ANA SAYFA

YUKARI
Yazdır Tümünü Göster
Belgenin tamamı için programı satın almanız gerekmektedir.
+90 (555) 801 30 49
+90 (242) 248 23 55
+90 (212) 654 88 15
+90 (312) 231 81 36
+90 (242) 248 23 32
2813
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanun (Telsiz Kanunu)

07.04.1983
18011
Kabul Tarihi 05.04.1983

2813
Telsiz Kanunu

Madde 0008: Personel nitelikleri

(1) (Fıkranın 09.07.2018 tarih ve 30473 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 0703 Sayılı KHK'ın 170. Maddesi ile Değişmeden önceki şekli) Kurul başkanı ve üyeler, Bakanlar kurulu tarafından beş yıllık süre için atanır. Görevi biten Kurul başkanı ve üyelerin yeniden aynı göreve atanmaları mümkündür. Kurul başkan ve üyeleri ancak görevini yapmaya engel bir hastalık veya rahatsızlık nedeni ile iş görememe ya da atanmaları için gerekli şartları kaybetmeleri halinde Bakanlar Kurulu kararıyla süresi dolmadan görevden alınabilir.


Madde 0008: Personel nitelikleri

(Maddenin 10.11.2008 tarih ve 27050 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile Yeniden Yapılandırılmadan Önceki Şekli)

(27.01.2000 tarih ve 4502 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle değişen ve 29.01.2000 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Kurul başkanı ve üyeler, Bakanlar Kurulu tarafından beş yıllık süre için atanır. Görevi biten Kurul başkanı ve üyelerin yeniden aynı göreve atanmaları mümkündür. Kurul başkanı ve üyeler ancak ciddi bir hastalık veya rahatsızlık nedeni ile iş görememe, görevi kötüye kullanma veya yüz kızartıcı bir suç ile mahkum olma halinde Bakanlar Kurulu tarafından süresi dolmadan görevden alınabilir.

Kurul üyeliklerine atanacakların hukuk, iktisat, finans, mühendislik, telekomünikasyon, işletme veya maliye dallarında yurt içinde veya dışında en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olmaları, hem mesleki açıdan hem de telekomünikasyon alanında yeterli bilgi ve deneyime sahip olmaları ve kamu veya özel sektörde en az on yıl çalışmış olmaları, Devlet memuru atanabilme genel şartlarını taşımaları ve herhangi bir siyasi partinin yönetim, denetim veya başka bir üst kurulunda görev almamış veya bu görevlerinden ayrılmış olmaları şartları aranır.

(02.07.2004 tarih ve 25510 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5189 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişen şekli.) Kurul Başkanıyla, telsiz hizmetlerini temsil eden bir üye ve telekomünikasyon hizmetlerini temsil eden iki üye Ulaştırma Bakanının göstereceği iki kat üye adayı arasından atanır.

Telekomünikasyon sektörünü temsil eden (02.07.2004 tarih ve 25510 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5189 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle eklenen ibare.) iki üye, bu Kanun uyarınca Türkiye'de telekomünikasyon cihaz ve sistem imalatı, telekomünikasyon hizmeti yürütmekte ya da altyapı işletmekte olan ve ilgili telekomünikasyon hizmeti piyasasında Türkiye çapında en az %10'luk pazar payına sahip olan işletmecilerin göstereceği ikişer (1) aday arasından atanır. Bu maddenin uygulaması açısından hizmet piyasalarına ve işletmecilerin pazar paylarına ilişkin tespitler Kurum tarafından ve nihai olarak yapılır. Her bir işletmeci pazar payı ne olursa olsun en fazla iki (2) aday gösterebilir.

Tüketicileri temsil eden üye ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin göstereceği ikişer aday arasından atanır. Kurul üyeliklerinde herhangi bir sebeple boşalma olması halinde, boşalan yerlere yukarıda belirtilen esaslar dahilinde üç ay içinde seçim ve atama yapılır. Bu şekilde atananlar yerine atandıkları kişinin görev süresini tamamlarlar. Toplantılara katılmayan üyeler nedeni ile Kurul'un karar almasının engellenmesi halinde, toplantıya katılmayan Kurul üyesi yerine Kurul başkanı vekalet eder. Kurul başkanının toplantıya katılamaması halinde yerine ikinci başkan vekalet eder. Kurul üyelerinin mazeretsiz bir şekilde dört toplantı arka arkaya Kurul çalışmalarına katılmaması halinde ilgili Kurul üyesi, üyelikten istifa etmiş sayılır ve hemen yeni üyenin atama işlemleri başlatılır.

