ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
2004
İcra ve İflas Kanunu
(İİK.)

19.06.1932
2128
Kabul Tarihi 09.06.1932

2004
İcra ve İflas Kanunu

YEDİNCİ BAP
İflasın Hukuki Neticeleri

Madde 0206: Adi ve rehinli alacakların sırası

(1) (Fıkranın 15.03.2018 tarih ve 30361 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7101 Sayılı Kanunun 5. Maddesi ile Değişmeden önceki şekli) (03.07.1940 tarih ve 3890 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Alacakları rehinli olan alacaklıların satış tutarı üzerinde, gümrük resmi ve akar vergisi gibi Devlet tekliflerinden muayyen eşya ve akardan alınması lazım gelen resim ve vergi o akar veya eşya bedelinden istifa olunduktan sonra rüçhan hakları vardır.


II. Alacaklilarin Haklari Üzerine İflasin Tesirleri

Madde 0206: Adi ve rehinli alacakların sırası

(2.Cümlenin 14.02.2011 tarih ve 27846 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Metinden çıkarılmadan önceki şekli) (29.06.1956 tarih ve 6763 sayılı Kanunun 42 nci maddesiyle eklenen cümle.) Alacakları gemi ipoteği ile temin edilmiş olan alacaklılarla gemi alacaklıları hakkında Türk Ticaret Kanununun bu cihetlere ait hususi hükümleri tatbik olunur.


Madde 0206: Adi ve rehinli alacakların sırası

(4. Fıkranın: 30.07.2003 tarih ve 25184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4949 sayılı Kanunun 52 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Teminatlı olup da rehinle kapatılmamış olan veya teminatsız bulunan alacaklar masa mallarının satış tutarından, aşağıdaki sıra ile verilmek üzere kaydolunur.

Birinci sıra:

  1. İflasın açılmasından evvelki bir yıl için hizmetçi ücretleri;

  2. İflasın açılmasından evvelki bir yıl için yazıhanenin memur, katip ve müstahdemleri ile müessesede daimi çalışan memur ve müstahdemlerin ücretleri;

  3. İflasın açılmasından evvelki bir yıl için gündelik veya parça üzerine çalışan fabrika işçileri ile sair işçilerin kanun ve sözleşmelerden doğan ücret ve para ile ölçülebilen hak ve menfaatleri;

  4. Cenaze masrafları;

  5. İlama müstenid ve paylaştırmaya kadar işleyecek karı, koca ve çocuk nafakaları;

  6. İşçi ihbar ve kıdem tazminatları.

İkinci sıra:

  1. Vesayet ve velayet hasebiyle malları borçlunun idaresine bırakılan kimselerin bu yüzden alacakları;

    Ancak bu alacaklar iflas, vesayet veya velayeti devam ettiği müddet yahut bunların bitmesini takip eden sene içinde açılırsa imtiyazlı olarak kabul olunur. Bir davanın veya takibin devam eylediği müddet hesaba katılmaz. Borçlunun vesayet dairesi azası sıfatiyle mesuliyetinden doğan alacaklar vesayetten doğan alacaklar gibidir (Kanunu Medeni 409, 413). Yalnız yukarıda zikrolunan müddetle tahdit, burada cari değildir.

  2. (29.06.1956 tarih ve 6763 sayılı Kanunun 42 nci maddesiyle değişen şekli.) Patronların, müstahdem ve işçiler için yardım sandıkları veya sair yardım teşkilatı kurulması veya bunların yaşatılması maksadiyle meydana gelmiş ve hükmi şahsiyet kazanmış bulunan tesislere veya derneklere olan borçları.

Üçüncü sıra:

İflasın açılmasından bir evvelki yıl için Hükümet tarafından ruhsatnameli doktor, eczacı ve ebelerin alacakları ve borçlu ile ailesi efradının tedavi ve bakım masrafları, acentaların iflasın açılmasından önceki bir yıl içinde acentalık mukavelesinden doğmuş olan alacakları.

Dördüncü sıra:

Müflisin karısının mal birliği veya mal ortaklığındaki mevcut olmıyan şahsi mallarından dolayı alacağının nısfı;

Karının istirdat hakkını kullanarak geri aldığı ve şahsi malları hakkında haiz olduğu teminatın tasfiyesiyle elde ettiği miktar tenzil edildikten sonra mümtazdır.

Beşinci sıra:

Devlet Hazinesinden doğrudan doğruya veya bilvasıta tahsil olunan vergi ile Devlet tekliflerinden olan mütenevvi resimler.

Altıncı sıra:

Karının şahsi mallarının mümtaz olmıyan kısmı da dahil olmak üzere sair bütün alacakları.


II. Alacaklilarin Haklari Üzerine İflasin Tesirleri

Madde 0206: Adi ve rehinli alacakların sırası

İkinci sıra:

  1. (29.06.1956 tarih ve 6763 sayılı Kanunun 42 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (03.07.1940 tarih ve 3890 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Patronların amele sandıklarına olan borçları.

Madde 0206: Adi ve rehinli alacakların sırası

(03.07.1940 tarih ve 3890 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (09.06.1932 tarih ve 2004 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Alacakları rehinli olan alacaklıların satış tutarı üzerinde gümrük resmi ve akar vergisi gibi Devlet tekliflerinden muayyen eşya ve akardan alınması lazımgelen resim ve vergi o akar veya eşya bedelinden istifade olunduktan sonra rüçhan hakları vardır.

Bir alacak birden ziyade rehimle temin edilmiş ise satış tutarı borca mahsup edilirken her rehinin idare ve satış masrafı ve bu rehinlerden bir kısmı ile temin edilmiş başka alacaklar da varsa bunlar nazara alınıp paylaştırmada lazımgelen tenasübe riayet edilir.

Alacakları gayrimenkul rehinle temin edilmiş olan alacaklıların sırası ve bu teminatın faiz ve teferruatına şümulu Kanunu Medeninin gayrimenkul rehinine müteaallik hükümlerine göre tayin olunur.

Teminatlı olupta rehinle kapatılamamış olan veya teminatsız bulunan alacaklar masa mallarının satış tutarından aşağıdaki sıra ile verilmek üzere kaydolunur:

Birinci Sıra

  1. İflasın açılmasından bir evvelki sene için hizmetçi ücretleri;

  2. İflasın açılmasından evvelki altı ay için yazıhanenin memur, katip ve müstahdemleriyle müessesede daimi çalışan memur ve müstahdemlerin ücretleri;

  3. İflasın açılmasından evvelki üç ay için gündelik veya parça üzerine çalışan fabrika işçileriyle sair işçilerin ücretleri;

  4. Cenaze masrafları;

  5. ilama müstenit ve paylaştırmağa kadar işleyecek karı koca ve çocuk nafakaları.

İkinci Sıra

  1. Vesayet ve velayet hasebiyle malları borçlunun idaresine bırakılan kimselerin bu yüzden alacakları;

    Ancak bu alacaklar iflas vesayet veya velayeti devam ettiği müddet yahut bunların bitmesini takip eden sene içinde açılırsa imtiyazlı olarak kabul olunur. Bir davanın veya takibin devam eylediği müddet hesaba katılmaz.

    Borçlunun vesayet dairesi azası sıfatiyle mesuliyetinden doğan alacaklar vesayetten doğan alacaklar gibidir (K. M. 409, 413). Yalnız yukarda zikrolunan müddetle tahdit, burada cari değildir.

  2. Patronların amele sandıklarına olan borçları.

Üçüncü Sıra

İflasın açılmasından bir evvelki sene için Hükümet tarafından ruhsatnameli doktor, eczacı ve ebelerin alacakları ve borçlu ile ailesi efradının tedavi ve bakım masrafları.

Dördüncü Sıra

Müflisin karısının mal birliği veya mal ortaklığındaki mevcut olmayan şahsi mallarından dolayı alacağının nısfı, karının istirdat hakkını kullanarak geri aldığı ve şahsi malları hakkında haiz olduğu teminatın tasfiyesiyle elde ettiği miktar tenzil edildikten sonra mümtazdır.

Beşinci Sıra

Devlet hazinesinden doğrudan doğruya veya bilvasıta tahsil olunan vergi ile Devlet tekliflerinden olan mütenevvi resimler.

Altıncı Sıra

Kararın şahsi mallarının mümtaz olmayan kısmı da dahil olmak üzere sair bütün alacakları.