|
2802 Hakimler ve Savcılar Kanunu |

26.02.1983 17971
|
|
Kabul Tarihi |
24.02.1983 |
|

2802 Hakimler ve Savcılar Kanunu
|
|
ONUNCU KISIM
Adalet Komisyonlarının Kuruluş ve Görevleri
Madde 0114: Görevleri
(24.12.2005 tarih ve 26033 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5435 sayılı Kanunun 36 ncı maddesiyle değişmeden önceki şekli.)
- (12.04.2001 tarih ve 4642 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen ve 21.04.2001 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Ceza infaz kurumları ve tutukevleri, çocuk ıslah ve eğitim evleri ile müşahede merkezlerinin memur ve hizmetlileri ile bütün ilk derece adalet mahkemelerinin, adliyeye bağlı dairelerin yazı işleri müdürleri, yazı işleri müdür yardımcıları, zabıt katipleri, yardımcı hizmetler sınıfı memurları ve diğer müdür ve memurların;
- Bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde görevli yazı işleri müdürleri, yazı işleri müdür yardımcıları, zabıt katipleri, yardımcı hizmetler sınıfı memurları ile diğer müdür ve memurların;
(03.06.2003 tarih ve 4863 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle eklenmiştir.) İlk defa atanmaları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yapılan merkezî sınavda başarılı olanlardan; Adalet Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelik hükümlerine göre adalet komisyonları tarafından yapılacak sözlü sınav ve mülâkatta başarılı olanlar arasından yapılır. Atama işlemleri, adalet komisyonlarının teklifi ve Bakanlık onayı ile tamamlanır.
(12.04.2001 tarih ve 4642 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle eklenen ve 21.04.2001 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) İlk defa atanmalarında, memuriyete giriş sınavları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre yapılır. Bu sınavlarda başarılı olanlar arasından; Adalet Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen nitelikleri taşıyan ve atanma hakkını elde edenler, Devlet Personel Başkanlığınca Adalet Bakanlığına bildirilir. Bakanlık, atamaları adalet komisyonlarınca yapılacak olanları ayırarak ilgili adalet komisyonlarına gönderir. Atama işlemleri, ilgili adalet komisyonlarınca yapılır ve Bakanlığın onayı ile tamamlanır.
İlk defa atanmalarında,memuriyete giriş sınavları, Adalet Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelik hükümlerine göre ilgili adalet komisyonları tarafından yapılır. Kazananlar hakkında hazırlanacak atamalara ilişkin evrak Adalet Bakanlığına gönderilir. Atamalar, Bakanlığın onayı ile tekemmül eder.
Bu madde kapsamındaki personeli, ilgili adalet komisyonunun istemi veya hizmetin gereği olarak, bulundukları yargı çevresi dışında bir göreve naklen atama yetkisi Adalet Bakanlığına aittir.
adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları (1) (a) bendindeki, idari yargı adalet komisyonları (b) bendindeki personelin hizmet şartları, nitelikleri, ilerleme ve yükselmeleri, ödev, hak, yüküm ve sorumlulukları, görevden uzaklaştırılmaları,aylıkları, sosyal hak ve yardımları, disiplin işlemleri, bulundukları yargı çevresi içinde nakilleri, geçici görevlendirilmeleri ve diğer her türlü özlük işlerini, bu Kanundaki özel hükümlerle Devlet Memurları Kanunu hükümlerini uygulamak suretiyle yerine getirirler.
Adalet komisyonlarınca,bulundukları yargı çevreleri içinde naklen atanacaklar hakkında ilgili mahkeme başkanı,hakim veya Cumhuriyet savcısının görüşleri alınır.
Adalet komisyonlarınca personel hakkında verilen disiplin cezası, görevden uzaklaştırma, geçici yetki ile görevlendirme, bir üst göreve atama, yargı çevresi içinde naklen atama, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin konularda verilen kararlar Adalet Bakanlığına bildirilir.
Tayinleri özel kanunlar uyarınca doğrudan doğruya Adalet Bakanlığına ait olan personelin memuriyete alınmasına ilişkin sınavlar Bakanlıkça yapılır.
(1) (Bu kısımda yer alan "adli yargı adalet komisyonları" 07.10.2004 tarih ve 25606 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5235 sayılı Kanunun 49 uncu maddesiyle, 01.06.2005 tarihinden geçerli olarak metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir.)
Madde 0114: Görevleri
- (12.04.2001 tarih ve 4642 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen ve 21.04.2001 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmeden önceki şekli.) Bütün ilk derece adalet mahkemelerinin, adliyeye bağlı dairelerin yazı işleri müdürleri, yazı işleri müdür yardımcıları, zabıt katipleri, yardımcı hizmetler sınıfı memurları ve diğer müdür ve memurların;