|
2547 Yüksek Öğretim Kanunu (YÖK) |

06.11.1981 2547
|
|
Kabul Tarihi |
04.11.1981 |
|

2547 YÖK.
|
|
BEŞİNCİ BÖLÜM
Öğretim Elemanları
Madde 0024: Doçentlik sınavı
(b) (2. Paragrafın Son Cümlesinin 17.04.2020 tarih ve 31102 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7243 Sayılı Kanunun 2. Maddesi ile Değişmeden önceki şekli) Değerlendirmeye esas alınan bu raporların birer örneği, yayın ve çalışmaların inceleme sonucuna ilişkin bildirim yazısı ile birlikte adaya gönderilir.
Madde 0024: Doçentlik sınavı
(Madde Başlığının ve Maddenin 06.03.2018 tarih ve 30352 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7100 Sayılı Kanunun 5.Maddesi ile Değişmeden önceki şekli)
(Madde 28.06.2008 tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile Değişmiştir.)
a) Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurulca yılda iki kere yapılır.
Aşağıdaki şartları haiz adaylar, Üniversitelerarası Kurulun tespit edeceği tarihe kadar, Üniversitelerarası Kurula gerekli belge ve yayınlar ile birlikte başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvururlar.
b) Doçentlik sınavına başvurabilmek için aşağıdaki şartlar aranır:
1) Bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak.
2) Üniversitelerarası Kurulun her bir bilim disiplininin özelliklerini dikkate alarak belirteceği görüş çerçevesinde Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan özgün bilimsel yayın ve çalışmalar yapmak.
3) Yükseköğretim Kurulunun belirlediği kıstaslar çerçevesinde yapılan merkezi yabancı dil sınavında başarılı olmak. Bu sınavın, adayın bilim dalı ile ilgili olması şartı aranmaz. Bilim alanı bir yabancı dille ilgili olanlar bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek zorundadırlar.
c) Üniversitelerarası Kurul, adayın başvurduğu bilim veya sanat dalından beş kişilik bir jüri ve bu jüri için iki yedek üye tespit eder. İlgili bilim veya sanat dalında yeterli öğretim üyesinin bulunmaması halinde, jüri üç üye ile teşkil edilebilir.
Doçentlik sınav jürisinde yer alan asıl ve yedek üyeler, adayın akademik çalışmalarının her birini değerlendirerek hazırladıkları ayrıntılı ve gerekçeli kişisel raporlarını Üniversitelerarası Kurula gönderirler. Asıl üyelerin hukuken geçerli bir mazerete dayalı olarak raporunu verememesi halinde, yedek üyelerin raporları, sırasına göre değerlendirmeye esas alınır. Değerlendirmeye esas alınan bu raporların birer örneği, eser incelemesi sonucuna ilişkin bildirim yazısı ile birlikte adaya gönderilir.
Eser incelemesinde başarılı bulunan aday, doçentlik sınav jürisi tarafından, sözlü sınava tabi tutulur. Jüri üyeleri, yapılan sözlü sınavın denetlenebilirliğini sağlamak için gerekli tedbirleri alır.
Sözlü sınavda başarılı olması halinde, adaya ilgili bilim dalında doçentlik unvanı verilir.
Doçentlik sınavına ilişkin esas ve usuller, Üniversitelerarası Kurulun görüşü alınmak suretiyle Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Madde 0024: Doçentlik sınavı
(Maddenin 28.06.2008 tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Değişmeden önceki şekli)
- Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurulca yılda bir kere açılır.
Aşağıdaki şartları haiz adaylar, Üniversitelerarası Kurulun tespit edeceği tarihe kadar, Üniversitelerarası Kurula gerekli belge ve yayınlar ile birlikte başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvururlar. Üniversitelerarası Kurul bilim konularını da dikkate alarak Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atama YÖnetmeliğine göre üç veya beş kişilik bir jüri tespit eder. Bu jüri eserleri inceleyip, adayı sözlü veya gerektiğinde ayrıca pratik ve uygulamalı sınava tabi tutar ve bir raporla, başarılı olanlara, ilgili konuyu ve bilim dalını kapsayan bilim alanının doçentlik yetkisini verir.
- (17.08.1983 tarih ve 2880 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle değişen şekli.) Doçentlik sınavına katılabilmek için:
- Bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora veya tıpta uzmanlık ünvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,
- Orijinal bilimsel araştırma ve yayınlar yapmış olmak,
- (28.06.2000 tarih ve 24093 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4584 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Üniversitelerarası Kurulca merkezi sistemle hazırlanacak (sosyal, fen, sağlık gibi kendi alanlarındaki) bir yabancı dil imtihanını başarmış olmak.
Gerekir.
Yukarıdaki (3) üncü bent gereğince yapılacak yabancı dil sınavının, adayın bilim dalı ile ilgili olması şartı aranmaz. Bilim alanı bir yabancı dille ilgili olanlar bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek zorundadırlar.
Madde 0024: Doçentlik sınavı
- .
- (28.06.2000 tarih ve 24093 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4584 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Üniversitelerarası Kurulca merkezi sistemle hazırlanacak bir yabancı dil imtihanını başarmış olmak,
Madde 0024: Doçentlik sınavı
- (17.08.1983 tarih ve 2880 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (04.11.1981 tarih ve 2547 sayılı Kanunun hükmüdür.) Doçentlik sınavına katılabilmek için:
- Bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,
- Orijinal bilimsel araştırma ve yayınlar yapmış olmak,
- Üniversitelerarası Kurulca merkezi sistemle hazırlanacak bir yabancı dil imtihanını başarmış olmak,
- Deneme dersinde başarılı olmak,
Gerekir.
Yukarıdaki (3) ncü bent gereğince yapılacak yabancı dil sınavının adayın bilim dalı ile ilgili olması şartı aranmaz. Bilim alanı bir yabancı dille ilgili olanlar bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek zorundadırlar.