|
2004 İcra ve İflas Kanunu
(İİK.)
|

19.06.1932 2128
|
|
Kabul Tarihi |
09.06.1932 |
|

2004 İcra ve İflas Kanunu
|
|
ONALTINCI BAP
Cezai Hükümler
Madde 0338: Hakikata muhalif beyanda bulunanların cezası
(01.06.2005 tarih ve 25832 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5358 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (06.06.1985 tarih ve 3222 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi hükmüdür.) Bu Kanuna göre istenen beyanı hakikate aykırı surette yapan kimse, alacaklının şikayeti üzerine tetkik mercii tarafından bir aydan altı aya (1) kadar hafif hapis cezasıyla cezalandırılır.
Hakkında aciz vesikası alınmış borçlu, asgari ücretin üstünde bir geçim sürdürdüğü, aciz vesikası hamili alacaklının alacağının aciz vesikasına bağlanmasından en geç beş sene içinde müracatı üzerine sabit olursa, asgari ücretin üstünde kalan gelirlerinden icra tetkik merciinin dörtte birden az olmamak üzere tespit edeceği kısmını merci kararının kesinleşmesinden itibaren en geç bir ay içinde ve aciz vesikasındaki borcun ödenmesine kadar her ay icra dairesine yatırmaya mecburdur. Bu mükellefiyeti yerine getirmeyen borçlu bir aydan bir seneye kadar hafif hapis cezasıyla cezalandırılır. Hafif hapis cezasının tatbikine başlandıktan sonra borçlu o tarihe kadar icra veznesine yatırmak zorunda olduğu meblağı öderse tahliye edilir.
Borçlu ödemelerini tekrar keserse, geri kalan cezası infaz olunur, ancak bakiye borcun tamamını ödediği takdirde cezadan kurtulur.
Borçlunun nafaka borçluları dahil üçüncü şahıstan yardım görmesi, asgari ücretin üstünde eline geçen para ve menfaatlerin icra tetkik mercii kararı ile belirlenecek kısmını, icra veznesine yatırmak mükellefiyetini ortadan kaldırmaz.
İkinci fıkradaki hükmün tatbikini birden fazla aciz vesikası hamili alacaklı talep etmiş ise, bunlar talep tarihi sırasıyla öncelik hakkını haizdir.
(1) (Bu kısımda yer alan "bir seneye" ibaresi; 30.07.2003 tarih ve 25184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4949 sayılı Kanunun 95 inci maddesiyle metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir.)
Madde 0338: Hakikata muhalif beyanda bulunanların cezası
(06.06.1985 tarih ve 3222 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (19.06.1932 tarih ve 2004 Sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu kanuna göre istenen beyanı hakikate muhalif surette yapan kimse bu yüzden zarara uğrıyan alacaklının şikayeti üzerine tetkik mercii tarafından bir aydan bir seneye kadar hafif hapis ile cezalandırılır.
Elinde aciz vesikası olan alacaklı yaşayış tarzına göre borçlusunun haliyle mütenasip ödemede bulunmadığını, bilinemeyen kazancını ketmederek veya malik olduğu geçim membaından borcuna karşı mümkün olabilecek bir şey ayırmayarak kendisinin zararını devam ettirdiğini iddia ile tetkik merciine şikayet edebilir.
Merci borçlunun yaşayış tarzından bu iddianın haklı olduğuna kanaat hasıl ederse hakikate muhalif beyanda bulunmuş addiyle borçluyu birinci fıkraya tevfikan cezalandırır. Şu kadar ki alacaklının muvaffakatı veya borçlunun müracaatı üzerine tetkik merciinin haliyle mütenasip olduğunu takdir ve tayin edeceği miktar üzerinden ödemede bulunacağını taahhüt eden borçlu hakkında hükmolunan cezanın infazı talik olunur. Makbul sebep olmaksızın bu taahhüdün ihlali halinde cezanın infazı bir daha talik edilemez. 354 üncü madde hükmü mahfuzdur.
