|
2918 Karayolları Trafik Kanunu |

18.10.1983 18195
|
|
Kabul Tarihi |
13.10.1983 |
|

2918 Karayolları Trafik Kanunu
|
|
SEKİZİNCİ KISIM
Hukuki Sorumluluk ve Sigorta
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Garanti Fonu
Madde 0108: Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı
(Maddenin 14.06.2007 tarih ve 26552 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanunla Yürürlükten Kaldırılmadan önceki şekli)
(17.10.1996 tarih ve 4199 sayılı Kanunun 36 ncı maddesiyle değişen şekli.) (21.02.2001 tarih ve 4629 sayılı Kanunun 6/f maddesiyle bölüm, madde başlığı ve madde içeriği ile birlikte değişen ve 01.01.2002 tarihinden geçerli olmak üzere 03.03.2001 tarihinde yürürlüğe giren şekli.) Bu Kanuna göre, zorunlu mali sorumluluk sigortasına tabi motorlu araçların sebep olacakları zararların, aşağıdaki durumlarda işletenin sorumluluğuna ilişkin kurallar uyarınca geçerli teminat tutarları dahilinde karşılanması amacıyla, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde bir Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı oluşturulur.
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına aşağıdaki durumlarda başvurulur:
- Kazayı yapan motorlu aracın tespit edilmemesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar için,
- Kazanın meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dahilinde zorunlu mali sorumluluk sigortasını yaptırmamış olan işletenlerin neden olduğu bedensel zararlar için,
- Zorunlu mali sorumluluk sigortasını yapan sigortacının (24.06.2003 tarih ve 25148 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4896 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle eklenen ibare.) mali bünye zafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde sigortacının ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlar için,
- 8 inci maddenin (b) bendi ile 107 nci maddenin son fıkrasında öngörülen durumlar için.
Kazaya sebep olan aracın işleteninin sonradan bulunması halinde Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı, işletene ve sigortacısına rücu edebilir; diğer durumlarda da Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabının sorumlulara başvurma ve sigortacının iflas masasına katılma hakları saklıdır.
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabının gelirleri, zorunlu mali sorumluluk sigortası için tahsil edilen toplam primlerin yüzde biri oranında sigorta şirketlerince ödenecek katılma payları ile sigorta yaptıranlardan safi primlerin yüzde ikisi oranında tahsil edilecek katılma paylarından oluşur. Bakanlar Kurulu bu oranları binde beşe kadar indirmeye veya tekrar kanuni sınırlarına kadar yükseltmeye yetkilidir.
Sigorta aracıları, sigorta yaptıranlardan yukarıdaki fıkra hükmü gereğince tahsil ettikleri katılma paylarını, tahsilatı takip eden ayın 15'ine kadar ilgili sigorta şirketlerine intikal ettirirler.
Sigorta şirketleri; kendileri tarafından ödenmesi gereken bir takvim yılına ilişkin katılma paylarını takip eden yılın Şubat ayı sonuna kadar; sigorta yaptıranlardan tahsil edilen katılma paylarını ise ertesi ayın sonuna kadar Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına yatırırlar.
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına zamanında ve tam olarak yatırılmayan katılma payları ve gecikme zamları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur. Ayrıca, söz konusu yükümlülüğü yerine getirmeyen şirketler 108 000 000 (1998: 194.800.000 - 1999: 346.300.000 - 2000: 526.700.000 - 2001: 821.600.000 - 2002: 1.258.600.000 - 2003: 2.001.100.000 - 2004: 2.571.400.000 - 2005: 2.859,30 YTL) lira hafif para cezası ile cezalandırılırlar. (1)
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabının gelir ve giderleri ile işlemleri, Hazine Müsteşarlığınca her yıl denetlenir.
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabının kuruluşuna, işleyişine, Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı varlıklarının nemalandırılmasına, Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabından yapılacak ödemelere ve diğer hususlara ilişkin esaslar Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğinin görüşü alınarak, Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlık tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
(1) (Bu kısımda yer alan "Ayrıca, sözkonusu yükümlülüğü yerine getirmeyen şirketler hakkında bu Kanunun Ek 3 üncü maddesinin b/7 numaralı alt bendi hükümleri de uygulanır." şeklindeki cümle; 21.05.1997 tarih ve 4262 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir.)
Madde 0108: Garanti fonu
(21.02.2001 tarih ve 4629 sayılı Kanunun 6/f maddesiyle bölüm, madde başlığı ve madde içeriği ile birlikte değişen ve 01.01.2002 tarihinden geçerli olmak üzere 03.03.2001 tarihinde yürürlüğe girmeden önceki şekli.) (17.10.1996 tarih ve 4199 sayılı Kanunun 36 ncı maddesiyle değişen şekli.) Bu Kanuna göre, zorunlu mali sorumluluk sigortasına tabi motorlu araçların sebep olacakları zararların, aşağıdaki durumlarda işletenin sorumluluğuna ilişkin kurallar uyarınca geçerli teminat tutarları dahilinde karşılanması amacıyla, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde bir Garanti Fonu oluşturulur.
