|
2547 Yüksek Öğretim Kanunu (YÖK) |

06.11.1981 2547
|
|
Kabul Tarihi |
04.11.1981 |
|

2547 YÖK.
|
|
YEDİNCİ BÖLÜM
Öğretim ve Öğrenciler
Madde 0044: Diploma alma, ders kredilerinin hesaplanması, öğrencilik haklarından yararlanma ve sınavlar:
(c) (3. Paragrafın son Cümlesinin 17.04.2020 tarih ve 31102 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7243 Sayılı Kanunun 6. Maddesi ile Değişmeden önceki şekli) Açık öğretim öğrencileri, öğrencilik haklarından yararlanmak kaydı ile bu sürelerle kısıtlı değildir.
Madde 0044: Diploma alma, ders kredilerinin hesaplanması, öğrencilik haklarından yararlanma ve sınavlar:
C. (Fıkranın 26.11.2014 tarih ve 29187 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6569 Sayılı Kanunla Değişmeden önceki şekli) Bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın önlisans programlarını azami dört yıl, lisans programlarını azami yedi yıl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami dokuz yıl, yüksek lisans programını azami üç yıl, doktora programını ise azami altı yıl içinde başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, bu Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.
Madde 0044: Öğretim süresi
(Madde Başlığının ve Maddenin 25.02.2011 tarih ve 27857 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6111 Sayılı Kanunla Değişmeden önceki şekli)
(10.12.1988 tarih ve 3511 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) (1. fıkranın: 07.06.1995 tarih ve 4111 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Yükseköğretim kurumlarında, önlisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler iki yıllık önlisans için dört, dört yıllık lisans için yedi yıldır. Öğrenciler normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan programları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadırlar. Ancak, bu süreler sonunda; kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarı yıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarı yıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı); Gülhane Askeri Tıp Akademisi öğrencileri hariç, üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız, başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde yönetmeliklerinde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişkileri kesilme durumuna gelen son dönem (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda son sınıf) öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri son iki sınıf derslerinden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler, ancak, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Açık öğretim öğrencileri, öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydı ile bu sürelerle kısıtlı değildirler.
(06.05.1993 tarih ve 3908 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle eklenmiştir.) (07.06.1995 tarih ve 4111 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen şekli.) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini bu maddede belirtilen hükümlere uygun olarak yerine getiremedikleri için öğretim kurumları ile ilişiği kesilen hazırlık sınıfı ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı, not ortalamasını tutturamadıkları için hazırlık sınıfı dahil ara sınıflarda da sene kaybeden öğrencilere diledikleri üç dersten bir sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın başvurmaları halinde üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerinin her eğitim-öğretim yılı başında açacakları sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranlar, öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler, bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.
Üniversite senatoları, önlisans ve lisans düzeyi öğretimlerde sürdürülecek esasları, devam, ara sınav sayısı ve bunların başarı notuna katkısı, uygulama sınav ve bütünleme gibi şartları yönetmeliklerle belirlerler.
Lisans öğrenimini tamamlamayanların veya tamamlayamayanların ön lisanas diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmeleri Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanacak yönetmelik esaslarına göre düzenlenir.
Madde 0044: Öğretim süresi
(1. fıkranın: 07.06.1995 tarih ve 4111 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (06.05.1993 tarih ve 3908 sayılı kanunun hükmüdür.) Yükseköğretim kurumlarında, önlisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler iki yıllık önlisans için dört, dört yıllık lisans için yedi yıldır. Öğrenciler normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan programları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadırlar. Ancak, bu süreler sonunda; kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek izin beş dersten başarısız olanlara dört yarı yıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı); Gülhane Askeri Tıp Akademisi öğrencileri hariç, üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız, başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde yönetmeliklerinde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişkileri kesilme durumuna gelen son dönem (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda son sınıf) öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri son iki sınıf derslerinden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler, ancak, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Açık öğretim öğrencileri, öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydı ile bu sürelerle kısıtlı değildirler.
(2. fıkranın: 07.06.1995 tarih ve 4111 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (06.05.1993 tarih ve 3908 sayılı kanunun hükmüdür.) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini bu maddede belirtilen hükümlere uygun olarak yerine getiremedikleri için öğretim kurumları ile ilişiği kesilen ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere, üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın başvurmaları halinde üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerinin, her eğitim-öğretim yılı başında açacakları sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranlar, öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler, öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.