Kurul üyeleri, özel bir kanuna dayanmadıkça resmi veya özel başka hiçbir görev alamaz, ticaretle uğraşamaz, serbest meslek faaliyetinde bulunamaz ve özellikle de herhangi bir telekomünikasyon şirketinde hissedar veya yönetici olamazlar. Telekomünikasyon sektörünü temsil eden üye, kendisini aday gösteren işletmeci şirket ile görev süresi boyunca her türlü ilişkisini keser ve görevinden ayrılmasından itibaren de en az iki yıl boyunca anılan işletmeci şirket ile çalışma, danışmanlık veya hissedarlık şeklinde bir ilişki kuramaz.

Kurul en az dört üyenin hazır bulunması ile toplanır ve en az üç üyenin aynı yöndeki oyuyla karar alır. Kurul üyelerinin bizzat kendisi veya 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 245 inci maddesinin (3) numaralı bendinde yazılı derecelerde akrabalığı bulunan kişiler ile veya bu kişilerin hissedarı, yöneticisi veya üst düzey çalışanı olduğu herhangi bir telekomünikasyon şirketi ile ilgili konularda yapılan oylamalarda ilgili Kurul üyesi oylamaya katılamaz.

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun uygulanmasında emeklilik yönünden, Kurul Başkanına Bakanlık Müsteşarı, Kurul üyelerine müsteşar yardımcısı, Kurum başkan yardımcılarına bakanlık genel müdürü, Kurum bünyesindeki müstakil daire başkanlıkları ve bölge müdürlerine bakanlık genel müdür yardımcısı ek gösterge ve makam tazminatları uygulanır. Bu görevlerde geçirilen süreler, makam tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde geçmiş sayılır. Diğer unvanlardaki personele 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki eşdeğer kadrolara ait ek göstergeler uygulanır. Kurul Başkan ve üyeliklerine atananların Kurulda görev yaptıkları sürede eski görevleri ile olan ilişkileri kesilir. Ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu veya özel mevzuatta düzenlenmiş personel rejimine tabi olanlar Kuruldaki görevleri sona erdikten sonra başvuruları halinde ilgili Bakan tarafından mükteseplerine uygun bir kadroya atanırlar.

(1) (Bu kısımda yer alan "birer" ibaresi; 02.07.2004 tarih ve 25510 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5189 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir.)

(2) (Bu kısımda yer alan "bir" ibaresi; 02.07.2004 tarih ve 25510 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5189 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir.)


Madde 0008: Personel nitelikleri

(3. Fıkranın: 02.07.2004 tarih ve 25510 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5189 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli.) Kurul Başkanı, telsiz hizmetlerini temsil eden üye ve telekomünikasyon hizmetlerini temsil eden üye, Ulaştırma Bakanının göstereceği ikişer aday arasından atanır.


Madde 0008: Personel nitelikleri

(27.01.2000 tarih ve 4502 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle değişen ve 29.01.2000 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girmeden önceki şekli) Genel Müdür ile en az bir genel müdür yardımcısının muhabere ve elektronik dalında ihtisası bulunan ve bu ihtisasını belgelendiren, en az lisans düzeyinde yükseköğrenim görmüş olmaları şarttır. Diğer genel müdür yardımcılarında da en az lisans düzeyinde eğitim yapmaları aranır.

Genel Müdür ve yardımcıları kamu kurum veya kuruluşlarında ihtisasları ile ilgili görevlerde, Genel Müdür en az onbeş yıl, yardımcıları ise en az on yıl çalışmış olanlar arasından atanırlar.

(28.05.1986 tarih ve 3293 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle eklenmiştir.) Genel Müdürlüğün ekli (2) sayılı cetvelde belirtilen kadrolarında Genel Müdür, Genel Müdür yardımcıları, daire başkanları, bölge müdürleri ve bölge müdür yardımcıları ve şube müdürleri kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalıştırılabilir. Ayrıca bilgisayar, monitör ve telsiz hizmetlerinin uzman personeli de genel hükümlere tabi olmaksızın sözleşmeli çalıştırılabilir. Bunların unvanı, sayısı, nitelikleri ve ödenecek ücretlerin tavan ve taban miktarları, Ulaştırma Bakanlığının teklifi, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak Bakanlar Kurulunca belirlenir. Sözleşmeli personelin hizmet süreleri terfilerine sayılır ve istekleri halinde T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler.