|
2577 İdari Yargılama Usulü Kanunu
(İYUK)
|

20.01.1982 17580
|
|
Kabul Tarihi |
06.01.1982 |
|
2577 İdari Yargılama Usulü Kanunu |
|
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kararlara Karşı Başvuru Yolları
Madde 0048: Temyiz dilekçesi
(3622 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle değişen ve 10.04.1990 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.)
- Temyiz istemleri Danıştay Başkanlığına hitaben yazılmış dilekçeler ile yapılır.
- Temyiz dilekçelerinin 3 üncü madde esaslarına göre düzenlenmesi gereklidir, düzenlenmemiş ise eksikliklerin onbeş gün içinde tamamlatılması hususu, kararı veren Danıştay veya bölge idare mahkemesince (2) ilgiliye tebliğ olunur. Bu sürede eksiklikler tamamlanmazsa temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına Danıştay veya bölge idare mahkemesince (2) karar verilir.
- Temyiz dilekçeleri, ilgisine göre kararı veren bölge idare mahkemesine (2), Danıştaya veya 4'üncü maddede belirtilen mercilere verilir ve kararı veren bölge idare mahkemesi (2) veya Danıştayca karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde cevap verebilir. Cevap veren, kararı süresinde temyiz etmemiş olsa bile düzenleyeceği dilekçesinde, temyiz isteminde bulunabilir. Bu takdirde bu dilekçeler temyiz dilekçesi yerine geçer.
-
(4001 sayılı Kanunun 21 inci maddesiyle değişen ve 18.06.1994 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Kararı veren Danıştay dairesi veya bölge idare mahkemesi (2) cevap dilekçesi verildikten veya cevap süresi geçtikten sonra dosyayı dizi listesine bağlı olarak, Danıştaya veya Kurula gönderir.
- Yürütmenin durdurulması isteği bulunan temyiz dilekçeleri, karşı tarafa tebliğ edilmeden dosya ile birlikte, yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmek üzere kararı veren bölge idare mahkemesince (2) Danıştay Başkanlığına, Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davalarda, görevli dairece konusuna göre İdarî veya Vergi Dava Daireleri Kuruluna (1) gönderilir. Danıştayda görevli daire veya kurul tarafından yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verildikten sonra tebligat bu daire veya kurulca yapılarak dosya tekemmül ettirilir.
- Temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamının ödenmemiş olması halinde kararı veren; merci (2) tarafından verilecek yedi (2) günlük süre içerisinde tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçilmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir. Verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, ilgili merci (2), kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verir. Temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapılması veya kesin bir karar hakkında olması (2) halinde de kararı veren merci (2) temyiz isteminin reddine karar verir. İlgili merciin (2) bu kararları ile bu maddenin 2 nci fıkrasında belirtilen temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına ilişkin kararlarına karşı, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren yedi gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir.
-
(Fıkra 28.06.2014 tarih ve 29044 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6545 Sayılı Kanunla Değişmiştir.) Temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin ödenmemiş olduğu, dilekçenin 3 üncü madde esaslarına göre düzenlenmediği, temyizin kanuni süre içinde yapılmadığı veya kesin bir karar hakkında olduğunun anlaşıldığı hâllerde, 2 ve 6 ncı (*) fıkralarda sözü edilen kararlar, dosyanın gönderildiği Danıştayın ilgili dairesi ve kurulunca, kesin olarak verilir.
(*) (Anayasa Mahkemesinin 17.08.2022 tarih ve 31926 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 20/7/2022 tarihli ve E.: 2022/48, K.: 2022/93 sayılı Kararı ile yedinci fıkranında yer alan “ve 6 ncı” ibaresi, “istinafın kanuni süre geçtikten sonra yapılması hâli” yönünden iptal edilmiştir.)
(1) Bu kısımda yer alan "Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu" ibaresi; 09.06.2004 tarih ve 25487 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5183 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir.
(2) 28.06.2014 Tarih ve 29044 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6545 Sayılı Kanun İle "mahkemece" İbaresi "bölge idare mahkemesince" olarak ve "mahkemeye" ve "mahkeme" İbareleri "bölge idare mahkemesine" ve "bölge idare mahkemesi" olarak ve "mahkeme veya Danıştay daire başkanı" ve "onbeş" İbareleri "merci" ve "yedi" olarak ve "mahkeme, ilk derece mahkemesi olarak davaya bakan Danıştay dairesi" İbaresi "ilgili merci" olarak ve "mahkeme, ilk derece mahkemesi olarak davaya bakan Danıştay dairesi" İbaresi "merci" olarak ve "Mahkemenin veya Danıştay dairesinin" İbaresi "İlgili merciin" olarak değişmiş ve Altı Çizili İbare eklenmiştir.