Madde 0044: Öğretim süresi
(1. fıkranın: 06.05.1993 tarih ve 3908 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (10.12.1988 tarih ve 3511 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yükseköğretim kurumlarında, ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler, iki yıllık ön lisans için dört, dört yıllık lisans için yedi yıldır. Öğrenciler normal eğitimöğretim süresi beş yıl olan programları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadırlar. Bir eğitim-öğretim programında başarısız en çok üç ders kaldığı takdirde bu süreler aşılabilir. Açık öğretim öğrencileri,öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydı ile bu sürelerle kısıtlı değildirler.
Madde 0044: Öğretim süresi
(10.12.1988 tarih ve 3511 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (04.01.1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun hükmüdür.)
- (25.12.1985 tarihli ve 3248 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) Öğrenciler bir dersin sınavına girebilmek için o derse devam etmek,yarı yıl içinde açılacak en az iki arasınavına katılmak ve o dersin uygulamalarını başarılı olarak tamamlamak zorundadırlar.Sınava katılabilmek için en az ara sınav notu ortalaması ile ara sınav notlarının sınav başarı notuna katkısı, ara sınav düzenleme esasları Yükseköğretim Kurulunca yapılacak bir yönetmelikle belirlenir.
Sınavda başarısız olan öğrencilere aynı sınav döneminde sağlanmak şartıyla ayrıca bir bütünleme sınav hakkı tanınır.Bir dersin devam, ara sınavı, uygulama ve sınav şartlarından birini veya birkaçını yerine getiremiyen öğrenciler bir defaya mahsus olmak üzere eğitim - öğretim programının bağlı olduğu Yükseköğretim Kurumu Yönetim Kurulunun uygun göreceği ilk yarı yılda veya yılda,o dersin kayıt,devam,ara sınav ve uygulama şartlarını tekrar yerine getirirler.Bu şartların birinin yerine getirilmemesi halinde öğrencinin ilgili olduğu kurumla ilişkisi kesilir.İkinci defasında sınava girme şartlarını yerine getirdiği halde sınav ve bütünleme sınavında başarılı olamayan öğrenciye Kanunda öngörülen süreler içinde kullanılmak üzere ve sınava girme şartlarını yerine getirmek kaydı ile ilave bir sınav ve bütünleme hakkı tanınır.
Bir Yükseköğretim Kurumunun birinci sınıfında öğrenime başlayan öğrencilerin:Bu öğrenimin başlangıcından itibaren en çok iki eğitim - öğretim yılı içinde; sınıf geçme esasına göre eğitim - öğretim yapan kurumlarda birinci sınıfın, ders geçme esasına göre eğitim - öğretim yapan kurumlarda ise ilk iki yarı yılın bütün derslerinden başarılı olmaları esastır.Ancak bu süre içerisinde birinci sınıf derslerinden veya birinci ikinci yarı yıl derslerinden biri hariç diğerlerinden başarılı olan öğrencilere,başaramadıkları o tek ders için en az bir ay sonra girmek üzere ilave bir bütünleme sınav hakkı tanınır. Bu ilave imtihanda da başarılı olamayan öğrencilerin bağlı oldukları eğitim - ögretim kurumları ile ilişkileri kesilir.
Yükseköğretim Kurumlarında ön lisans ve lisans seviyesinde öğrenim yapan öğrencilere : Bu Kanunda öngörülen normal eğitim - öğretim sürelerine ilave olarak; ön lisans seviyesinde eğitim - öğretim yapan kurumlarda bir yıl, dört yıl süreli lisans seviyesinde eğitim - öğretim yapan kurumlarda iki yıl, beş veya altı yıllık eğitim programları uygulayan kurumlarda üç yıl ek süre tanınır. Bu süreler sonunda son sınıf ve ara sınıflar dahil toplam en çok üç dersten başarılı olamayanlara,bu derslerde başarılı olabilmelerini sağlamak maksadı ile iki yarıyıl ek süre daha tanınır.Mezun olmak üzere takip ettiği eğitim - öğretim programının biri hariç diğer derslerini başarılı olarak tamamlayanlar ise başaramadıkları tek dersin üç yıl süre ile açılacak yarı yıl sonu sınavlarına girebilirler. Bu dersin uygulamalı olması halinde öğrenciler her seferinde sadece uygulamalara devam zorundadırlar.