Garanti Fonuna aşağıdaki durumlarda başvurulur:
- Kazayı yapan motorlu aracın tespit edilmemesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar için,
- Kazanın meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dahilinde zorunlu mali sorumluluk sigortasını yaptırmamış olan işletenlerin neden olduğu bedensel zararlar için,
- Zorunlu mali sorumluluk sigortasını yapan sigortacının iflası halinde sigortacının ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlar için,
- 8 inci maddenin (b) bendi ile 107 nci maddenin son fıkrasında öngörülen durumlar için.
Kazaya sebep olan aracın işleteninin sonradan bulunması halinde garanti fonu, işletene ve sigortacısına rücu edebilir; diğer durumlarda da garanti fonunun sorumlulara başvurma ve sigortacının iflas masasına katılma hakları saklıdır.
Fonun gelirleri, zorunlu mali sorumluluk sigortası için tahsil edilen toplam primlerin yüzde biri oranında sigorta şirketlerince ödenecek katılma payları ile sigorta yaptıranlardan safi primlerin yüzde ikisi oranında tahsil edilecek katılma paylarından oluşur. Bakanlar Kurulu bu oranları binde beşe kadar indirmeye veya tekrar kanuni sınırlarına kadar yükseltmeye yetkilidir.
Sigorta aracıları, sigorta yaptıranlardan yukarıdaki fıkra hükmü gereğince tahsil ettikleri katılma paylarını, tahsilatı takip eden ayın 15'ine kadar ilgili sigorta şirketlerine intikal ettirirler.
Sigorta şirketleri; kendileri tarafından ödenmesi gereken bir takvim yılına ilişkin katılma paylarını takip eden yılın Şubat ayı sonuna kadar; sigorta yaptıranlardan tahsil edilen katılma paylarını ise ertesi ayın sonuna kadar fon hesabına yatırırlar.
Fon hesabına zamanında ve tam olarak yatırılmayan katılma payları ve gecikme zamları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur. (Son cümlenin: 21.05.1997 tarih ve 4262 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen şekli.) Ayrıca, söz konusu yükümlülüğü yerine getirmeyen şirketler 108 000 000 lira hafif para cezası ile cezalandırılırlar.
Fonun gelir ve giderleri ile işlemleri, Hazine Müsteşarlığınca her yıl denetlenir.
Garanti Fonunun kuruluşuna, işleyişine, fon varlıklarının nemalandırılmasına, fondan yapılacak ödemelere ve diğer hususlara ilişkin esaslar Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğinin görüşü alınarak, Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlık tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
Madde 0108: Garanti fonu
(17.10.1996 tarih ve 4199 sayılı Kanunun 36 ncı maddesiyle değişmeden önceki şekli.) (13.10.1983 tarih ve 2918 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu Kanuna göre, zorunlu mali sorumluluk sigortasına tabi motorlu araçların sebep olacakları zararların, aşağıdaki durumlarda işletenin sorumluluğuna ilişkin kurallar uyarınca ve zorunlu sigorta tazminatı sınırları içinde karşılanması amacıyla, Ticaret Bakanlığı tarafından bir Garanti Fonu oluşturulur.
Garanti Fonuna aşağıdaki durumlarda başvurulur:
- Kazayı yapan motorlu aracın tespit edilememesi durumunda kişiye gelen zararlar için,
- Zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılmaksızın trafiğe çıkarılan motorlu aracın kişiye verdiği zararlar için;
- Kazanın vukubulduğu sırada, zorunlu mali sorumluluk sigortasını yapan sigortacının iflası halinde, kişiye ve herhangi bir şeye gelen zararlar için;
- 107 nci maddenin son fıkrasında öngörülen durumlar için,
Kazaya sebep olan aracın işleteninin sonradan bulunması halinde garanti fonu, işletene ve sigortacısına rücu edebilir, diğer durumlarda da garanti fonunun sorumlulara başvurma ve sigortacının iflas masasına katılma hakları saklıdır.
Fonun gelirleri; her yıl sigorta şirketlerince zorunlu mali sorumluluk sigortası için tahsil edilen safi primlerin % 1'i ile sigorta yaptıranların safi primin % 2'si oranında sigorta şirketine ayrıca ödeyecekleri katılma paylarından oluşur.
Sigorta şirketleri; kendilerine ait katılma paylarını her yıl Şubat ayı sonuna kadar, sigorta yaptıranlardan tahsil ettikleri katılma paylarını ise ertesi ayın sonuna kadar fon hesabına yatırırlar.
Sözü edilen katılma paylarını zamanında veya tam olarak fon hesabına yatırmayan sigorta şirketleri yatırmadıkları meblağ üzerinden her ay için garanti fonuna yüzde on gecikme faizi öderler ve ayrıca ikiyüz bin liradan bir milyon liraya kadar hafif para cezası ile cezalandırılırlar.
Bu fonun kuruluşuna, işleyişine, fondan yapılacak ödemelere ve diğer hususlara ilişkin esaslar, Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde, İçişleri, Maliye, Bayındırlık ve Ulaştırma bakanlıklarınca müştereken hazırlanacak bir yönetmelikte gösterilir.