ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
2004
İcra ve İflas Kanunu
(İİK.)

19.06.1932
2128
Kabul Tarihi 09.06.1932
2004
İcra ve İflas Kanunu

DÖRDÜNCÜ BAP
Haciz Yoliyle Takip

III. Paraya Çevirme

3 - Gayrimenkullerin satışı

Madde 0129: İhale

(Maddenin 30.11.2021 tarih ve 31675 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7343 Sayılı Kanunun 23. Maddesi ile Değişmeden önceki şekli)

(Madde 05.07.2012 tarih ve 28344 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6352 Sayılı Kanunun 31. Maddesi ile Değişmiştir.)

Birinci ve ikinci ihale icra memuru tarafından, ilanda belirlenen yer, gün ve saatte, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif üzerinden başlatılır. Taşınmaz üç defa bağırıldıktan sonra, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif de değerlendirilerek, en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki, artırma bedelinin malın tahmin edilen bedelinin yüzde ellisini bulması ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklar o malla temin edilmişse bu suretle rüçhanı olan alacakların mecmuundan fazla olması ve bundan başka paraya çevirme ve paraların paylaştırılması masraflarını aşması gerekir.

Birinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı miktara ulaşılmazsa satış icra memuru tarafından geri bırakılır.

İkinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı şartlar gerçekleşmezse satış talebi düşer.


III. Paraya Çevirme

3 - Gayrimenkullerin satışı

Madde 0129: İhale

(Maddenin 05.07.2012 tarih ve 28344 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6352 Sayılı Kanunun 31. Maddesi ile Değişmeden önceki şekli)

(03.07.1940 tarih ve 3890 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Gayrimenkul üç defa bağrıldıktan sonra en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki artırma bedeli gayrimenkul için tahmin edilmiş olan kıymetin en az yüzde altmışını (1) bulmak ve satış istiyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklılar o gayrimenkul ile temin edilmişse bu suretle rüçhanı olan alacakların mecmuundan fazla olmak ve bundan başka paraya çevirme ve paylaştırma masraflarına tecavüz etmek şarttır.

(09.11.1988 tarih ve 3494 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle değişen şekli.) Yukarıdaki fıkrada yazılı miktar elde edilmemişse gayrimenkul en çok artıranın taahhüdü saklı kalmak üzere artırma ilanında gösterilen müddet sonunda en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki, artırma bedelinin malın tahmin edilen kıymetinin yüzde kırkını bulması ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından fazla olması ve bundan başka paraya çevirme ve paylaştırma masraflarını geçmesi lazımdır. Böyle fazla bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşer.

(1) (Bu kısımda yer alan "yetmişbeşini" ibaresi; 30.07.2003 tarih ve 25184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4949 sayılı Kanunun 35 inci maddesiyle metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir.)


III. Paraya Çevirme

3 - Gayrimenkullerin satışı

Madde 0129: İhale

(2. Fıkranın: 09.11.1988 tarih ve 3494 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (06.06.1985 tarih ve 3222 sayılı Kanunun hükmüdür.) Şayet yukarıdaki fıkrada yazılı miktar elde edilmemişse gayrimenkul en çok artıranın taahhüdü baki kalmak üzere artırma ilanında gösterilen müddet sonunda en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki, artırma bedelinin malın tahmin edilen kıymetinin yüzde ellisini bulması ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından fazla olması ve bundan başka paraya çevirme ve paylaştırma masraflarını geçmesi lazımdır. Böyle fazla bir bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşer.


Madde 0129: İhale

(2. Fıkranın: 06.06.1985 tarih ve 3222 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (03.07.1940 tarih ve 3890 sayılı Kanunun hükmüdür.) Şayet yukarıdaki fıkrada yazılı miktar elde edilmemişse gayrimenkul en çok artıranın taahhüdü baki kalmak üzere artırma ilanında gösterilen müddet sonunda en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki artırma bedeli satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların mecmuundan fazla olmak ve bundan başka paraya çevirme ve paylaştırma masraflarını tecavüz etmek lazımdır. Böyle fazla bir bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşer.


Madde 0129: İhale

(03.07.1940 tarih ve 3890 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (09.06.1932 tarih ve 2004 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Gayrimenkul üç defa bağrıldıktan sonra en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki artırma bedeli gayrimenkul için tahmin edilmiş olan kıymetin en az yüzde yetmiş beşini bulmak lazımdır.

Şayet satış isteyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklılar o gayrimenkulle temin edilmiş ise artırma bedelinin bu suretle rüçhanı olan alacakların mecmuundan fazlaya çıkması da şarttır.

Artırmada yukarki iki fıkrada yazılı miktar elde edilmemişse en çok artıranın taahhüdü baki kalmak üzere gayrimenkul, artırma ilanında gösterilen on beş gün nihayetinde en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki ikinci fıkradaki bedel yine elde edilemezse ihale yapılmaz ve satış talebi düşer.