Yükseköğretim Kurulunca esasları belirtilen haklı ve geçerli bir sebep olmaksızın yukarıdaki şartları yerine getiremiyerek öğrenimlerini tamamlayamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencilerin ilgili oldukları öğretim kurumu ile ilişkileri kesilir.
Ancak lisans seviyesinde eğitim - öğretim görenlerden:
- İlk iki yarı yılın bütün derslerinden başarılı olup da daha sonraki yarı yıllarda, Türk Ceza Kanununun 2 nci kitabının 1 inci babında yer alan Devletin şahsiyetine karşı işlenen cürümler sebebiyle hüküm giyenler ve disiplin dışında her ne sebeple olursa olsun ögrenimden ayrılanlar meslek yüksek okullarının benzer ve uygun programlarının üçüncü yarı yıllarına intibak ettirilirler.
- İlk dört yarı yıl veya fazlası bütün derslerinden başarılı olup da daha sonraki yarı yıllarda Türk Ceza Kanununun ikinci kitabının 1 inci babında yer alan Devletin şahsiyetine karşı işlenen cürümler sebebiyle hüküm giyenler ve disiplin dışında her ne sebeple olursa olsun öğrenimden ayrılanlara ön lisans diploması verilir. Bu gibiler benzer ve uygun alanda meslek öğrenimi görmek istediklerinde Meslek Yüksek Okullarının üçüncü ve dördüncü yarı yıllarında kendileri için tespit edilen dersleri almak ve uygulamaları yerine getirmek suretiyle Meslek Yüksek Okulu mezunu olabilirler.
Yukarıda belirlenen öğrencilerin Meslek Yüksek Okulu öğretiminden yararlanmaları için Yükseköğretim Kurumundan ilişkilerinin kesilmesinden itibaren en çok üç yıl içinde Yükseköğretim Kuruluna müracaat etmeleri gerekir.Bu öğrencilerin görecekleri eğitim - öğretim programlarının seçimi,intibakları ve alacakları derslerin tespiti ile bunların düzenlenmesi hususları ilgili Meslek Yüksek Okulunun yönetim kurulu tarafından yapılır.
- Lisans üstü düzeyde eğitim - öğretim yapan ögrencilere,bu kanunda öngörülen normal eğitim - öğretim sürelerine ilaveten:
- Yüksek lisans yapanlara bir yarı yıl,
- Yüksek lisans ile birlikte doktora yapanlara üç yarı yıl,
- Yüksek lisans yapmadan doğrudan doktora veya tıpta uzmanlık yapanlara üç yarı yıl,
Ek süre tanınır.
- (17.08.1983 tarihli ve 2880 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu Kanun kapsamına giren yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrenciler,yükseköğretim Kurulunun tespit edeceği esaslar çerçevesinde derslere devam etmek zorundadırlar.
Yükseköğretim kurumları,Yükseköğretim Kurulu kararı ile açık eğitim veya dışarıdan eğitim (ekstern eğitim) veya yaygın eğitim programları uygulayabilirler.
Açık eğitim ve dışarıdan eğitim (ekstern eğitim) in yöntemleri, uygulaması, devam, değerlendirme, sınav ve diğer esaslar ile açık eğitimdeki öğrenim süresi, Yükseköğretim Kurulu tarafından düzenlenir.
Açık eğitim programlarının yayınlanmasında TRT imkanlarından yararlanmak üzere bu kurumla işbirliği yapılır.
- Yükseköğretim kurumlarının eğitim - öğretim süresi ile sınav ve değerlendirme esaslarına ilişkin ilkeleri, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir. Yükseköğretim kurumları,ilkeleri ve kendi özelliklerini dikkate alarak kendi sınav ve değerlendirme esaslarını hazırlayacakları yönetmelikle tespit ederler.
Madde 0044: Öğretim süresi
- (25.12.1985 tarihli ve 3248 sayılı Kanunla değişmeden önceki şekli.) (17.08.1983 tarih ve 2880 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere,bu Kanunda öngörülen normal eğitim - öğretim sürelerine ilaveten; ön lisans düzeyinde eğitim - öğretim yapan kurumlarda bir yıl;dört veya daha uzun süreli lisans düzeyinde eğitim - öğretim yapan kurumlarda ise iki yıl ek süre tanınır. Bu süreler sonunda en çok üç dersten başarılı olamayanlara, bu derslerde de başarılı olabilmelerini sağlamak amacıyla, iki yarı yıl ek süre daha tanınır.
