasılat olarak irat kaydolunur.

İnhisar altında bulunan oyun kağıdı, kibrit, çakmak ve çakmak taşından dolayı verilecek ikramiyelerle bunların kaçakçılıklarını, men, takip veya tahkik vazifesini yapma veya bu vazifeyi yapanlara yardım etme yüzünden ölenlerin ailelerine veya sakatlananlara verilecek tazminat ve bu suçlara ait davaların muhakeme vesair masrafları, İnhisarlar Umum Müdürlüğü bütçesinin taallük ettiği faslından verilir. Bu türlü kaçakçılıklardan ötürü tahsil olunan para cezaları hakkında da İnhisarlar Umum Müdürlüğünce bu maddeye göre muamele yapılır.

Muhbir ve musadirlere eşya değeri üzerinden verilecek ikramiyeler, kaçak eşyanın zaptını mütaakip verilir. Ancak kaçakçılık suçunun delili, bulunmıyan hadiseler için eşyayı tutan ve haber verenlere verilecek ikramiyeler hüküm katileşinceye kadar geciktirilir.

Kaçağı men, takip ve tahkik ile mükellef kimselere, kendi çalışma mıntakalarındaki kaçakçılıklardan dolayı muhbir ikramiyesi verilmez.

Kaçak eşyanın muhbiri yoksa bunlara ait pay dahi birfiil tutanlara verilir.

Madde 0060:

(17.01.1940 tarih ve 3777 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (30.06.1934 tarih ve 2550 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Kaçakçılık para cezaları ile müsadere olunan eşyadan:

  1. Dışarıdan getirileceklerin sif kıymetinin,

  2. Kaçak altınların Merkez Bankası alım değerinin;

  3. İnhisar eşyası ile diğer kaçak maddelerin alakalı idarelerce tesbit edilecek maliyetinin,

Yüzde yirmi beşi haber verenlere, yüzde yirmi beşi bilfiil tutanlara ikramiye olarak dağıtılır.

Yüzde on beşi peşin ikramiye faslının mütehavvil tahsisatı, yüzde yirmisi kaçakçılarla çarpışma veya onları takip sırasında ölenlerin ailelerine ve sakatlananlara bütçelerinden verilecek tazminat karşılığı olmak üzere Hazineye irat kaydolunur.

Yüzde on beşi de gümrük muhafaza taburu ile gümrük ve merkez müdürlükleri mıntakalarında kaçakçılık takip ve muhafaza işlerinde büyük yararlığı görülenlere ikramiye olarak dağıtılır. Bu ikramiyenin dağıtma sureti bir nizamname ile gösterilir.

2313 sayılı kanuna göre müsadere edilen eşyaların değerinden ikramiye verilmez.

Kaçak eşyanın haber verenleri yoksa, haber verene ait olan payın üçte ikisi tutanlara, üçte biri de peşin ikramiye faslının mütedavil tahsisatına karşılık olmak üzere Hazineye irat kaydolunur.

(17.01.1938 tarih ve 3327 Sayılı Kanunla eklenen hükümdür.) Bu madde mucibince gümrük kaçağı eşya bedeli ile kaçak altınların değerinden ve bunların para cezalarından tazminat karşılığı olarak Hazinece irad kaydedilen yüzde yirmiler Gümrük ve İnhisarlar Vekaleti masraf bütçesindeki tazminat tertibine tahsisat olarak ilave olunur.

Madde 0060:

(30.06.1934 tarih ve 2550 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (07.01.1932 tarih ve 1918 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu kanunda yazılı para cezalariyle müsadere olunan eşyanın sif kıymetinden yüzde otuzu haber verenlere ve yüzde otuzu birfiil tutanlara ikramiye olarak dağıtılır. Yüzde on beşi peşin ikramiye faslının mütehavvil tahsisatı karşılığı olmak üzere Hazineye irat kaydolunur. Yüzde onu müsademelerde ölenlerin veya sakat kalanların sigortasına tahsis olunur. Yüzde on beşi de kaçağın vuku bulduğu muhafaza tabur veya merkez müdiriyeti itibariyle muhafaza işlerinde fevkalade yararlığı görülen memurlara tevzi olunur.

Kaçak eşyanın muhbiri yoksa muhbire ait olan hissenin üçte ikisi bilfiil tutanlara, üçte biri de peşin ikramiye faslının mütehavvil tahsisatına karşılık teşkil etmek üzere Hazineye irat kaydolunur.