ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
2004
İcra ve İflas Kanunu
(İİK.)

19.06.1932
2128
Kabul Tarihi 09.06.1932
2004
İcra ve İflas Kanunu

DÖRDÜNCÜ BAP
Haciz Yoliyle Takip

II. Haciz

Mahcuz malları muhafaza tedbirleri

Madde 0089: 2 - Alacaklar ve üçüncü şahıs elinde haczedilen mallar hakkında

(7) (Fıkranın 05.07.2012 tarih ve 28344 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6352 Sayılı Kanunun 18. Maddesi ile Değişmeden önceki şekli) Haciz ihbarnamesi, bir hükmi şahsın veya müessesenin merkez ve şubelerinden hangisine tebliğ edilmiş ise, beyanda bulunma mükellefiyeti yalnız ihbarnameyi tebellüğ eden merkez veya şubeye aittir.


II. Haciz

Mahcuz malları muhafaza tedbirleri

Madde 0089: 2 - Alacaklar ve üçüncü şahıs elinde haczedilen mallar hakkında

(3. Fıkranın: 30.07.2003 tarih ve 25184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4949 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Üçüncü şahıs, haciz ihbarnamesinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde itiraz etmezse, mal yedinde veya borç zimmetinde sayılır ve bu durum üçüncü şahsa ikinci bir ihbarname ile bildirilir. Bu ihbarnamede ayrıca, üçüncü şahsın ihbarnamenin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde icra takibinin yapıldığı yer mahkemesinde takip alacaklısı aleyhine bir menfi tesbit davası açabileceği, açmadığı takdirde zimmetinde sayılan borcu icra dairesine ödemesi veya yedinde sayılan malı icra dairesine teslim etmesi istenir. Üçüncü şahıs, müddet içinde menfi tesbit davası açarsa, dava açtığını tevsik eden evrakı aynı müddet içinde icra dairesine ibraz etmeye mecburdur. Bu halde, üçüncü şahıs dava neticesine kadar zimmetinde sayılan borcu ödemeye veya yedinde sayılan malı teslim etmeye zorlanamaz. Bu davada, üçüncü şahıs takip borçlusuna borçlu bulunmadığını veya malın takip borçlusuna ait olmadığını ispat etmeye mecburdur. Üçüncü şahıs, açtığı menfi tespit davasını kaybederse, mahkemece dava konusu şeyin yüzde kırkından aşağı olmamak üzere bir tazminat ile de mahkum edilir. (1)

(1) (Bu kısımda yer alan "Üçüncü şahıs, açtığı menfi tesbit davasını kaybederse, mahkemece dava konusu şeyin yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere bir tazminat ile de mahküm edilir." cümlesi; 09.11.1988 tarih ve 3494 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir)

II. Haciz

Mahcuz malları muhafaza tedbirleri

Madde 0089: 2 - Alacaklar ve üçüncü şahıs elinde haczedilen mallar hakkında

(18.02.1965 tarih ve 538 sayılı Kanunun 49 uncu maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (03.07.1940 tarih ve 3890 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Hamiline ait olmayan yahut cirosu kabil senede müstenit bulunmayan alacak veya sair bir hak haczedilirse icra memuru borçlu olan hakiki veya hükmi üçüncü şahsa bundan böyle borcunu ancak icra dairesine ödeyebileceğini ve aşağıdaki fıkralar hükmünü bildirir.

Borçlunun alacağı veya üçüncü şahıstaki bir malı haczedilip de üçüncü şahıs borcu olmadığı veya malın yedinde bulunmadığı veya haczin tebliğinden evvel borç ödenmiş veya mal istihlak edilmiş, yahut kusuru olmaksızın telef olmuş veya alacak borçluya veya emrettiği yere verilmiş olduğu gibi bir iddiada ise keyfiyeti, haczin kendisine tebliğinden yedi gün içinde icra dairesine yazılı veya şifahi beyanla bildirmeğe mecburdur. Bildirmediği halde mal yedinde ve borç zimmetinde mevcut sayılarak teslimi veya ödenmesi istenir.

Üçüncü şahıs kusuru olmaksızın bir mani sebebiyle müddeti içinde itiraz ve iddiasını bildirmediği takdirde 65 inci madde hükmü cari olur. Her halde 3 üncü şahsın umumi hükümler dairesinde borçluya karşı müracaat ve tazminat hakkı mahfuzdur.

Malın teslimi mümkün olmazsa alacaklı mahkemeye müracaatla kıymetini ona ödetir.

Haciz isteyen kimse üçüncü şahıs tarafından verilen cevabın hilafını tetkik merciinde isbatla ceza ve tazminat istemek hakkını haizdir.

Bu madde hükmü memuriyeti hasebiyle hakikate muhalif beyanda bulunan memurlar hakkında tatbik olunur.

Madde 0089: 2 - Alacaklar ve üçüncü şahıs elinde haczedilen mallar hakkında

(03.07.1940 tarih ve 3890 Sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (09.06.1932 tarih ve 2004 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Hamiline ait olmıyan yahut cirosu kabil senede müstenit bulunmıyan alacak veya sair bir hak haczedilirse icra memuru borçlu olan hakiki veya hükmi üçüncü şahsa bundan böyle borcunu ancak icra dairesine ödiyebileceğini ve aşağıdaki fıkralar hükmünü bildirir.

Borçlunun alacağı veya üçüncü şahıstaki bir malı haczedilip de üçüncü şahıs borcu olmadığı veya malın yedinde bulunmadığı veya haczin tebliğinden evvel borç ödenmiş veya mal istihlak edilmiş, yahut kusuru olmaksızın telef olmuş veya alacak borçluya veya emrettiği yere verilmiş olduğu gibi bir iddiada ise keyfiyeti, haczin kendisine tebliğinden on gün içinde icra dairesine yazılı veya şifahi beyanla bildirmeğe mecburdur. Bildirmediği halde mal yedinde ve borç zimmetinde mevcut sayılarak teslimi veya ödenmesi istenir.

Üçüncü şahıs kusuru olmaksızın bir mani sebebiyle müddeti içinde itiraz ve iddiasını bildirmediği takdirde 65 inci madde hükmü cari olur. Her halde üçüncü şahsın umumi hükümler dairesinde borçluya karşı müracaat ve tazminat hakkı mahfuzdur.

Malın teslimi mümkün olmazsa alacaklı mahkemeye müracaatla kıymetini ona ödetir.

Haciz istiyen kimse üçüncü şahıs tarafından verilen cevabın hilafını tetkik merciinde ispatla ceza ve tazminat istemek hakkını haizdir.

Bu madde hükmü memuriyeti hasebiyle hakikate muhalif beyanda bulunan memurlar hakkında da tatbik olunur.

Üçüncü şahıstaki mal veya alacağın haczinden doğan ihtilaflara dair tetkik mercii tarafından verilecek kararlar on gün içinde temyiz olunabilir.