Öğrenciler,bu ek süreler sonunda öğrenimlerini bitirmek zorundadırlar.
Öğrenciler bir dersin sınavına girebilmek için o derse devam etmek, yarı yıl içinde açılacak en az iki ara sınavına katılmak ve o dersin uygulamalarını başarılı olarak tamamlamak zorundadırlar.Sınava katılabilmek için,en az ara sınav notu ortalaması ve ara sınav notlarının sınav başarı notuna katkısı Üniversitelerarası Kurulca tespit edilir.Üniversite senatoları ayrıca sınavda başarısız olan öğrencilere, aynı sınav döneminde sağlamak şartı ile bir bütünleme sınavı açılmasına karar verebilirler.Bir dersin devam,ara sınavı,uygulama ve sınav şartlarından birini yerine getiremeyen öğrenciler; bir defaya mahsus olmak üzere, eğitim-öğretim programının bağlı olduğu yükseköğretim kurumu yönetim kurulunun uygun göreceği ilk yarı yılda, o dersin kayıt, devam, ara sınavı ve uygulama şartlarını tekrar yerine getirirler. Bu şartlardan birinin yerine getirilmemesi halinde öğrencinin üniversite ile ilişkisi kesilir.
Ayrıca bir yükseköğretim kurumunun birinci sınıfında öğrenime başlayan öğrenciler, bu öğrenimin başlangıcından itibaren en çok iki eğitim-öğretim yılı içinde; sınıf geçme esasına göre öğretim yapan kurumlarda birinci sınıfta; ders geçme esasına göre öğrenim yapan kurumlarda ise ilk iki yarı yılın bütün derslerinde başarılı olmaya mecburdurlar.
Yükseköğretim Kurulunca esasları belirtilen haklı ve geçerli bir neden olmaksızın yukarıdaki şartları yerine getirmeyerek öğrenimlerini tamamlayamayan veya tamamlayamacakları anlaşılan öğrencilerin öğretim kurumu ile ilişkileri kesilir.
Madde 0044: Öğretim süresi
- (17.08.1983 tarih ve 2880 sayılı Kanun değişmeden önceki şekli.) (04.11.1981 tarih ve 2547 sayılı Kanunun hükmüdür.) Yükseköğretim kurumlarında önlisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere, bu kanunda öngörülen normal eğitim - öğretim sürelerine ilaveten;
önlisans düzeyinde eğitim - öğretim yapan kurumlarda bir yıl, lisans düzeyinde eğitim - öğretim yapan kurumlarda ise iki yıl ek süre tanınır.
Öğrenciler bu ek süreler sonunda öğrenimlerini bitirmek zorundadırlar.
Ayrıca, bir yükseköğretim kurumunun birinci sınıfında öğrenime başlayan öğrenciler, bu öğrenimin başlangıcından itibaren en çok iki eğitim - öğretim yılı içinde; sınıf geçme esasına göre öğretim yapan kurumlarda birinci sınıfta; ders geçme esasına göre öğretim yapan kurumlarda ise ilk iki yarı yılın bütün derslerinde başarılı olmaya mecburdurlar.
Yüksekögretim Kurulunca esasları belirtilen haklı ve geçerli bir neden olmaksızın yukarıdaki şartları yerine getiremeyerek öğrenimlerini tamamlayamayan ya da tamamlayamayacakları anlaşılan öğrencilerin öğretim kurumu ile, ilişkileri kesilir.
- (17.08.1983 tarih ve 2880 sayılı Kanun değişmeden önceki şekli.) (04.11.1981 tarih ve 2547 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu kanun kapsamındaki yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrenciler, derslere devam etmek zorundadırlar.İki yarı yılda mazeretsiz toplam 30 günden fazla eğitim - öğretime katılamayan öğrenciler,o yılki sınav hakkını kaybederler ve sınavı başarmamış sayılırlar.Bu süreyi aşan devamsızlıklarını sağlık kurulu raporu ile kanıtlayanların devamsızlıklarını telafi etmelerine bağlı olarak sınav hakları saklıdır.