|
2941 Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu
|

08.11.1983 18215
|
|
Kabul Tarihi
|
04.11.1983
|
|
|
2941 Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu |
|
BİRİNCİ KISIM
Genel Esaslar
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Seferberlik ve Savaş Hali Hazırlıkları
Madde 0005: Cumhurbaşkanının (1) görev, yetki ve sorumlulukları
Barış döneminde seferberlik ve savaş hali için yapılacak hazırlıklara ilişkin Cumhurbaşkanının (1) görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
- Mevcut teşkilatlanmayı da dikkate alarak bu Kanun uyarınca yapılacak hazırlıkları yürütmek üzere gerekli teşkilatı kurmak ve çalıştırmak,
- Seferberlik ve savaş hazırlıklarını ülke çapında koordineli olarak yaptırmak,
- Seferberlik ve savaş hali ile ilgili hazırlıkların denenmesi ve eğitimi amacıyla gerçek kişilerle, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının personel, mal ve hizmetlerine, kanunlarda gösterilen sınırlar içinde ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte (1) belirtilecek esaslar dahilinde, yükümlülüklerin uygulanmasını ve bu hazırlıkların tatbikatlarda denenmesini sağlamak,
- Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların gerektirdiği hallerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına, Millî Savunma Bakanının görüşlerini de alarak (2) karar vermek,
- Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt dışında kullanılmasına karar verildiği hallerde, bu kuvvetlerle ilgili esasları tespit etmek.
- (01.03.2000 tarih ve 4542 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle eklenene ve 04.03.2000 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Seferberlik ve savaş halinin henüz ilan edilmemiş olduğu ancak savaşı gerektirebilecek bir durumun başgösterdiği gerginlik ve buhran dönemlerinde, ihtiyaç duyulacak araç, mal ve hizmetlere ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarına ait imkanların Genelkurmay Başkanlığının talebi üzerine Millî Savunma Bakanlığı koordinesinde (2) Türk Silahlı Kuvvetleri harekat kontrolüne verilmesini sağlamak.
(1) 07.07.2018 Tarih ve 30471 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 0700 Sayılı KHK'ın 85. Maddesi ile Maddenin başlığında ve birinci fıkrasında yer alan Bakanlar Kurulunun ibareleri Cumhurbaşkanının şeklinde, birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan tüzükte ibaresi Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte şeklinde değiştirilmiştir.
(2) "Genelkurmay Başkanının görüşlerini de dikkate alarak" İbaresi 05.03.2021 Tarih ve 31414 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 7281 Sayılı Kanunun 42. Maddesi ile "Millî Savunma Bakanının görüşlerini de alarak" şeklinde ve "Genelkurmay Başkanlığının talebi üzerine" İbaresi "Genelkurmay Başkanlığının talebi üzerine Millî Savunma Bakanlığı koordinesinde" şeklinde değişmiştir.